My blog has moved!

You should be automatically redirected in 6 seconds. If not, visit
http://nadot.my
and update your bookmarks.

Friday, 29 April 2011

I lost something important..adoiii

The previous post was supposed to be my last entry for this month... But I am on the verge of breaking down currently as I lost an important document - original copy. I have the xerox copy of that document, but still, to settle what i need to settle, i need the original copy. Some suggested i go the commissioner of oath buat surat sumpah yang dokumen tu hilang, tp itu mungkin takkan settlekan sebab tempat that i need to show the original copy mungkin takkan terima...adoooii..

I'm not sure how it went missing. I cant remember where i last saw it. Hopefully i just misplaced it in any of my files and praying hard that i'll find it...

Doakan aku juge kawan2..later!!

Last entry for April =)

Below are the reasons why this blog is not updated (like people care?..huhuhu)

Lab Report + Dissertation

Test + Proposal
Sekarang tengah musim exam kat UiTM ni, salah satu peak hour untuk para lecturer.. especially lecturer yg last minute macam aku..padan muke aku!..huhuhu... Exam paper aku masuk next Tuesday (03/05), ada 70 students...so kene rehat betul2 this weekend utk prepare menghadap exam paper sampai muntah next sem (alamak..x leh rehat, proposal x siap mark lg..nk kene submit markah next tuesday juge...huhu)...

Maka sila doakan saya yer supaye dapat menyiapkan marking2 ni tanpa rase tension pd sy n baby..huhuhu...

Later!! =)

Friday, 22 April 2011

Penggunaan baby walker

Bila dok usha2 tgk barang baby kat kedai n ternampak baby walker, teringat aku satu blog online yang ditulis oleh seorang doktor perubatan (isteri kepada blogger/penulis buku yang agak terkenal juga) tulis pasal bahaya penggunaan baby walker based on some articles ditulis oleh orang2 US, Canada and few other countries and ada certain negara dah banned pun penggunaan baby walker ni, x leh guna langsung... So doktor ni setuju la dan kata baby walker ni lg banyak bawak keburukan n malapetaka...doktor tu stuju sorg takpe..ni pengomen-pengomen lain sume pun pakat stuju..'taknak dah la gune baby walker', 'betul2, anak sy pun slalu jatuh dr walker sbb langgar bendul yg byk kat rumah tu (duuhhh..)', n byk lg la komen menyokong 100% entry doktor tu...

Aku yang sebagai seorang pensyarah bidang sains yg mmg kena buat research, baca journal sume ni, yg kejenye kene analyse bbrp journal utk mencapai kesimpulan sesuatu perkara n tgk pro n cons etc, bg la komen aku yg x seberapa (tp ku x cakap la aku lecturer sains ke ape) (awal tahun 2010 bnde ni jadi). Aku cakap, semua benda ni boleh dielakkan... Sebab research obersi tu menunjukkan byk gile kes sbb jatuh tangga (80% in US kemalangan baby walker sbb jatuh tangga), mencapai benda2 bahaya mcm air panas etc.. So aku cakap la umah ada tangga x yah guna walker, kalau gune walker jgn letak bende2 bahaye yg leh budak capai, n x semestinye gune walker leh lambat jln.. n aku bg la contoh2 sket kan dr mcm mana mak aku jage kitorg etc... Lastnye, ku cakap la, ku x brpe bersetuju la sbb nak ikut artikel2 org putih tu smate sbb bnde2 ni boleh dielakkan...

Yang aku alergiknye, cara doktor tu membalas komen aku...

  1. Dia kata, negara stable mcm canada pun dah banned penggunaan baby walker
  2. banyak accident berlaku dpn mata mak bapak juge, tu sbb namanye accident
  3. last yg aku hanginnye... dia kata..ni ayat sebijik dia...
"artikel ini ditulis di atas kajian yg mereka lakukan ke atas sampel yg besar iaitu beratus2 subjek. Kalau saudari pernah buat kajian dan belajar statistics, saudari mesti tau istilah statistically significant.
subjek yg besar, metod kajian yg betul adalah sangat penting.
Now, is the era of evidence based medicine. ie semua fakta berdasarkan kajian. Tanpa kajian, ia hanyalah pendapat, cerita dan pengalaman.
"

Aku yg lecturer sains ni haruslah ala2 mengamuk dlm hati kan..mcm la ku tatau benda2 ni..statistically significant tu pun pasal ape sbbnye, negara mane, mcm mane orgnye..byk faktor nak kene tgk.. mane leh bulat2 trime je ape scientific paper cakap, n mane boleh kita anggap result drpd kajian kat negara lain sama je dgn apa yg kita akan dpt kat negara kita..tu sbb kadang2 kite bace journals, tajuknye same, tp tempat buat nye or keadaan ke ape ke lain....

Tapi, aku mcm biasa, masih berhemah..ye ar, nak lawan doktor yang pandai kan berbanding aku yg x layak jd doktor ni, kenala wat elok2 sket. So apa lg, ku carik la journal2 dari internet (kitorang dok dlm U kan, haruslah senang nak access kpd byk journal..(tp uitm x langgan byk benda aku..keciwe..))...

Aku bace byk journals (emo pnye psl), tp ku masukkan dua je dlm komen ku seterusnye (masuk byk kang takut org pening) siap dgn cara scientific journal ditulis (cth: Nadot, 2007)... 1st journal yg ku masukkan, ditulis oleh researcher US..and he reported 80% of accidents caused my baby walker adalah disebabkan jatuh tangga.. nampak tak?..kalau orang2 US ni x letak baby walker kat tempat yg ada bertangga, rasanye, ada tak journal tu ditulis? 80% tu boleh dieliminate sepenuhnye...tinggal 20% je accident psl walker...tu pun tak tolak lg dgn yg mencapai bende2 bahaya (air panas, kaca etc) lg..agaknye tinggal 5-10% je kot disebabkan oleh mmg purely accident mcm manufacturing defect ke (kusi koyak, patah ke etc) dll...

Journal kedua dari australia pun mcm tu..500 cases reported anually and half dari itu sbb jatuh tangga n capai benda bahaya.

pdhal dlm komen 1st aku, dah cakap dah kalau takut sgt, jgn letak kat kwsan bertangga etc...lg nak argue..hehe..pastuh dok comparekan dgn negara 'stable' konon mat saleh tu.. dah agaknye mmg umah kat sane jenis bertangga, pastu eksiden jd dpn mata tu, kot2 mak ayahnye mabuk ke, bace paper ke etc..ada kajian dibuat utk itu?...ishk... suke suki nak trime bulat2 ape negare kapir tu cakap tanpe pk logik n analyse betul2 sebab journal2 tu ditulis... dah la dlm bnde2 sains ni mcm ku kate td bnde jd kat tmpat lain x semestinye boleh diapplykan kat tmpt yg lain 100%

then ku cakap la jugak, ade je few studies psl kemalangan sbb stroller (x sebyk gune walker), ade ke org nak tetibe stop gune...pastu last skali, ku mintak maaf la kot ade yg trase..berhemah kan aku?..hohoho

Ye, aku emo ketike itu, n bile tulis ni pun jd emo balik..hehe..cume tu la...utk korg2..bile bace artikel tu even though saintifik, kite amek pengajaran je la...x yah caye 100%...kalau rajin, tgk artikel lain, tgk sape tulis, tgk keadaan mcm mane yg membuatkan artikel tu ditulis, take notes ape yg boleh diubah n diperbaiki, bukan 100% stuju, pastu org2 lain yg bace entry kite pun x reti nak menganalisis, amek je bulat2... kan dah x best tu kalau pendapat kite bukannye betul sgt melainkan dr awal dia tulis "ini adalah pendapat peribadi', x ke sian je kat org yg berpegang pd cakap kite bulat2...

lepas ku hantar seken komen tu yg dah dekat sethn lps, terus ku x bace dah blog dia...byk je entry bagus dia tulis, tp kerana caranye yg spt close minded sket utk terime pndapat yg bertentangan, malas nak bace dah..byk lg blog ku leh refer utk bnde2 yg dia tulis...tp hari ni dok carik info psl baby, kuar nama blog, dia, ku masuk la jap...takde pun dia bls komen aku..ade sorg reader je balas kata logik gak ape aku tulis... hehehe.. tp ye la..sape la aku nak lawan dgn medical doctor ni yg pandai lg hebat ni..hoho

Maka untuk menghilangkan emo aku n mengosongkan pundi kencing aku yg penuh dan sedang ditendang baby ini, make haruslah ku ambil wuduk (zuhur dah masuk) n membuang air lebihan dlm badan ni... kalau takde rase nak buang air ni, lagi la lambat ku mengzuhurkan diri..Astaghfirullahalazim..... huhuhuhu

renung-renungkanlah & selamat beramal...hehehe, later!!

Tuesday, 19 April 2011

Hj Sharin Low Seafood Restaurant...Yummylicious!

On the 13th of April (monday) recently, Dude took me out utk dinner kat area Bangi as there's a new big malay restaurant baru dekat area Sg Merab... First time la masa tu ikut jalan belakang putrajaya depan precint Diplomatik, lalu depan INSPENS yg baru siap, jln2 kampung sket, ikut dpn Kak Mah nasik Kerabu yg kate Dude agak famous tempat org2 suke mengulor x masuk keje (bukan dia kateye...hehe)

Anyway, we had to u-turn under a flyover utk sampai restaurant to, so right before the big malay resto, dekat blakang2 sket, blakang contruction lagi, a restaurant called Hj Sharin Low... nama restaurant itu adalah sgt2 familiar...then i remembered pernah baca byk blog pasal restaurant tu bila carik makanan Cina Muslim kat internet dulu2...

Dah nak parking dah dekat restoran melayu tu, tp sbb tibe2 rasa nak try Hj Sharin Low tu, kitorang pun patah balik... This is their 4th ke 5th branch slain dr yg kat ampang, gombak etc..tp tak pernah try pun..

First masuk2 restoran, terus la ku tanya mane toilet..ssh nak tahan dah skrg..hehe...toilet not bad, biase2 je, ade bilik kecik dijadikan surau juge...then kami pun mengorder...proses paling susah untuk aku bile masuk restoran yg 1st time nak cuba, n menyusahkan juge waiter yg terpakse terangkan satu per satu makanan yg ada...

Kitorang order air dulu.. I ordered Fresh orange - RM4.50 (not bad) and Dude ordered Kedondong asam boi.. harga x sure sama or slightly lebey 50 sen ke singgit ke..murah la gak kirenye utk restaurant mcm tu...

Sebab sgt lapar, kami order nasik... Saya order Kung Po Chicken Rice and Dude order Kam Heong beef rice..Both adalah yg ala2 tersedap la yg biasa di order and harga RM7.50 each..

Kung Po Chicken Rice

Kam Heong Beef Rice
 Then utk side dish yg ssh nak decide, kitorang amek la masakan crab kat bawah ni yg x igt the exact name, but it was cooked with chili sauce, cili padi, telur etc..n ia adalah pedas..suke!.. Harga RM5 for 100gm...so yang ni rasanya RM20 lebey kurang utk seketul ketam yg agak besar...
Lupa the exact name, tp ni ketam masak dgn sos and cili padi...pedas..best!
 Benda yg sangat plaing ssh nak decide adalah hidangan udang... tgk meja orang lain, dia amek the normal butter prawn with egg, so mcm teringin sbb dah lama x makan...tp tgk menu, ada butter prawn with butter milk...nama sangat menyelerekan dan menggemukkan, so tringin gile..but the the waiter suggested kitorang try salted egg prawn sepaerti di bawah...sbb dah pening n teringin to try something new, kitorg pun ikut je la.. n cashier tu cakap, we couldnt cook this dish at home sbb perlukan api yg besar bla bla bla...x tau la btul ke x, tp xde maknenye aku nak masak pun..hehehe

harga RM25 for small plate spt di bawah...ada 7 ketul udang yg juge agak besar n cukup dimakan oleh 2 orang..
Salted Egg Prawn (SUPERB, MARVELLOUS, DELICIOUS etc.. =))
VERDICT:

  1. Both rice dishes were supernice, tapi untuk Kung Po chicken, bahagian2 dia bg banyak bhgn dekat2 tulang di mane sy sgt tak reti makan mcm tu..tp rase sedap...
  2. Kam Heong beef yg dude order sy suke...rasenye akan order itu for my next visit...hehe
  3. Ketam yg dah terlupa nama masakan tu, saya suke juge...dengan pedasnye, cili padi nye sume...tapi utk next visit, akan try benda lain la pulak...
  4. The dish yang tidak akan tukar for the next 1,2,3 or 4 visit adalah the prawn dish, Salted Egg Prawn!!..Seriously sedap gila!!.. Dude yg slama ni takde perasaan sangat terhadap makanan terus turn on gile makan udang ni... Dia juga yang takpernah hisap kepala udang, kali ni, semua bahagian udang dia rembat xde bagi kat isteri dia yg mengharap ni..hehe...tp seriously sedap gileee...siap isap kulit2 dia sampai kering sume...kalau la kuah dia lg banyak, lg la heaven..so seriously cant wait for my next visit to Hj Sharin Low Seafood untuk order salted egg prawn ni...Siyes, mak mertua ke bapak mertua lalu pun, mmg takkan sedar..hehehe
 So, sila la pegi cube ye restaurant ni... i'll definitely go again lepas gaji bulan ni kot..pokai sudah...hehe.. Later!

Friday, 8 April 2011

Insaf.. =|

Gambar hiasan sahaje, tidak ada kena mengena dengan tajuk entry ni... =)
Salam wbt...

Seperti yang pernah di crite dlm post dolu2, selang 2 minggu, akan ada tazkirah diadakan Jumaat pagi lebey kurang sejam. Just been to two tazkirah tahun ni walaupun dah bulan 4 sebab tah nape tah asyik sampai lambat je keje...hehe...

Seperti juga yg telah dicritekan b4, initially kami ke tazkirah ni, bukan semata sebab nak dgr tazkirah, tapi sebab diorang sediakan breakfast (hehehe), nak kan jam latihan (we have to complete 42 hours of jam latihan -gi kursus, bengkel etc annually) walaupun x byk (0.5 - 1 hr), dan sbb nak jumpa kawan2 yg dok blok A (smenjak dok Blok B, jarang jumpa org2 atas, malas nak naik...hihi)...

Tapi dah lama2 pegi ni, Alhamdulillah, portion niat utk mendengar tazkirah lagi tinggi la drpd utk makan, jam latihan etc (wpun masih ada,tp sket je.....hohoho)..

So, pagi tadi (8.30-9.30), tazkirah disampaikan oleh Ustaz Takiyuddin Hj Ibrahim, dari CITU gak kot. He's not as funny as the Ustaz (lupa nama) that gave tazkirah on the 4th of March sebelum ni, tapi pengisian dia n the way he convey msg2 tu, tidak menyebabkan kemengantukan dan rase suke nak dgr - hence the insaf mode yg dialami sekarang (baru pukul 11 sekarang, so kesan masih ada la...tatau la kul berapa akan pudar..hehe)..

Anyway, Ustaz Takiyuddin tadi bercakap pasal banyak benda sebenarnya yg of course sume menyentuh pasal hidup kita, solat, ikhlas, rezeki, anak2 etc... One i couldn't forget pasal kedekut/berkira la coz sekarang tgh cuba bersabar dgn sifat kedekut sorg pompuan ni kpd org2 terdekat dia... (Astaghfirullah... insaf dot..insaf..)... dan juga sifat kedekut/berkira/x igt rezeki diri sendiri yg kadang2 terjadi jugak... especially lps semalam baru pos entry pasal risau duit nak beranak, rumah sume...

Whatever pun, kena ingat, apa2 yang kita bagi dengan ikhlas, x berkira, Allah akan gantikan dengan benda yang lebih baik, InsyaAllah... sangat simple, yet, susah nak ingat ayat ni bila tgh sayang sgt dgn harta... huhuhu... 

Harapan kepada diri sendiri, smoge dapat menjadi manusia yang lebeh baek, specially dah nak dapat anak ni...Amiiinn...

Sekian sesi tazkirah utk pagi ini... (hohohoho).. Later! =)


Thursday, 7 April 2011

Kerisauan melanda~


I was born as a worrier (bukan warrior)..Keje aku dok risau je utk sume bende... Tapi masalahnya, kalau risau keje jalan ok gak...ni kadang2, risau je lebey, keje/usaha takat tu je jugak...hehehe

So sekarang ni, antara kerisauan aku adalah:
  1. Kerisauan untuk deliver baby nanti.... Risau semua akan selamat ke tak, risau duit kalau kena ceaser sebab akan amek FPP kat Hospital Selayang (utk elak risau bnde ni, bley je amek kelas biasa kerajaan, tp risau lak kalau takde Dude teman etc...ye..saye mengade); Risau x cukup n x reti budget juge bile ada baby nnt (ye, tahu rezeki di tgn tuhan...tp dah risau, nak wat mcm mane..
  2. Risau dengan projek student yg menggunakan geran aku yg akan habis tempoh bulan 10 ni... dah la kena masuk hutan, tp ku deliver july/jun, pantang 2-3 bulan..masuk2 keje, trus dah habis tempoh..mmg boleh extend untuk 6 bulan...tp kalau boleh taknak la..kang lg lambat ku gi sambung PhD..haiishh...
  3. Risau sebab nak dekat habis sem (lagi seminggu je) & next 2 weeks dah start exam, so maksudnye kerja bertimbun la..padan muke sape suh tangguh marking test2 students...nnt kang nak mark exam paper diorang lak...adoi aiii....
  4. Risau pasal masa depan yang lagi 3-7 tahun ni, cukup ke duit utk tingkatkan taraf hidup E.g: beli rumah ok, beli kete better, hantar anak skolah,..mmg insyaAllah gaji naik, tp banyak mana sgt la keje gomen ni (bersyukur ni...hehe), ape jadi kat prangai anak2..kalo sebijik ikut prangai aku, akan mnghadapi masalah la aku nak jage...hohoho... (tp akan senang jage bile besar..hehehe)
  5. Risau ni berkaitan dengan nombor 4 di atas, dimane aku risau kalau aku x dapat meningkatkan taraf hidup, aku akan macam ni je ke sampai bile2?..Takde la teruk sgt pun sekarang ni, tp kalau lagi 3-7 tahun kekal mcm ni, ala2 teruk gak ah....huhuhu
  6. Last kerisauan untuk masa sekarang, aku risau sebab aku suke sangat risau..Seb baik Dude sangat tenang (SANGAT! <---boleh menimbulkan bibit2 kerisauan jugak ni....hehehe)...
Wishing hard that i could handle sume bende and stop worrying...but even aku sangat perisau, i still enjoy my life to the fullest k..hehe (erm..3/4 full..ok la tu kan?) (^_^) .. Later!!! =)