My blog has moved!

You should be automatically redirected in 6 seconds. If not, visit
http://nadot.my
and update your bookmarks.

Sunday, 28 August 2011

FPP Hospital Selayang vs FPP Hospital Putrajaya

Went to Putrajaya Hospital yesterday to visit my cousin yang baru bersalin her first baby boy. She took the FPP scheme in Putrajaya so i was able to know more about how the scheme works there, and i was very glad i delivered in Selayang instead - I was in dilemma before sama ada nak deliver in Putrajaya or Selayang Hospital (HS) (I live in Putrajaya, tp berpantang at my parents' kat kepong)

Ok, so let me highlight the PROS of choosing FPP scheme in Hospital Putrajaya (HP) utk bersalin before i puji HS..hehe:
  1. Boleh pilih doktor perempuan sbb ade 2-3 org, unlike in HS yang hanya ada 3 doktor lelaki (though i heard somewhere there will be a female doctor yg amek FPP - not sure though)
  2. FPP room kat HP dekat tingkat yang berbeza dgn wad2 biasa -  kalau dekat Hospital Selayang, utk selain O&G (i.e ortho etc), bilik2 FPP mmg kat tingkat 10, tapi untuk O&G, bilik FPP campur skali dalam satu wad dgn yg x amek FPP -  2nd and 3rd class. Dlm wad2 utk O&G ni, ada 2 bilik yang untuk sorang, so these rooms yg digunakan utk patient FPP. Ade terdgr, yg O&G punya x diletakkan kat tingkat 10 sbb labour room sume tgkat 5, so kalau letak skali kat tgkat 10 nnt x sempat nk ke bwh kalo baby nak kuar, hehe...kalau org yg bg tau info ni membohong, aku membohong gak la maksudnye..hoho
  3. Dekat utk those yg duduk area putrajaya.. =)
Ok, so CONS utk Hospital Selayang adalah apa2 yg bertentangan dgn fakta2 di atas.. =)

So now let see the PROS of HS and of course the CONS of HP (Oh..perlu diingatkan ini adalah pandangan peribadi..n takde la cons sgt pun...tp sbb tau dua2 kan, so nampakla beze yg membuatkan aku rase bernasib baik pilih HS):
  1. Waktu melawat FPP HP adalah sama je dengan wad2 biasa iaitu mcm waktu melawat spital gomen yg lain 12-2pm dan ptg 4-6pm kot lebey krg. Siap mak guard datang utk cek pelawat n suh diorang kuar kalau exceed masa. Dekat HS, bila2 kot boleh datang melawat, hatta malam pun (ayah boleh visit malam je dulu sbb balik lmbat kan) - just cakap kat guard yg jage dpn wad, nak pegi 'bilik sorg' (yg mmg FPP la kan), n dia akan lepas je.
  2. Dekat FPP HP, sorang pelawat je boleh jaga dalam satu masa, tp di HS, been told that boleh je bbrp org..tp in my case, dude sorang la yg jage. Emak time dah malam, balik la rumah.
  3. Tak silapnye, di HP, selain bilik sorang yg biase, ade bilik mahal yg rm300 ala2 mewah sket la. My cousin rasenye amek bilik sorang yg biase je. So, bilik tu adalah agak kecik gile compare to HS punya FPP O&G yg berharga RM130 per nite. Not sure yg kecik kat HP to berape..
  4. Dekat dgn rumah mak ayah..hehehe...
Macam ade lg satu point..tp lupe lak tgh2 malam ni...so kalau trigt, akan di edit..tp basically those CONS for HP mentioned above membuatkan aku bersyukur pilih HS

Again diingatkan, ni adalah pandangan pribadi yg pernah consider nak pegi HP... kalau dah umah korg kat putrajaya, x kan la korg nak bangang2 gi Selayang kan?..so, x yah nak emo2 cakap aku salah ke ape...tp kalau nak tolong tambah fact yg korang tau psl both hospitals, jemput la ye..hehe

Ok, dah habis pam..Later! =)

Thursday, 18 August 2011

Postpartum depression anyone? huhuhu


Firstly, I would like to apologize, for most of my entries this month would be on the topic of my post natal experiences.  And this might goes on for a couple of month until I get back to work in the middle of September, or perhaps more..hehe

So, kalau agak2 bosan, you might consider coming back in October/November..even though the probability of me not posting anything at all would be quite high…huhuhuu..

According to Wikipedia, Postpartum depression (PPD), also called postnatal depression, is a form of clinical depression which can affect women, and less frequently men, after childbirth, due to tak cukup tido + perubahan hormone lepas bersalin. And it can be mild or severe…bergantung pd keadaan n jugak kekuatan mental la kot…

I knew beforehand that PPD exist, tp tak berapa ambik berat coz jarang dgr drpd org2 yg dah bersalin psl ni… maybe sbb for most normal people..benda ni tak lama…mcm few days ot the first 2 weeks ke…so tak berapa relevan nak diceritakan compare to cerita pasal baby pnye development, proses pantang etc.. So, I was never ready for it..
And then it hit me on the second day after bersalin. AS mentioned b4, first day kan I was like ‘hidup segan, mati x mau’ until midnight.. tp bile sedar midnite tu, ok je. Esoknye, pagi masih best. Sakit czer pun still leh tahan..xde la sakit sgt… It started after the nurse bukak catheter utk kencing tu… mula lah prob datang dimane I couldn’t tahan n kemut my pundi kencing b4 sampai ke toilet bowl.. skali dah rase nak kencing, dgn kelam kabut + sakit nye, terpakse ala2 berlari anak ke toilet yg sekangkang kera, tp tanpe sedar, dah kuar sume..seb baik dah dlm toilet.. masalahnye minum air sket pun dah nak terkucil.. so sehari ade la lebey 10 kali gi toilet…a few times juge kene tukar underwear…ok..sorry, too much info lak..hohoho… 

So, dari kesah di atas la start my depression..bila dah 3-4 kali kene berlari masuk toilet dgn sakit czer, dgn x leh tahan.. time ni dah start nangis dah…pastu tambah lg dgn baby tak pandai lagi latch betul2 untuk menyusu, dia dok nangis lapar…so bnde ni terbawak-bawak balik rumah… kadang xde ape2 jadi pun mula la air mate bertakung, dok nangis sorg2… tak pun nangis dekat dude, sian dude mase tu kene layan baby n wife dia yg mrepek tu… siyes jd penyedih gile yg x leh nak tertahan… mate bengkak je, air mate nak mengalir je tanpe sbb...rase down gile...at that time tgk baby, wpun happy, rase bersalah sbb keadaan stress to menyebabkan kite tak jage dia betul2..rase useless n hopeless gile...mcm tu la lebey krg rasenye being depress.. (lain org lain kot... Sorg senior kate, dia jd nak marah je...n another senior kate dia pun same, jd penyedih je...)

Ingat nak dekat habis dah depress2 tu, pastu on the 6th day, baby kene admit lak kat pusrawi due to jaundice…jadi la balik stress bile baby nangis2 bukak kene bukak baju n dok bawah lampu..

Tapi Alhamdulillah, sume turned out to be okay..I get a lot of support from the people around me especially from Dude and mak.. Without them, I would be gila meroyan by now..hoho.. I even turned away from my friends.. didn’t reply their sms or calls as I was too busy being depress.. hehe.. Tapi  Allah tetap sayang… Dia hantar kawan2 yg paham n supportive..i.e Rose  tetibe sakit lak kat spital yg same, siap carik sndri my room sbb i didn't reply her sms and she taught me how to pump, Amal & Yos yg dtg rumah di kala ku depress n meng’up’kan aku, few calls and smses telling me that what I felt was normal… So lame2 aku pun menjadi ok…org kat rumah mcm neng n Cik Pur juga tolong byk… sampai aku rase x de bende nak di stress out pun…

I believe ramai je kot yg x merasai depress langsung..maybe sbb dah ready, or simply because they are stronger..aku admit, bab2 ni aku x brape kuat…mmg dilahirkan manja n mengada gile, so kesan dia over la sket…hehe.. So those ‘pregnanters’ out there, it’s ok to be depressed 4 a while..just cube jgn layan…time tu kite tgh kotor n mental down, syaitan pun ske kaco kan, so byk2 bace ayat2 Quran, istighfar byk2… my 2nd night at home, siap mimpi ular yg ngeri gile 2-3 kali dlm sesi mimpi yg berlainan pd satu malam..huhu

Find all the supports that you can have, accept help, ask for help..jgn cube buat sndri kalo rase x mampu, panggil hasben…suh diorg tolong byk2…hehehe…

Nway, to my Dude, thank u sgt2 melayan saye yang jadi teruk lps bersalin n sampai skrg still uruskan baby dgn hebat nye..i couldn’t make it w/out u..i wep u sooo demm maashhh!

Pumping session dah tamat..so does my writing…so, Later! =)

Tuesday, 2 August 2011

FPP Hospital Selayang


Assalamualaikum wbt... =)

Saya sangat la terpanggil to post an entry on the FPP (Full Paying Patient) scheme untuk deliver baby in Hospital Selayang sbb everytime i searched for it before i delivered Nawfal, yang Hospital Putrajaya je yg banyak..Yang Selayang, kalau ada pun 1 je kot..kot...huhuhu

First, what u shud know as mentioned in my previous post, the specialist yang buat FPP ada 3 orang je, and semua lelaki...2 Indians, and 1 Malay... So, nak tak nak, kita sbg org muslim, dah la x de doc perempuan, amek je la Dr Roslan.. And sgt suka amek dia..he's nice and he's the head of department too..

So, untuk daftar, masuk pintu ketiga spital dkt klinik2 tu, belah kiri ada farmasi kan, belah kanan tu ada meja.. kat situ la kaunter FPP..daftar situ..yang biasa jaga nurse namanye Siti Zubaidah, kalo dia takde, org lain la jaga...bukan semate FPP O&G je yg ada, utk pakar lain mcm ortho and a few others pun boleh gak guna FPP - cheaper than jmpe pakar luar la of course.. 

Utk daftar first time, u need to pay RM100 ke RM110..lupe lak..pastu setiap kali jumpa doc, monthly or bi-weekly, kena bayar rm60 je...

Ni bilik saye di hosp. Selayang..satu ni je la gmbr dude teramek dari sofa yg dia duduk.. owh..TVnye cikai je bkn lcd/led.. tp wallpapernye chanteq..hoho..bilek harge RM130 =)

Dekat kaunter tu dia akan bg estimation price caj bersalin normal ke czer..i lost the paper, tp tak silap, sama mcm putrjaya, normal di kata start dari 2k - 2.5k dan czer dari 3k - 5k...mcm tu la...dan time bile nak masuk wad dah tu, kene byr deposit 3k.. bila nak kuar wad, kalau jumlah caj kurang dari 3k (utk bersalin normal biasanye), dia akan pulangkan...kalau lebey, like mine, kene top up lah..So, di bawah adalah detail bayaran yg sy kene bayar:

  • Caj Wad                    130 X 4                     520.00
  • Ubat-ubatan                                                 114.30
  • Pendaftaran                                                    10.00
  • Siasatan                                                        351.00
  • Prosidur                                                      2351.00   
  • Rondaan Wad                                               180.00
  • Peralatan Sekali GUna                                     60.90
So total adalah RM 3,587.20
Sebab dah bayar cagaran 3k, kitorang topap 587.20 bile nak kuar hari jumaat tu - (masuk wad hari selasa - check, daftar wad etc coz sy mmg elective czer, bkn emergency, kene masuk sehari awal, then pagi2 rabu bedah)

Kalau specific caj utk normal delivery ke apa, saya tidak la tahu..even c-zer ni pun, sy rase lain org lain kot depends la sape doktor, dok brpe hari, ubat yg di bagi (my pain killer panadol je coz i alergik dgn ponstan dan yg sewaktu dgnnye), prosedur sume, dos ubat bius ke (kot..hehe)..etc la...

Maka, tu je la ye... nak tgk CSI Miami...Later! 

UPDATE: saje nak tambah, insyaAllah ada rezeki anak kedua nnt, akan amek FPP government hospital juge... slain lebey murah dari private yg grand2 tu, bilik dia pun ok, sorg je..bilik air best juge, boleh lawat bile2 mase..cakap je kat pak guard, 'fpp-bilik sorg', dia bg je masuk, x yah ikut waktu kerajaan yg 12-2 pm & 5-7 pm tu...huhuhu.. pastu yg attend kite pun specialist..in case anak kene masuk NICU, free je..sbb yg berbyr utk bersalin je..yg lain caj gomen biase la..

mcm ade bnde lain nak tambah tadi..tp dah lupe..haiishh...x mengapela...later! 

Monday, 1 August 2011

I'm Baaackkk.... ;p

2 months without any post... Weeehooo...

I was kinda lazy busy on my last days/months of pregnancy that i wasn't able to post anything...

And now, I'm baaackk.. with a baby, and a slimmer me! yeay! (Seriously, i don't see any different between my-pregnant-self and my post-preg body..mencik!..mencik!...huhuhu)..

So, quick update on my dearest son.. Named him Nawfal ( means generous, dermawan - and yep, just 'Nawfal' - I don't really prefer 2-3 words name as later nnt end up being called his first name je..even yg satu nama ni pun mungkin bley dapat nick name bukan2 - Nadiah= Nadot? what the tooott.. hehe).. Was born on 22nd June at 8.45 am by C-sec due to him being in breech position from my first check-up up to 37/38 weeks and so Dr Roslan (my O&G) in Hospital Selayang adviced me to perform a c-sec... Whichever good for my baby, i follow je... =)
He was 3.15 kg and 49 cm long, though he looked smaller than that, seriously.. Mak cakap, tulang berat... mmg betul kot..sakit ok kene tendang...hehe

I took the FPP scheme (Full paying patient scheme) in hospital selayang and i would do that again for my next baby InsyaAllah..the only downside, selayang doesn't have a female specialist under this scheme.. There are only 3 males,  1 malay doc and 2 indian doc... and so, of course la i chose the Malay, Dr Roslan who is also the Head of Department for O&G.. and he's a good doc...

Another government hospital with this scheme is hospital putrajaya.. heard there are more doctors there, both male and female.. so lebey banyak pilihan...

I stayed there for 4 days (Tuesday-Friday)... and was charged around RM3500++, tak sampai 3600.. which was reasonable for me...

Owh..forgot to mention, the pediatrician yg attend my baby, sambut my baby after Dr Roslan sambut, was Emmy Zuleikha, one of my besties from hi-school... that was her last week in that department before dia kena start kat emergency department.. So, during my stay at the hospital, she was the one who checked on my baby, injected my baby etc..will kill her for that, later...hehehe... nway..am so proud of her... berkawan since forever and then anak kita pun disambutnye..terharu beb...hehehe..thank you emmy.. =)


Nway, on Nawfal's 6th day, he was admitted into pusrawi for jaundice, stayed there also for four days. The first three days, his bilirubin level didn't change at all.. my baby cried all night long like he was hungry though he fed and gayut on my B for quite a long time...

And coincidentally, Ros, also a close friend of mine in hi-school was being treated in that hospital, she came to see me and teach me how to pump my B to express milk, so on the last night in the hospital, i gave Nawfal the EBM, and he slept all night long, just woke up once and fed her EBM again and change his diaper - which then, I concluded he couldn't suck properly during that time, and having trouble to latch on my B..so the next morning, his bilirubin level drop sangat banyak so we can all go home... Thank you Ros laling!

Banyak sangat nak cerita sebenarnye sejak kelahiran Nawfal ni, so i won't forget my experience having a baby for the first time...but couldnt do it now, so hoping i'll have time to do it later...
Apapun, Selamat menyambut Ramadhan to all, and semoga kita semua dapat meningkatkan amal ibadat dan moga semuanya diterima oleh Allah swt... 
(i'm not fasting nway..yet...hehehe...)

Ok darlings..later! =)