My blog has moved!

You should be automatically redirected in 6 seconds. If not, visit
http://nadot.my
and update your bookmarks.

Thursday, 31 March 2011

Adam Saifullah


Gambar di atas adalah BUKAN anak saya. Beliau adalah anak lelaki kepada abang saya. Ye, anak LELAKI...

tetapi kerana Cik Ngah dia sangat suka membuli beliau dengan memakaikan tudung kepada beliau sepertimana yang pernah dialami PakUsu nya ketika kecik, maka terhasillah pose2 manja ini...hohoho



 

Anyway, he's now 1 year and 6 months old. He weight at least 15kg. He's the first grandson to my parents and our first nephew, so of course la sangat disayangkan.. hehe.. Mulut sekarang sudah sangat bising walaupun tidak faham langsung apemende tah yg dia cakap, perut sangat buncit, hobi adalah makan dan air liur sangat suka meleleh, macam along saya ketika kecik dulu...huhuhu...
Di bawah adalah ketika beliau berlakon membincangkan projek ratusan juta ringgit di talipon...hohoho.. Later!!

Thursday, 24 March 2011

Rate Personal Loan Bank Rakyat Sek 9 Shah Alam

Ha..ni lagi satu entry aku yang bukan pasal personal...tah nape tah sampai angin aku nak berubah angin utk 1-2 entry..hehehe...



Nway, ku hari tu teman kawan utk apply personal loan..so we went to few banks la gak nak tengok mana rate yg better... ada pegi BSN, CIMB and Bank Rakyat...and ended up, she took the loan with Bank Rakyat.

So rate bukan ahli (yang takde saham bank rakyat ye maksudnye...bkn takde saving acc), adalah 3.3% utk pembayaran balik dari 1 thn ke 3 thn, 4.3% for the 4th & 5th year, 4.8% for 6th & 7th yr, 4.9% from 8th-15th yr and 5.25% from 16th tp 20th yr. So maksudnye the max you could apply adalah untuk pembayaran balik 20 tahun.

However, sorry to say that the rates above only applied to kakitangan kerajaan and panel swasta.
Untuk rate BSN & CIMB (again, for k/tgn gov), kalau nak tau, i'll pm u. sbb tak manis nak dikongsikn di sini..hehehe

Student nak datang jumpa la plak...so, Later! ;)

Sunday, 20 March 2011

Potong je la credit card korang yang lebey2 tu..




Selalunye, post2 aku adalah tidak melibatkan keseriusan yg melampau, tp hari ni trase nak ala2 serius sket..hehe..  Tau, byk dari korang2 yg tak terjejas pun dgn berita di bawah sebab gaji korang besor2..Tp untuk korang yg baru mule nak keje, kene la take note eh..

18 Mac 2011 baru2 ni, Bank Negara Malaysia (BNM) ada umumkan syarat2 baru untuk apply credit card. Antaranya:

  •  Korang yang berpendapatan RM24,000 dan ke atas per annum je yang boleh apply CC instead of berpendapatan RM18,000 dalam syarat sebelum ni.
  •  Korang yang berpendapatan RM36,000 setahun dan ke bawah plak (lebey kurang gaji RM3000 sebulan dan kebawah), boleh ada 2 CC je, bkn 3,4,5 – 17 CC dah. SO yang suka mengumpul byk2 CC tu, by the end of 2011, korang kena pilih 2 je yg korang nak guna n batalkan yg lain. Lepas dah batal tu, kalau still ada tertunggak, korang ada masa 2 years je utk settlekan.
  • Limit CC lak hanya 2 kali ganda dari gaji korang; contoh gaji korang RM4,000, had limit CC just boleh RM8,000 je.
In my opinion, ini adalah langkah yg siyes bagus dari BNM utk bendung prob2 ramai org yg ske x bayar CC walaupun ada 8 keping, sume smpi limit dah. Gile ah.. Takut nnt sbb org lain, byk lg benda yg sebenarnya dibuat utk kemudahan, tp di cancelkan.Contoh, OD-ASB yg menguntungkan org melayu, tp skrg tak dpt buat dah. Emo aku tau yg baru nak mule simpan2 n rolling duit..naseb sempat la dapat buat sket..haiishh…

Sebelum aku emo lebey2, better ku gi tido..hehe..Later! =)

Wednesday, 16 March 2011

Our 1st Anniversary! =) Part 4 - Menara Taming Sari

Apologies for the late update.. banyak sangat benda kena buat n kena pikir so ended up, i did nothing... typical nadot i wud say..hehe

Anyway, just would like to finish where i stopped. The second day of my visit to Malacca.. =)

 So pagi2 after breakfast, kitorang kuar dari bilik..lambat gak ar..dalam 10 lebey macam tu... so we didnt really have plan pun...n tak berniat nak jln byk, so we decided utk naik Menara Taming Sari... This tower is nothing like KL or Alor Setar Tower ye kwn2 dimane ade restaurant la bagai... Tower ni just bertujuan utk tengok keliling Melaka dari atas.. Ketinggian dia dalam 110 meter sahaje...

Untuk naik ni, of course la you have to pay...dekat kaunter tiket, dia tulis harga adult RM20 per person. Tapi untuk warganegara Malaysia, rm10 je..so u need to show ur IC to prove that u're a citizen, and u'll get the discounted price...


Lepas naik menara, we went to dataran pahlawan nye shopping centre lak...kat sini, spt mane kalau aku gi jalan mane2, sempat la ku beli buku 2-3 buah...Times tgh wat sale..so 4-5 buah buku gak ku borong..

Then siap tgk wayang sume...takde crite best mase tu, so tgk HAQ..ala2 nyesal gak la tgk citer takde motif... sampai skrg aku masih terpk dari mana Adi putra dapat kuasa dia...huhuhu...

Disebabkan dah lame aku peram crite ni dalam kotak ingatan aku, siyes aku lupe kitorg mkn malam kat mane..tp tmpat2 biase2 je..siyes x igt..haiishh...

So gambar di atas adalah the next morning during our last breakfast at Avillion.... dalam pukul 11 mcm tu rasenye bertolak balik ke rumah..lepak for few hours then went up to genting lak for 1 night. Did nothing much because of the very foggy weather.. Tp mmg bukan naik utk main pun dgn baby dlm perut ni,,saje nak mengade2 mengimbas memori mase bercinta dulu...hehehe...

So..later! =)