My blog has moved!

You should be automatically redirected in 6 seconds. If not, visit
http://nadot.my
and update your bookmarks.

Wednesday, 28 July 2010

Diving with Dude, Zeila & Fura!

ye...setelah dekat 2 bulan pegi & balik dr perhentian, time dah bukak semester ni la, baru nak update cerite pasal ni (sbb dah dimention dlm album di facebook, akan cerite..haiisshh)...

sebab dah lame berlalu, make sebenarnye, igt2 lupe gak ar byk bnde jadi...tp aku akan cube ingat n yg tak ingat tu, ku cube ar buat cerite tokok tambah sket ye..hohoho...

Anyway, agak byk gak dugaan before nak pegi tu, ye ar, sebulan nk pegi baru nak book, nak pegi cuti wesak jumaat, sah2 ar full, nasib baik, dgn pertolongan kawan ayah kat tganu, kitorg dpt gak bilik kat coral view (lagi..haiishh), dan gi 4 hr 3 mlm, dr 27/5 bertolak mlm naek bas, smpi la 31/5 smpi ke medan putra kul 4-5 pg mcm tu..

Sebelum kitorg pegi, kitorg bahagikn tugas..aku uruskan sume bnde kat perhentian tu, zeila uruskan tiket bas, fura mcm takde keje so kitorg suh dia jd photographer, tu pun bising..hohoho..and dude, tugas dia special, jage aku...n fura la kot..hohoho...

Kitorg gi naik 2 bus lain2 coz penuh..aku nak sani, zeila n fura naek CEPAT express, dorang bertolak dulu..kitorg smpi kul 5 lebey pagi kat kuala besut, bus bdk2 ni, merepek, wpun naek CEPAT express, tapi mcm sipuutt, pukul 8 lebey pg br smpi, sian dorg lame gile dlm tu..tobat tanak naik CEPAT dah, sanggup lagi nak SIPUT express kalo ade..hoho..

So, dlm kul 9 pg, naek bot ke prhentian, tak smpi sejam smpi kat pulau, check in, n kitorg dpt bilik yg atas skali, siyes mmg tercungap2 gile ah..lg rele dok atas tanak turun2 coz nnt kene naek balik....dah kemas2 berehat jap, kitorg trn bawah, gi kat Pro Diver shp..

Jumpe dgn Michael & Ann (owner). dude n Fura berkenalan dgn Harun (dr turki), diorg punye instructor. Aku n Zeila lak jmpe abg Za yg bawak kitorg  diving utk 5 kali kot. Abg Za mmg hebat & terbaek la..hehehe...

Siyes, sepanjang diving gile banyak marine life yg kitorg jumpe. tapi for the first 2 days visibility kureng gile especially dekat kapal gula yg karam tu, terpakse beromantik dgn abg za.hohoho..aku nak update name spesies2 yg ku jumpe sbnrnye.tp x bawak lak buku log..tpbnde2 yg kite tgk dalam tv spt 2-3 spesies ikan pari, shark, hammerhead, moray eel dgn cleaner fish yg tgh bersihkan mulut dia (mcm dlm cite shark tu), sekumpulan squid, trigger fish memang ade lah. comel2 sume...hehe..

rase rindu nak dive lagi walaupun agak gelabah sbb buoyancy hampeh gile..hohho... sian abg za nak kejar kitorg..dia tarik turun bawah, zeila lak ternaik atas..gilir2 kitorg susahkan dia..suke!..hoho..

fura n dude pun slamat dapat lesen diving diorang.tahniah!..walaupun fura ala2 cukup makan je sbb asyik blur dpn harun.mungkin kerane harun hensem kot..hoho


yang best lagi (biase je sbnrnye), jumpe dengan fahrin & adi putra (dgn isteri dia), tapi fura dan tukarkan name adi putra kpd raja petra..hohoh.. fahrin kitorg dah amik gmbr awal2 dgn dia..so ku tringin sgt nak amik gmbr dgn adi putra sbb ku mmg minat sgt kat dia. tapi mase kitorg diving, fura lak dpt, so dia jeleskan la kitorg slame kitorg kat perhentian yg dia dh amik gmbr dgn raja petra.. tp siyes, rezeki gile, dlm bot perjalanan balik ke kuala besut, bot singgah kat teluk adlam amik penumpang lagi, naiklah dia n bini dia n bbrp kawan dia..gile ah... siap berborak tu, n mcm biase, aku la yg byk cakapnye dgn dia psl diving la, area best dll (x sempat nk tanye psl karier lakonan, mahupun gosip psl artis lain). fura lak tanye pasal fahrin dkt dia..haiishh...heheh...

so smpi kuala besut, kitorg pun amik gmbr dgn dia n bini dia. then kitorg tunggu kat surau smpi bas smpi...make tamatlah riwayat kami di perhentian...hohoho... yg belum penah gi pulau, sila la pegi..cantik2 pulau kat malaysia ni, redang ke, tioman ke, sume ade keistimewaan masing2...tp hati aku terpaut kat perhentian maybe sbb dia agak laid-back sket...tp best je yg lain pun..jemput ye...hohoho

Later!

Friday, 23 July 2010

Tazkirah Jumaat.. hoho

Setelah lama tak update, hari ni, rase macam agak insaf sekejap sebab pagi tadi ada tazkirah. Here, once in a fortnight, akan ada tazkirah jumaat pagi. Agak bersyukur gak la adanye tazkirah ni. Sebab kalau diikutkan, daripada lepas ku kuar sekolah, memang takda la aku gi mane2 majlis ilmu yang aku sndri volunteer utk pegi atau sekerap ni. Kira boleh dikira la dgn jari pada 1 tangan berapa kali ku gi dengar bnde2 mcm ni sebelum ku masuk keje uitm ni. Kalau dengar radio or tgk yg pagi2 b4 gi keje tu,kdg2 ade la gak..tp skali skale sgt la...huhuhu... so bila dah start gi tazkirah ni, trigt balik zaman skolah dulu yg 5 thn smbhyg jemaah x tinggal (kecuali bile balik bermlm or period), tazkirah lps mgrb sume...rindu juge skali skale...


So, hari ni, PM Dr. Salleh Deni yang bagi tazkirah lagi. Dalam banyak2 lecturer or ustaz2 yang bagi, memang dia ni lah favourite aku. Apa yang dia sampaikan setiap kali pun, memang makan dalam la utk sume org (yg x terase tu, ku tatau la).

Tadi pagi, macam biase dia cakap pasal bende yg berlaku dalam kehidupan seharian. Bila dia sentuh bab hadith Nabi S.A.W. berkenaan dengan antara dua golongan yang akan terima azab kubur, kitorg mcm biase la, tunjuk sesama sendiri. Aku tunjuk Mizah, Kak Anum tunjuk aku, pastu gelak2 sopan..hoho..tapi sebebanrnye, dalam hati masing2, makan dalaaamm ooo sbb tu antare fav pastime kitorg dlm keadaan luar sedar..hehe

‘ Bahawa Nabi(s.a.w) melalui dua buah kubur, ketika itu baginda berkata: " kedua-dua orang ini( yang ada dalam kubur itu) diseksa oleh Allah. Yang seorang diseksa kerana mengumpat-gumpat orang dan yang seorang lagi diseksa kerana tidak beristinjak selepas buang air kecil.

(Hadis riwayat : Bukhari dan Muslim).’

Harus x terase ke bace sabda Nabi S.A.W di atas?..hohoho..tapi bab yang 'mengumpat2' tu la....bab beristinjak tu, insyaAllah, ok je..bersih je ku basuh sabun sume... hehehe..


Then, Dr. Salleh cakap lagi, sebelum tidur, nak pergi kerja, niat, maafkan semua orang yang buat dosa dengan kita sama ada kita sedar atau tidak.. Aku ingat aku dah buat macam tu slame ni, tp bila pikir balik, aku sebenarnya masih simpan. Sebab tu aku rasa baru2 ni aku meletup cara halus. Tu sebab dah beberapa kali kene, then simpan dlm hati, then keluarlah dia bila sampai masa dia.

Macam ada satu cerita aku dapat dari email loop EMSA Family. Aku melayukan n ringkaskan eh.  Sorang sami Budha otai ni berjalan dgn sami budha muda yang masih blajar lg n skema badut sket. Time diorg jln2, jmpe sorg pompuan yg x leh seberang sungai coz jambatan rosak. So, sami tua offer utk angkat pompuan ni kat belakang dia seberang sungai, biar prmpuan tu x basah la.pompuan tu ok je. Sami muda terkejut gak la. Sami mane leh rapat2 dgn pompuan. Tp dia diamkan je. Smpi seberang sungai, sami tua letak pompuan tu n diorg berpisah la ikut jln masing2. Sami muda masih x puas hati. Sepanjang perjalanan diorg tu, sami muda tu dok pikir negatif je psl sami tua, tuduh sami tu bukan2 dll. So apa yg bermain dlm otak dia tu membuatkan dia lg marah pd sami tua ni.tp dia still diamkan. then lepas berjam-jam diorg berjalan, diorg benti rehat, baru sami muda tu x dpt tahan. Dia marahkan sami tua tu, kate hipokrit la,saje gatal nak pegang pompuan tu la dll. So sami tua tu cakap, (aku englishkan balik la eh), The old monk looked surprised and said, 'I had put down the pretty lady at the river bank many hours ago, why are you still carrying her along?'.

Sp, pengajaran dia (aku copy & paste):

[This very old Chinese Zen story reflects the thinking of many people today. We encounter many unpleasant things in our life, they irritate us and they make us angry. Sometimes, they cause us a lot of hurt, sometimes they cause us to be bitter or jealous. But like the young monk, we are not willing to let them go. We keep carrying the baggage  with us. We let them hurt us, make us angry, make us bitter and cause us agony. Why not let go?]

Harusla aku trase lagi bile bace criter ni & pengajara dia. Huhuhu.. memangla bende yg ku marah tu x menjejaskan hidup aku secare keseluruhan, tp rosak gak la mood bile kene. So sepatutnye ku boleh je let go n x simpan.  Biar je la orang nak wat ape pun kan utk uji kite.  Tp siyes ku try simpan je. Tapi, tu la kan, banyak lak setan & iblis yg bisik2, kene bbrp kali, make aku tumpas dan menjadi marah..hohohoho... takde bende buruk jadi pun (kot), tp agak kesal la di situ sebab tak tau nak kawal marah. Doakan aku kuat hati eh len kali.. huhu..

Banyak la lagi Dr. Salleh cakap pagi tadi walaupun hanye 30 minit je tazkirah nye. Sume ku dgr tanpe rase bosan & mengantuk. Terima kasih Dr. Kerana menginsafkan sy sekejap. Hehe. Kesan tazkirah dah ptg2 ni, masih ade. Tp tinggal sket je la..malam habis kot...huhuhu..haiisshh...bile la nk insaf betul2 ni..hoho..

Nak ‘try’ sambung wat keje balik. Later! =)