My blog has moved!

You should be automatically redirected in 6 seconds. If not, visit
http://nadot.my
and update your bookmarks.

Tuesday, 19 April 2011

Hj Sharin Low Seafood Restaurant...Yummylicious!

On the 13th of April (monday) recently, Dude took me out utk dinner kat area Bangi as there's a new big malay restaurant baru dekat area Sg Merab... First time la masa tu ikut jalan belakang putrajaya depan precint Diplomatik, lalu depan INSPENS yg baru siap, jln2 kampung sket, ikut dpn Kak Mah nasik Kerabu yg kate Dude agak famous tempat org2 suke mengulor x masuk keje (bukan dia kateye...hehe)

Anyway, we had to u-turn under a flyover utk sampai restaurant to, so right before the big malay resto, dekat blakang2 sket, blakang contruction lagi, a restaurant called Hj Sharin Low... nama restaurant itu adalah sgt2 familiar...then i remembered pernah baca byk blog pasal restaurant tu bila carik makanan Cina Muslim kat internet dulu2...

Dah nak parking dah dekat restoran melayu tu, tp sbb tibe2 rasa nak try Hj Sharin Low tu, kitorang pun patah balik... This is their 4th ke 5th branch slain dr yg kat ampang, gombak etc..tp tak pernah try pun..

First masuk2 restoran, terus la ku tanya mane toilet..ssh nak tahan dah skrg..hehe...toilet not bad, biase2 je, ade bilik kecik dijadikan surau juge...then kami pun mengorder...proses paling susah untuk aku bile masuk restoran yg 1st time nak cuba, n menyusahkan juge waiter yg terpakse terangkan satu per satu makanan yg ada...

Kitorang order air dulu.. I ordered Fresh orange - RM4.50 (not bad) and Dude ordered Kedondong asam boi.. harga x sure sama or slightly lebey 50 sen ke singgit ke..murah la gak kirenye utk restaurant mcm tu...

Sebab sgt lapar, kami order nasik... Saya order Kung Po Chicken Rice and Dude order Kam Heong beef rice..Both adalah yg ala2 tersedap la yg biasa di order and harga RM7.50 each..

Kung Po Chicken Rice

Kam Heong Beef Rice
 Then utk side dish yg ssh nak decide, kitorang amek la masakan crab kat bawah ni yg x igt the exact name, but it was cooked with chili sauce, cili padi, telur etc..n ia adalah pedas..suke!.. Harga RM5 for 100gm...so yang ni rasanya RM20 lebey kurang utk seketul ketam yg agak besar...
Lupa the exact name, tp ni ketam masak dgn sos and cili padi...pedas..best!
 Benda yg sangat plaing ssh nak decide adalah hidangan udang... tgk meja orang lain, dia amek the normal butter prawn with egg, so mcm teringin sbb dah lama x makan...tp tgk menu, ada butter prawn with butter milk...nama sangat menyelerekan dan menggemukkan, so tringin gile..but the the waiter suggested kitorang try salted egg prawn sepaerti di bawah...sbb dah pening n teringin to try something new, kitorg pun ikut je la.. n cashier tu cakap, we couldnt cook this dish at home sbb perlukan api yg besar bla bla bla...x tau la btul ke x, tp xde maknenye aku nak masak pun..hehehe

harga RM25 for small plate spt di bawah...ada 7 ketul udang yg juge agak besar n cukup dimakan oleh 2 orang..
Salted Egg Prawn (SUPERB, MARVELLOUS, DELICIOUS etc.. =))
VERDICT:

  1. Both rice dishes were supernice, tapi untuk Kung Po chicken, bahagian2 dia bg banyak bhgn dekat2 tulang di mane sy sgt tak reti makan mcm tu..tp rase sedap...
  2. Kam Heong beef yg dude order sy suke...rasenye akan order itu for my next visit...hehe
  3. Ketam yg dah terlupa nama masakan tu, saya suke juge...dengan pedasnye, cili padi nye sume...tapi utk next visit, akan try benda lain la pulak...
  4. The dish yang tidak akan tukar for the next 1,2,3 or 4 visit adalah the prawn dish, Salted Egg Prawn!!..Seriously sedap gila!!.. Dude yg slama ni takde perasaan sangat terhadap makanan terus turn on gile makan udang ni... Dia juga yang takpernah hisap kepala udang, kali ni, semua bahagian udang dia rembat xde bagi kat isteri dia yg mengharap ni..hehe...tp seriously sedap gileee...siap isap kulit2 dia sampai kering sume...kalau la kuah dia lg banyak, lg la heaven..so seriously cant wait for my next visit to Hj Sharin Low Seafood untuk order salted egg prawn ni...Siyes, mak mertua ke bapak mertua lalu pun, mmg takkan sedar..hehehe
 So, sila la pegi cube ye restaurant ni... i'll definitely go again lepas gaji bulan ni kot..pokai sudah...hehe.. Later!

0 comments: