My blog has moved!

You should be automatically redirected in 6 seconds. If not, visit
http://nadot.my
and update your bookmarks.

Friday, 20 May 2011

Will be continue....Later

Seriously not in the mood to write though i have many stories to share...  E.g:

  • Like my visit to Hospital Selayang under FPP scheme for my 31/32 weeks check up..
  • My konon house-warming party after being coaxed by Shidah but eventually she didn't / couldn't come.. ;p
  • My Baby Shower party recently on Wesak Day organized by my superb friends for me and Dian..
  • On the tazkirah this morning tentang kenapa 'doa tidak dimakbulkan' by Ustaz Ali B Sarbini from JAKIM.
Dan banyak la lagi yg trase nak post but didn't have the mood to write yet... Again, like people care la kan?..hoho

So, happy Friday and Happy Weekend all..May you have a great one! Later ~

Tuesday, 10 May 2011

Saham Bank Rakyat 2011 Masih Dibuka


Note: Alhamdulillah, i've found the lost documents dlm banyak2 file yg kitorg ada (as expected)... Kami (saya dan DUDE..grrrrr), memang adalah pelupa... =)

Ok, back to the topic, pasal saham bank rakyat... Seperti ramai yang tau, awal2 April dulu, Bank Rakyat dah mula buka keahlian saham dia to the public tetapi hanya dengan nilai RM500 seorang... 

Selame ni, aku n adik beradik park duit kitorang dalam saham Bank Rakyat ayah...so dpt dividen, ayah akan bagi la... Tapi, ari tu, ayah suruh je bukak akaun saham sendiri, so nanti ayah boleh transferkan bahagian aku dalam akaun aku, so kalau ape2 hal senang... Cuma tak bestnye, kalau diorang bagi dividen 20% kpd ahli lama mcm 2 years ago, aku x leh dpt lg la..kene dpt 15% je...So rasenye even aku dah bukak, nak suh biar dulu la dlm akaun ayah...hehe..
So, semalam pegi la cawangan Jln Tangsi dgn mak dr opis ayah.. ayah x dpt ikot coz bz tp dia dah kol kwn dia..so sampai2, kitorg masuk opis jmpa officer dia n bukak akaun saham... skejap je settle... make sure bawak RM500 + RM5 (registration fee) dgn salinan ic.... So, siapa nak bukak lagi, sila la pergi..dah x ramai pun beratur skrg..tapi kuota still lum habis

Menurut officer tu, next month kot, diorang akan hantar surat pada those yang dah queue since 2005 tak silap untuk penambahan... yang baru2 isik borang penambahan tu, kene la tunggu dulu..kalau masih ada baki, mungkin akan dipanggil juge...

For some, mungkin rasa tak berbaloi sebab setahun just boleh dapat untung RM75 (15% dividen)... Tapi, sape senang2 nak bagi RM75 dengan just park RM500 dalam saham.. Even dgn letak RM500 dlm ASB pun, leh dapat berapa RM35-RM40 je kot...so dah dpt RM75 tu, masukkan la plak dlm ASB...
Ada juga yang rasa x berbaloi sebab RM500 tu adalah maximum yang boleh diletakkan dan dia tak compounded macam ASB... Contoh dalam ASB, dividen yang kita dapat akhir tahun kita boleh park je dalam ASB so dividen kita utk tahun2 akan datang akan bertambah (kalau x kuarkan la)..

Kalau Bank Rakyat, dividen yang diperolehi utk tahun tu, akan di bagi pd kita dengan cek or masuk saving acc bank. nak tak nak, kene jugak ambik RM75 tu n buat la ape pun korang suke...so dalam saham korang akan kekal RM500 tu je...

So, pendapat aku, dah ada kemudahan ni, bukak je la...isi skali borang penambahan..bantai je tulis 10k... bukan dia nak dan2 tu gak, maybe kene queue 4-5 tahun baru giliran korang leh tambah...alau mmg dah ade duit letak le dulu dlm ASB, n smpi giliran korg utk tambah, masukkan dlm bank rakyat... Bayangkan korang ada 10 k tu, senang2 dapat 1.5k setahun (lebey kurang 2 kali ganda dr ASB)...kot korg dah simpan lama, n diorg nak bg 20%, dapat 2k tu setahun... pastu, park la dlm ASB simpan wat down payment rumah ke-8 ke, utk gi umrah ke..hehe

Selamat menyimpan..Later!! =)