My blog has moved!

You should be automatically redirected in 6 seconds. If not, visit
http://nadot.my
and update your bookmarks.

Friday, 22 April 2011

Penggunaan baby walker

Bila dok usha2 tgk barang baby kat kedai n ternampak baby walker, teringat aku satu blog online yang ditulis oleh seorang doktor perubatan (isteri kepada blogger/penulis buku yang agak terkenal juga) tulis pasal bahaya penggunaan baby walker based on some articles ditulis oleh orang2 US, Canada and few other countries and ada certain negara dah banned pun penggunaan baby walker ni, x leh guna langsung... So doktor ni setuju la dan kata baby walker ni lg banyak bawak keburukan n malapetaka...doktor tu stuju sorg takpe..ni pengomen-pengomen lain sume pun pakat stuju..'taknak dah la gune baby walker', 'betul2, anak sy pun slalu jatuh dr walker sbb langgar bendul yg byk kat rumah tu (duuhhh..)', n byk lg la komen menyokong 100% entry doktor tu...

Aku yang sebagai seorang pensyarah bidang sains yg mmg kena buat research, baca journal sume ni, yg kejenye kene analyse bbrp journal utk mencapai kesimpulan sesuatu perkara n tgk pro n cons etc, bg la komen aku yg x seberapa (tp ku x cakap la aku lecturer sains ke ape) (awal tahun 2010 bnde ni jadi). Aku cakap, semua benda ni boleh dielakkan... Sebab research obersi tu menunjukkan byk gile kes sbb jatuh tangga (80% in US kemalangan baby walker sbb jatuh tangga), mencapai benda2 bahaya mcm air panas etc.. So aku cakap la umah ada tangga x yah guna walker, kalau gune walker jgn letak bende2 bahaye yg leh budak capai, n x semestinye gune walker leh lambat jln.. n aku bg la contoh2 sket kan dr mcm mana mak aku jage kitorg etc... Lastnye, ku cakap la, ku x brpe bersetuju la sbb nak ikut artikel2 org putih tu smate sbb bnde2 ni boleh dielakkan...

Yang aku alergiknye, cara doktor tu membalas komen aku...

  1. Dia kata, negara stable mcm canada pun dah banned penggunaan baby walker
  2. banyak accident berlaku dpn mata mak bapak juge, tu sbb namanye accident
  3. last yg aku hanginnye... dia kata..ni ayat sebijik dia...
"artikel ini ditulis di atas kajian yg mereka lakukan ke atas sampel yg besar iaitu beratus2 subjek. Kalau saudari pernah buat kajian dan belajar statistics, saudari mesti tau istilah statistically significant.
subjek yg besar, metod kajian yg betul adalah sangat penting.
Now, is the era of evidence based medicine. ie semua fakta berdasarkan kajian. Tanpa kajian, ia hanyalah pendapat, cerita dan pengalaman.
"

Aku yg lecturer sains ni haruslah ala2 mengamuk dlm hati kan..mcm la ku tatau benda2 ni..statistically significant tu pun pasal ape sbbnye, negara mane, mcm mane orgnye..byk faktor nak kene tgk.. mane leh bulat2 trime je ape scientific paper cakap, n mane boleh kita anggap result drpd kajian kat negara lain sama je dgn apa yg kita akan dpt kat negara kita..tu sbb kadang2 kite bace journals, tajuknye same, tp tempat buat nye or keadaan ke ape ke lain....

Tapi, aku mcm biasa, masih berhemah..ye ar, nak lawan doktor yang pandai kan berbanding aku yg x layak jd doktor ni, kenala wat elok2 sket. So apa lg, ku carik la journal2 dari internet (kitorang dok dlm U kan, haruslah senang nak access kpd byk journal..(tp uitm x langgan byk benda aku..keciwe..))...

Aku bace byk journals (emo pnye psl), tp ku masukkan dua je dlm komen ku seterusnye (masuk byk kang takut org pening) siap dgn cara scientific journal ditulis (cth: Nadot, 2007)... 1st journal yg ku masukkan, ditulis oleh researcher US..and he reported 80% of accidents caused my baby walker adalah disebabkan jatuh tangga.. nampak tak?..kalau orang2 US ni x letak baby walker kat tempat yg ada bertangga, rasanye, ada tak journal tu ditulis? 80% tu boleh dieliminate sepenuhnye...tinggal 20% je accident psl walker...tu pun tak tolak lg dgn yg mencapai bende2 bahaya (air panas, kaca etc) lg..agaknye tinggal 5-10% je kot disebabkan oleh mmg purely accident mcm manufacturing defect ke (kusi koyak, patah ke etc) dll...

Journal kedua dari australia pun mcm tu..500 cases reported anually and half dari itu sbb jatuh tangga n capai benda bahaya.

pdhal dlm komen 1st aku, dah cakap dah kalau takut sgt, jgn letak kat kwsan bertangga etc...lg nak argue..hehe..pastuh dok comparekan dgn negara 'stable' konon mat saleh tu.. dah agaknye mmg umah kat sane jenis bertangga, pastu eksiden jd dpn mata tu, kot2 mak ayahnye mabuk ke, bace paper ke etc..ada kajian dibuat utk itu?...ishk... suke suki nak trime bulat2 ape negare kapir tu cakap tanpe pk logik n analyse betul2 sebab journal2 tu ditulis... dah la dlm bnde2 sains ni mcm ku kate td bnde jd kat tmpat lain x semestinye boleh diapplykan kat tmpt yg lain 100%

then ku cakap la jugak, ade je few studies psl kemalangan sbb stroller (x sebyk gune walker), ade ke org nak tetibe stop gune...pastu last skali, ku mintak maaf la kot ade yg trase..berhemah kan aku?..hohoho

Ye, aku emo ketike itu, n bile tulis ni pun jd emo balik..hehe..cume tu la...utk korg2..bile bace artikel tu even though saintifik, kite amek pengajaran je la...x yah caye 100%...kalau rajin, tgk artikel lain, tgk sape tulis, tgk keadaan mcm mane yg membuatkan artikel tu ditulis, take notes ape yg boleh diubah n diperbaiki, bukan 100% stuju, pastu org2 lain yg bace entry kite pun x reti nak menganalisis, amek je bulat2... kan dah x best tu kalau pendapat kite bukannye betul sgt melainkan dr awal dia tulis "ini adalah pendapat peribadi', x ke sian je kat org yg berpegang pd cakap kite bulat2...

lepas ku hantar seken komen tu yg dah dekat sethn lps, terus ku x bace dah blog dia...byk je entry bagus dia tulis, tp kerana caranye yg spt close minded sket utk terime pndapat yg bertentangan, malas nak bace dah..byk lg blog ku leh refer utk bnde2 yg dia tulis...tp hari ni dok carik info psl baby, kuar nama blog, dia, ku masuk la jap...takde pun dia bls komen aku..ade sorg reader je balas kata logik gak ape aku tulis... hehehe.. tp ye la..sape la aku nak lawan dgn medical doctor ni yg pandai lg hebat ni..hoho

Maka untuk menghilangkan emo aku n mengosongkan pundi kencing aku yg penuh dan sedang ditendang baby ini, make haruslah ku ambil wuduk (zuhur dah masuk) n membuang air lebihan dlm badan ni... kalau takde rase nak buang air ni, lagi la lambat ku mengzuhurkan diri..Astaghfirullahalazim..... huhuhuhu

renung-renungkanlah & selamat beramal...hehehe, later!!

6 comments:

Anonymous said...

sgt setuju to ur opinion....plus nowadays da byk walker yg much more expensive and due to the price it is much more safer than the old days....lg mahal dia lg besar tapak dia,lg kukuh material dia so kebarangkalian utk baby terjatuh tu lebih rendah dr walker yg lebih murah,kecil dan material kurang kualitinya....lg satu kalo nk guna baby walker ni parents kene main peranan....kena 100% care to their babies...tul x...
juz my 2cents...
Iela Leyla...;)

mat utie said...

aku stuju dgn ko..anak aku dok pakai benda tu xde sakit2 pun..xpernah jatuh..lg senang bini aku nak memasak ke ape..klu asyik nak dukung je baby tu, lg teruk nt dia xnk klu kita xdukung dia..

p/s: I hate Doktor!hehe

Nadot said...

Iela: tu le psl...yg penting mak bapak kene jage jugak la..letak anak kat mane2 pun, kat tilam ke dlm buai ke walker ke, sume kene di jage jugak..sume bnde ade je risiko... x leh salahkn alat2 tu smate..huhuh

mat-utie: tu la kan...bkn nak pakai bende tu setiap mase pun, n takkan nak dukung setiap mase juge...

p/s:tp aku tak leh benci doktor..kang diorg gak nak sambut baby aku ni kang..hohoho (abg, adik n akak ipar aku doktor gak..trpakse redha je dgn diorg..hohoh)

mat utie said...

ok..I hate doktor yg sombong dan bongkak..haha

si chantek izza said...

Hahah aku baru baca blog ko ni.. Yep sgt betolll.. Kadang kita bukan nak bertekak sgt pasal walker tu tp the way dia present issue tu. Tak perlu terlalu yakin kot.. Seswai sgt ko jadi lecturer sbb provide evidence cenggitu.. Terus semangat nak buat research wahahahah

Nadot said...

izza: betul...sbb dia konpiden dia betul yg wat ku nyampah sgt..takde langsung rase humble pd ayat dia..huhuhuu..

aku malas ar tunjuk skill lecturer aku..tp she asked for it..so she got it la...hahahhaha...

kalau la aku rajin wat research kat uitm tu mcm ku wat research nak balas kesakitan hati, kan best..mesti dah 80 journals ku publish...haaiishh..hehe