My blog has moved!

You should be automatically redirected in 6 seconds. If not, visit
http://nadot.my
and update your bookmarks.

Tuesday, 2 August 2011

FPP Hospital Selayang


Assalamualaikum wbt... =)

Saya sangat la terpanggil to post an entry on the FPP (Full Paying Patient) scheme untuk deliver baby in Hospital Selayang sbb everytime i searched for it before i delivered Nawfal, yang Hospital Putrajaya je yg banyak..Yang Selayang, kalau ada pun 1 je kot..kot...huhuhu

First, what u shud know as mentioned in my previous post, the specialist yang buat FPP ada 3 orang je, and semua lelaki...2 Indians, and 1 Malay... So, nak tak nak, kita sbg org muslim, dah la x de doc perempuan, amek je la Dr Roslan.. And sgt suka amek dia..he's nice and he's the head of department too..

So, untuk daftar, masuk pintu ketiga spital dkt klinik2 tu, belah kiri ada farmasi kan, belah kanan tu ada meja.. kat situ la kaunter FPP..daftar situ..yang biasa jaga nurse namanye Siti Zubaidah, kalo dia takde, org lain la jaga...bukan semate FPP O&G je yg ada, utk pakar lain mcm ortho and a few others pun boleh gak guna FPP - cheaper than jmpe pakar luar la of course.. 

Utk daftar first time, u need to pay RM100 ke RM110..lupe lak..pastu setiap kali jumpa doc, monthly or bi-weekly, kena bayar rm60 je...

Ni bilik saye di hosp. Selayang..satu ni je la gmbr dude teramek dari sofa yg dia duduk.. owh..TVnye cikai je bkn lcd/led.. tp wallpapernye chanteq..hoho..bilek harge RM130 =)

Dekat kaunter tu dia akan bg estimation price caj bersalin normal ke czer..i lost the paper, tp tak silap, sama mcm putrjaya, normal di kata start dari 2k - 2.5k dan czer dari 3k - 5k...mcm tu la...dan time bile nak masuk wad dah tu, kene byr deposit 3k.. bila nak kuar wad, kalau jumlah caj kurang dari 3k (utk bersalin normal biasanye), dia akan pulangkan...kalau lebey, like mine, kene top up lah..So, di bawah adalah detail bayaran yg sy kene bayar:

  • Caj Wad                    130 X 4                     520.00
  • Ubat-ubatan                                                 114.30
  • Pendaftaran                                                    10.00
  • Siasatan                                                        351.00
  • Prosidur                                                      2351.00   
  • Rondaan Wad                                               180.00
  • Peralatan Sekali GUna                                     60.90
So total adalah RM 3,587.20
Sebab dah bayar cagaran 3k, kitorang topap 587.20 bile nak kuar hari jumaat tu - (masuk wad hari selasa - check, daftar wad etc coz sy mmg elective czer, bkn emergency, kene masuk sehari awal, then pagi2 rabu bedah)

Kalau specific caj utk normal delivery ke apa, saya tidak la tahu..even c-zer ni pun, sy rase lain org lain kot depends la sape doktor, dok brpe hari, ubat yg di bagi (my pain killer panadol je coz i alergik dgn ponstan dan yg sewaktu dgnnye), prosedur sume, dos ubat bius ke (kot..hehe)..etc la...

Maka, tu je la ye... nak tgk CSI Miami...Later! 

UPDATE: saje nak tambah, insyaAllah ada rezeki anak kedua nnt, akan amek FPP government hospital juge... slain lebey murah dari private yg grand2 tu, bilik dia pun ok, sorg je..bilik air best juge, boleh lawat bile2 mase..cakap je kat pak guard, 'fpp-bilik sorg', dia bg je masuk, x yah ikut waktu kerajaan yg 12-2 pm & 5-7 pm tu...huhuhu.. pastu yg attend kite pun specialist..in case anak kene masuk NICU, free je..sbb yg berbyr utk bersalin je..yg lain caj gomen biase la..

mcm ade bnde lain nak tambah tadi..tp dah lupe..haiishh...x mengapela...later! 

6 comments:

mat utie said...

Tahniah Nadot dpt baby..lama betul x update blog ya..aku tertggu2 ape la new entry ko nt..heheh..

Nadot said...

tq sayuti!!.. =)
malas gile, dok pk mcm byk keje je smpi x leh update..padahal bkn wat ape pun..hohoho...

Nadia Harnisa said...

Nadot, FPP tuh orang private bleh amik jugak ke?

Nadot said...

nayot..boleh je..tak kesah sape.. kirenye fpp tu utk sape yg tetap nak spital gomen under doktor pakar (sbb swasta mahal..ehehe), tanak kene kacau dgn housemen2 etc la lebey kurangnye... =)

Mrs.aisheiteru said...

TQ for sharing kak nadot. next baby rasa mcm nak try la FPP ni. hoho. sgt tension mula2 sbb kna urus baby for the 1st time xde org bantu. nasibla dok kat wad bersalin tu sehari semalam.

Nadot said...

tu la psl akak amek fpp faezah.. sbb akak ni mengade2 sket..x reti.. pastu riso kene czer, x rti lak nak urus bb sndri utk 3 hari..
tgk2, betul2 czer..seb baik pilih fpp, mak n hasben leh teman tlg urus bb...hehe