My blog has moved!

You should be automatically redirected in 6 seconds. If not, visit
http://nadot.my
and update your bookmarks.

Monday, 12 December 2011

New stocks arrived!!

Salam wbt & holla all!


Siyes, malas gile menghapdate both blogs..mood tidak sampai2...huhu

Just nak inform sebenarnye, stok baru for plus size dah sampai! hehe..tapi hanya dalam page facebook..tak tersempat nak hapdate dlm blog Nadude's Coffer..
So, jemput la melawat Page Nadude's Coffer dalam facebook k dengan klik di SINI ok..

Thanks ye..Later! =)

Monday, 28 November 2011

Nadude's Coffer

 

Howdy!

Selamat Tahun Baru to all...
Happy gile dapat cuti Isnin..
Lagi 2 weeks cuti lagi sempena ulangtahun Sultan Selangor..
best best...hehe

To all readers, followers, friends and all, I would like to invite you guys to my online store (chewah), Nadude's Coffer, which currently menjual baju2 plus size (sedar diri...hoho).. korang boleh la click on the image above. ada yang jugak yg boleh dipakai oleh preggers i.e code CD01 & CB03... yang kod CB03 siap bley digunakan oleh breastfeeding mommies sbb ade zip tgh2 di bhgn dada and can fit from UK14-UK20

Banyak lagi baju yg boleh dipakai for those yang bersize UK26.. Harga sangat berpatutan (chewah lagi!)..kire lepas duit minyak & parking & pegi pos & makan la bile ambik baju2 ni..heheheh

So, do feel free to visit Nadude's Coffer k.

Later!

Tuesday, 15 November 2011

Homst TTDI

Date: 26th Oct 2011
Venue: Homst Tmn Tun Dr Ismail (Chinese Muslim Restaurant)

On that particular day, rasa nak makan soft shell crab with salted egg sangat membuak-buak. Ni gara-gara penangan masakan soft shell crab ni kat Tasik Indah, Shah Alam. Siyesly agak marvellous! <-- not sure sbb mmg sedap or sbb Sarah blanje... (dapat balik KWSP 80K tuuuu...)

Anyway, sbb teringin sgt, tp malas nak pergi jauh, aku pun google2 la restaurant chinese muslim yg dekat2 area kepong, damansara etc.. ade a few kat sg penchala, kota damansara etc tp yang ade masak soft shell crab with salted egg adalah di Homst, TTDI...seb baik dekat... so at around 6pm, dude and i gerak la ke ttdi.

Sbb dah agak lame pergi ni, dah agak2 lupe nama makanan yg kitorg order..tp lebey kurangnye adalah spt berikut:

Teh tarik for Dude, and sirap bandung soda (soda gembira) for me

Kung Po Beef

Homst Beancurd - x igt exact name.. mcm tu la lebey kurang

Kailan ikan masin

Soft shell crab with salted egg (masak dgn telur masin)
Verdicts:
  1. Drinks - sbb amek air yg bese2, so ok je..tp aku mmg ske soda gembire..so, best!
  2. Beef kung po & sayur kailan ikan masin - macam biase je, ok je nk mkn lg...
  3. Sad to say, the soft crab didn't meet my standard...huhuhu...dia ok je.sedap, but a bit too dry and ada rase hangus sket..not sure dia terhanguskan kitorang punye or mmg itu cara masak dia... Tapi sbb dah makan kat Tasik Indah a few days before and asyik terigt-igt soft crab sane, so bile mkn sini, x lepas lg la rase mengidam tu... Tp kalau dtg sini lg, i'll try udang masak salted egg plak... mungkin terhangus je kot mase aku gi sini...
    ( Anyway, Hj Sharin Low punya masakan udang with salted egg (not sure diorg ae soft shell crab ke x), sila cube ye... dia tak kering sangat n mcm ade kuah2 sket..mmg marvellous!)
  4. Homst beancurd - Awesome!.. I love it!.. not sure how they made it, but the inside is soft and ade rase mcm campur dgn ikan sket.. This, I would buy over and over again!..hehehe
Conclusion:

Dengan price range yang sederhana and mampu milik (hehe), worth untuk datang. Ada banyak menu leh cube. Jemput lah!.. hohoho

Later! =)

Wednesday, 5 October 2011

Wordless Wednesday #1

My Nawfal sleeping soundly dalam pelukan Mommy.. ~Heaven =)
Bak kata Kakteh & Ros in their comments dlm FB, tilam alami is the best! Empuk je.. But mine special lebey sket, berlapis-lapis.. hehe.. Later!


p/s: Wordless is so NOT my middle name.. ;p

Wednesday, 28 September 2011

My Nawfal - 3 bulan sudaahh! =)

MY NAWFAL
Lame tak update blog. so here's the latest pic of my Nawfal taken last night at 11 pm mcm tu. Dia dah tido b4 tu, then bgn minum n ganti pampers. Dia kene pakai tebal2 coz mommy dia couldn't sleep without aircond. Rasenye Nawfal mcm tu jugak je..haiishh...

Anyway, he's 3 months 7 days today. Masa cucuk 2 days ago, berat baby adalah 6 kg. Even though tidak berapa tembam, tapi asal naik dengan sehat, mommy ok saje..nak wat mcm mane, dah ada genetik daddy skali, haruslah tinggi n kurang gemuk... tp naik kat peha, make mommy simpulkan nawfal adalah pear shape spt mommy... jgn gemuk time besar sudah, nampak sgt punggung besar nnt...hohoho..

tp kata daddy, punggung besar kuat lari.. x kesah la mcm ne..asal baby Nawfal sihat...

Mommy & Daddy sayang Nawfal sangat!...

Sunday, 28 August 2011

FPP Hospital Selayang vs FPP Hospital Putrajaya

Went to Putrajaya Hospital yesterday to visit my cousin yang baru bersalin her first baby boy. She took the FPP scheme in Putrajaya so i was able to know more about how the scheme works there, and i was very glad i delivered in Selayang instead - I was in dilemma before sama ada nak deliver in Putrajaya or Selayang Hospital (HS) (I live in Putrajaya, tp berpantang at my parents' kat kepong)

Ok, so let me highlight the PROS of choosing FPP scheme in Hospital Putrajaya (HP) utk bersalin before i puji HS..hehe:
  1. Boleh pilih doktor perempuan sbb ade 2-3 org, unlike in HS yang hanya ada 3 doktor lelaki (though i heard somewhere there will be a female doctor yg amek FPP - not sure though)
  2. FPP room kat HP dekat tingkat yang berbeza dgn wad2 biasa -  kalau dekat Hospital Selayang, utk selain O&G (i.e ortho etc), bilik2 FPP mmg kat tingkat 10, tapi untuk O&G, bilik FPP campur skali dalam satu wad dgn yg x amek FPP -  2nd and 3rd class. Dlm wad2 utk O&G ni, ada 2 bilik yang untuk sorang, so these rooms yg digunakan utk patient FPP. Ade terdgr, yg O&G punya x diletakkan kat tingkat 10 sbb labour room sume tgkat 5, so kalau letak skali kat tgkat 10 nnt x sempat nk ke bwh kalo baby nak kuar, hehe...kalau org yg bg tau info ni membohong, aku membohong gak la maksudnye..hoho
  3. Dekat utk those yg duduk area putrajaya.. =)
Ok, so CONS utk Hospital Selayang adalah apa2 yg bertentangan dgn fakta2 di atas.. =)

So now let see the PROS of HS and of course the CONS of HP (Oh..perlu diingatkan ini adalah pandangan peribadi..n takde la cons sgt pun...tp sbb tau dua2 kan, so nampakla beze yg membuatkan aku rase bernasib baik pilih HS):
  1. Waktu melawat FPP HP adalah sama je dengan wad2 biasa iaitu mcm waktu melawat spital gomen yg lain 12-2pm dan ptg 4-6pm kot lebey krg. Siap mak guard datang utk cek pelawat n suh diorang kuar kalau exceed masa. Dekat HS, bila2 kot boleh datang melawat, hatta malam pun (ayah boleh visit malam je dulu sbb balik lmbat kan) - just cakap kat guard yg jage dpn wad, nak pegi 'bilik sorg' (yg mmg FPP la kan), n dia akan lepas je.
  2. Dekat FPP HP, sorang pelawat je boleh jaga dalam satu masa, tp di HS, been told that boleh je bbrp org..tp in my case, dude sorang la yg jage. Emak time dah malam, balik la rumah.
  3. Tak silapnye, di HP, selain bilik sorang yg biase, ade bilik mahal yg rm300 ala2 mewah sket la. My cousin rasenye amek bilik sorang yg biase je. So, bilik tu adalah agak kecik gile compare to HS punya FPP O&G yg berharga RM130 per nite. Not sure yg kecik kat HP to berape..
  4. Dekat dgn rumah mak ayah..hehehe...
Macam ade lg satu point..tp lupe lak tgh2 malam ni...so kalau trigt, akan di edit..tp basically those CONS for HP mentioned above membuatkan aku bersyukur pilih HS

Again diingatkan, ni adalah pandangan pribadi yg pernah consider nak pegi HP... kalau dah umah korg kat putrajaya, x kan la korg nak bangang2 gi Selayang kan?..so, x yah nak emo2 cakap aku salah ke ape...tp kalau nak tolong tambah fact yg korang tau psl both hospitals, jemput la ye..hehe

Ok, dah habis pam..Later! =)

Thursday, 18 August 2011

Postpartum depression anyone? huhuhu


Firstly, I would like to apologize, for most of my entries this month would be on the topic of my post natal experiences.  And this might goes on for a couple of month until I get back to work in the middle of September, or perhaps more..hehe

So, kalau agak2 bosan, you might consider coming back in October/November..even though the probability of me not posting anything at all would be quite high…huhuhuu..

According to Wikipedia, Postpartum depression (PPD), also called postnatal depression, is a form of clinical depression which can affect women, and less frequently men, after childbirth, due to tak cukup tido + perubahan hormone lepas bersalin. And it can be mild or severe…bergantung pd keadaan n jugak kekuatan mental la kot…

I knew beforehand that PPD exist, tp tak berapa ambik berat coz jarang dgr drpd org2 yg dah bersalin psl ni… maybe sbb for most normal people..benda ni tak lama…mcm few days ot the first 2 weeks ke…so tak berapa relevan nak diceritakan compare to cerita pasal baby pnye development, proses pantang etc.. So, I was never ready for it..
And then it hit me on the second day after bersalin. AS mentioned b4, first day kan I was like ‘hidup segan, mati x mau’ until midnight.. tp bile sedar midnite tu, ok je. Esoknye, pagi masih best. Sakit czer pun still leh tahan..xde la sakit sgt… It started after the nurse bukak catheter utk kencing tu… mula lah prob datang dimane I couldn’t tahan n kemut my pundi kencing b4 sampai ke toilet bowl.. skali dah rase nak kencing, dgn kelam kabut + sakit nye, terpakse ala2 berlari anak ke toilet yg sekangkang kera, tp tanpe sedar, dah kuar sume..seb baik dah dlm toilet.. masalahnye minum air sket pun dah nak terkucil.. so sehari ade la lebey 10 kali gi toilet…a few times juge kene tukar underwear…ok..sorry, too much info lak..hohoho… 

So, dari kesah di atas la start my depression..bila dah 3-4 kali kene berlari masuk toilet dgn sakit czer, dgn x leh tahan.. time ni dah start nangis dah…pastu tambah lg dgn baby tak pandai lagi latch betul2 untuk menyusu, dia dok nangis lapar…so bnde ni terbawak-bawak balik rumah… kadang xde ape2 jadi pun mula la air mate bertakung, dok nangis sorg2… tak pun nangis dekat dude, sian dude mase tu kene layan baby n wife dia yg mrepek tu… siyes jd penyedih gile yg x leh nak tertahan… mate bengkak je, air mate nak mengalir je tanpe sbb...rase down gile...at that time tgk baby, wpun happy, rase bersalah sbb keadaan stress to menyebabkan kite tak jage dia betul2..rase useless n hopeless gile...mcm tu la lebey krg rasenye being depress.. (lain org lain kot... Sorg senior kate, dia jd nak marah je...n another senior kate dia pun same, jd penyedih je...)

Ingat nak dekat habis dah depress2 tu, pastu on the 6th day, baby kene admit lak kat pusrawi due to jaundice…jadi la balik stress bile baby nangis2 bukak kene bukak baju n dok bawah lampu..

Tapi Alhamdulillah, sume turned out to be okay..I get a lot of support from the people around me especially from Dude and mak.. Without them, I would be gila meroyan by now..hoho.. I even turned away from my friends.. didn’t reply their sms or calls as I was too busy being depress.. hehe.. Tapi  Allah tetap sayang… Dia hantar kawan2 yg paham n supportive..i.e Rose  tetibe sakit lak kat spital yg same, siap carik sndri my room sbb i didn't reply her sms and she taught me how to pump, Amal & Yos yg dtg rumah di kala ku depress n meng’up’kan aku, few calls and smses telling me that what I felt was normal… So lame2 aku pun menjadi ok…org kat rumah mcm neng n Cik Pur juga tolong byk… sampai aku rase x de bende nak di stress out pun…

I believe ramai je kot yg x merasai depress langsung..maybe sbb dah ready, or simply because they are stronger..aku admit, bab2 ni aku x brape kuat…mmg dilahirkan manja n mengada gile, so kesan dia over la sket…hehe.. So those ‘pregnanters’ out there, it’s ok to be depressed 4 a while..just cube jgn layan…time tu kite tgh kotor n mental down, syaitan pun ske kaco kan, so byk2 bace ayat2 Quran, istighfar byk2… my 2nd night at home, siap mimpi ular yg ngeri gile 2-3 kali dlm sesi mimpi yg berlainan pd satu malam..huhu

Find all the supports that you can have, accept help, ask for help..jgn cube buat sndri kalo rase x mampu, panggil hasben…suh diorg tolong byk2…hehehe…

Nway, to my Dude, thank u sgt2 melayan saye yang jadi teruk lps bersalin n sampai skrg still uruskan baby dgn hebat nye..i couldn’t make it w/out u..i wep u sooo demm maashhh!

Pumping session dah tamat..so does my writing…so, Later! =)

Tuesday, 2 August 2011

FPP Hospital Selayang


Assalamualaikum wbt... =)

Saya sangat la terpanggil to post an entry on the FPP (Full Paying Patient) scheme untuk deliver baby in Hospital Selayang sbb everytime i searched for it before i delivered Nawfal, yang Hospital Putrajaya je yg banyak..Yang Selayang, kalau ada pun 1 je kot..kot...huhuhu

First, what u shud know as mentioned in my previous post, the specialist yang buat FPP ada 3 orang je, and semua lelaki...2 Indians, and 1 Malay... So, nak tak nak, kita sbg org muslim, dah la x de doc perempuan, amek je la Dr Roslan.. And sgt suka amek dia..he's nice and he's the head of department too..

So, untuk daftar, masuk pintu ketiga spital dkt klinik2 tu, belah kiri ada farmasi kan, belah kanan tu ada meja.. kat situ la kaunter FPP..daftar situ..yang biasa jaga nurse namanye Siti Zubaidah, kalo dia takde, org lain la jaga...bukan semate FPP O&G je yg ada, utk pakar lain mcm ortho and a few others pun boleh gak guna FPP - cheaper than jmpe pakar luar la of course.. 

Utk daftar first time, u need to pay RM100 ke RM110..lupe lak..pastu setiap kali jumpa doc, monthly or bi-weekly, kena bayar rm60 je...

Ni bilik saye di hosp. Selayang..satu ni je la gmbr dude teramek dari sofa yg dia duduk.. owh..TVnye cikai je bkn lcd/led.. tp wallpapernye chanteq..hoho..bilek harge RM130 =)

Dekat kaunter tu dia akan bg estimation price caj bersalin normal ke czer..i lost the paper, tp tak silap, sama mcm putrjaya, normal di kata start dari 2k - 2.5k dan czer dari 3k - 5k...mcm tu la...dan time bile nak masuk wad dah tu, kene byr deposit 3k.. bila nak kuar wad, kalau jumlah caj kurang dari 3k (utk bersalin normal biasanye), dia akan pulangkan...kalau lebey, like mine, kene top up lah..So, di bawah adalah detail bayaran yg sy kene bayar:

  • Caj Wad                    130 X 4                     520.00
  • Ubat-ubatan                                                 114.30
  • Pendaftaran                                                    10.00
  • Siasatan                                                        351.00
  • Prosidur                                                      2351.00   
  • Rondaan Wad                                               180.00
  • Peralatan Sekali GUna                                     60.90
So total adalah RM 3,587.20
Sebab dah bayar cagaran 3k, kitorang topap 587.20 bile nak kuar hari jumaat tu - (masuk wad hari selasa - check, daftar wad etc coz sy mmg elective czer, bkn emergency, kene masuk sehari awal, then pagi2 rabu bedah)

Kalau specific caj utk normal delivery ke apa, saya tidak la tahu..even c-zer ni pun, sy rase lain org lain kot depends la sape doktor, dok brpe hari, ubat yg di bagi (my pain killer panadol je coz i alergik dgn ponstan dan yg sewaktu dgnnye), prosedur sume, dos ubat bius ke (kot..hehe)..etc la...

Maka, tu je la ye... nak tgk CSI Miami...Later! 

UPDATE: saje nak tambah, insyaAllah ada rezeki anak kedua nnt, akan amek FPP government hospital juge... slain lebey murah dari private yg grand2 tu, bilik dia pun ok, sorg je..bilik air best juge, boleh lawat bile2 mase..cakap je kat pak guard, 'fpp-bilik sorg', dia bg je masuk, x yah ikut waktu kerajaan yg 12-2 pm & 5-7 pm tu...huhuhu.. pastu yg attend kite pun specialist..in case anak kene masuk NICU, free je..sbb yg berbyr utk bersalin je..yg lain caj gomen biase la..

mcm ade bnde lain nak tambah tadi..tp dah lupe..haiishh...x mengapela...later! 

Monday, 1 August 2011

I'm Baaackkk.... ;p

2 months without any post... Weeehooo...

I was kinda lazy busy on my last days/months of pregnancy that i wasn't able to post anything...

And now, I'm baaackk.. with a baby, and a slimmer me! yeay! (Seriously, i don't see any different between my-pregnant-self and my post-preg body..mencik!..mencik!...huhuhu)..

So, quick update on my dearest son.. Named him Nawfal ( means generous, dermawan - and yep, just 'Nawfal' - I don't really prefer 2-3 words name as later nnt end up being called his first name je..even yg satu nama ni pun mungkin bley dapat nick name bukan2 - Nadiah= Nadot? what the tooott.. hehe).. Was born on 22nd June at 8.45 am by C-sec due to him being in breech position from my first check-up up to 37/38 weeks and so Dr Roslan (my O&G) in Hospital Selayang adviced me to perform a c-sec... Whichever good for my baby, i follow je... =)
He was 3.15 kg and 49 cm long, though he looked smaller than that, seriously.. Mak cakap, tulang berat... mmg betul kot..sakit ok kene tendang...hehe

I took the FPP scheme (Full paying patient scheme) in hospital selayang and i would do that again for my next baby InsyaAllah..the only downside, selayang doesn't have a female specialist under this scheme.. There are only 3 males,  1 malay doc and 2 indian doc... and so, of course la i chose the Malay, Dr Roslan who is also the Head of Department for O&G.. and he's a good doc...

Another government hospital with this scheme is hospital putrajaya.. heard there are more doctors there, both male and female.. so lebey banyak pilihan...

I stayed there for 4 days (Tuesday-Friday)... and was charged around RM3500++, tak sampai 3600.. which was reasonable for me...

Owh..forgot to mention, the pediatrician yg attend my baby, sambut my baby after Dr Roslan sambut, was Emmy Zuleikha, one of my besties from hi-school... that was her last week in that department before dia kena start kat emergency department.. So, during my stay at the hospital, she was the one who checked on my baby, injected my baby etc..will kill her for that, later...hehehe... nway..am so proud of her... berkawan since forever and then anak kita pun disambutnye..terharu beb...hehehe..thank you emmy.. =)


Nway, on Nawfal's 6th day, he was admitted into pusrawi for jaundice, stayed there also for four days. The first three days, his bilirubin level didn't change at all.. my baby cried all night long like he was hungry though he fed and gayut on my B for quite a long time...

And coincidentally, Ros, also a close friend of mine in hi-school was being treated in that hospital, she came to see me and teach me how to pump my B to express milk, so on the last night in the hospital, i gave Nawfal the EBM, and he slept all night long, just woke up once and fed her EBM again and change his diaper - which then, I concluded he couldn't suck properly during that time, and having trouble to latch on my B..so the next morning, his bilirubin level drop sangat banyak so we can all go home... Thank you Ros laling!

Banyak sangat nak cerita sebenarnye sejak kelahiran Nawfal ni, so i won't forget my experience having a baby for the first time...but couldnt do it now, so hoping i'll have time to do it later...
Apapun, Selamat menyambut Ramadhan to all, and semoga kita semua dapat meningkatkan amal ibadat dan moga semuanya diterima oleh Allah swt... 
(i'm not fasting nway..yet...hehehe...)

Ok darlings..later! =)

Friday, 20 May 2011

Will be continue....Later

Seriously not in the mood to write though i have many stories to share...  E.g:

  • Like my visit to Hospital Selayang under FPP scheme for my 31/32 weeks check up..
  • My konon house-warming party after being coaxed by Shidah but eventually she didn't / couldn't come.. ;p
  • My Baby Shower party recently on Wesak Day organized by my superb friends for me and Dian..
  • On the tazkirah this morning tentang kenapa 'doa tidak dimakbulkan' by Ustaz Ali B Sarbini from JAKIM.
Dan banyak la lagi yg trase nak post but didn't have the mood to write yet... Again, like people care la kan?..hoho

So, happy Friday and Happy Weekend all..May you have a great one! Later ~

Tuesday, 10 May 2011

Saham Bank Rakyat 2011 Masih Dibuka


Note: Alhamdulillah, i've found the lost documents dlm banyak2 file yg kitorg ada (as expected)... Kami (saya dan DUDE..grrrrr), memang adalah pelupa... =)

Ok, back to the topic, pasal saham bank rakyat... Seperti ramai yang tau, awal2 April dulu, Bank Rakyat dah mula buka keahlian saham dia to the public tetapi hanya dengan nilai RM500 seorang... 

Selame ni, aku n adik beradik park duit kitorang dalam saham Bank Rakyat ayah...so dpt dividen, ayah akan bagi la... Tapi, ari tu, ayah suruh je bukak akaun saham sendiri, so nanti ayah boleh transferkan bahagian aku dalam akaun aku, so kalau ape2 hal senang... Cuma tak bestnye, kalau diorang bagi dividen 20% kpd ahli lama mcm 2 years ago, aku x leh dpt lg la..kene dpt 15% je...So rasenye even aku dah bukak, nak suh biar dulu la dlm akaun ayah...hehe..
So, semalam pegi la cawangan Jln Tangsi dgn mak dr opis ayah.. ayah x dpt ikot coz bz tp dia dah kol kwn dia..so sampai2, kitorg masuk opis jmpa officer dia n bukak akaun saham... skejap je settle... make sure bawak RM500 + RM5 (registration fee) dgn salinan ic.... So, siapa nak bukak lagi, sila la pergi..dah x ramai pun beratur skrg..tapi kuota still lum habis

Menurut officer tu, next month kot, diorang akan hantar surat pada those yang dah queue since 2005 tak silap untuk penambahan... yang baru2 isik borang penambahan tu, kene la tunggu dulu..kalau masih ada baki, mungkin akan dipanggil juge...

For some, mungkin rasa tak berbaloi sebab setahun just boleh dapat untung RM75 (15% dividen)... Tapi, sape senang2 nak bagi RM75 dengan just park RM500 dalam saham.. Even dgn letak RM500 dlm ASB pun, leh dapat berapa RM35-RM40 je kot...so dah dpt RM75 tu, masukkan la plak dlm ASB...
Ada juga yang rasa x berbaloi sebab RM500 tu adalah maximum yang boleh diletakkan dan dia tak compounded macam ASB... Contoh dalam ASB, dividen yang kita dapat akhir tahun kita boleh park je dalam ASB so dividen kita utk tahun2 akan datang akan bertambah (kalau x kuarkan la)..

Kalau Bank Rakyat, dividen yang diperolehi utk tahun tu, akan di bagi pd kita dengan cek or masuk saving acc bank. nak tak nak, kene jugak ambik RM75 tu n buat la ape pun korang suke...so dalam saham korang akan kekal RM500 tu je...

So, pendapat aku, dah ada kemudahan ni, bukak je la...isi skali borang penambahan..bantai je tulis 10k... bukan dia nak dan2 tu gak, maybe kene queue 4-5 tahun baru giliran korang leh tambah...alau mmg dah ade duit letak le dulu dlm ASB, n smpi giliran korg utk tambah, masukkan dlm bank rakyat... Bayangkan korang ada 10 k tu, senang2 dapat 1.5k setahun (lebey kurang 2 kali ganda dr ASB)...kot korg dah simpan lama, n diorg nak bg 20%, dapat 2k tu setahun... pastu, park la dlm ASB simpan wat down payment rumah ke-8 ke, utk gi umrah ke..hehe

Selamat menyimpan..Later!! =)

Friday, 29 April 2011

I lost something important..adoiii

The previous post was supposed to be my last entry for this month... But I am on the verge of breaking down currently as I lost an important document - original copy. I have the xerox copy of that document, but still, to settle what i need to settle, i need the original copy. Some suggested i go the commissioner of oath buat surat sumpah yang dokumen tu hilang, tp itu mungkin takkan settlekan sebab tempat that i need to show the original copy mungkin takkan terima...adoooii..

I'm not sure how it went missing. I cant remember where i last saw it. Hopefully i just misplaced it in any of my files and praying hard that i'll find it...

Doakan aku juge kawan2..later!!

Last entry for April =)

Below are the reasons why this blog is not updated (like people care?..huhuhu)

Lab Report + Dissertation

Test + Proposal
Sekarang tengah musim exam kat UiTM ni, salah satu peak hour untuk para lecturer.. especially lecturer yg last minute macam aku..padan muke aku!..huhuhu... Exam paper aku masuk next Tuesday (03/05), ada 70 students...so kene rehat betul2 this weekend utk prepare menghadap exam paper sampai muntah next sem (alamak..x leh rehat, proposal x siap mark lg..nk kene submit markah next tuesday juge...huhu)...

Maka sila doakan saya yer supaye dapat menyiapkan marking2 ni tanpa rase tension pd sy n baby..huhuhu...

Later!! =)

Friday, 22 April 2011

Penggunaan baby walker

Bila dok usha2 tgk barang baby kat kedai n ternampak baby walker, teringat aku satu blog online yang ditulis oleh seorang doktor perubatan (isteri kepada blogger/penulis buku yang agak terkenal juga) tulis pasal bahaya penggunaan baby walker based on some articles ditulis oleh orang2 US, Canada and few other countries and ada certain negara dah banned pun penggunaan baby walker ni, x leh guna langsung... So doktor ni setuju la dan kata baby walker ni lg banyak bawak keburukan n malapetaka...doktor tu stuju sorg takpe..ni pengomen-pengomen lain sume pun pakat stuju..'taknak dah la gune baby walker', 'betul2, anak sy pun slalu jatuh dr walker sbb langgar bendul yg byk kat rumah tu (duuhhh..)', n byk lg la komen menyokong 100% entry doktor tu...

Aku yang sebagai seorang pensyarah bidang sains yg mmg kena buat research, baca journal sume ni, yg kejenye kene analyse bbrp journal utk mencapai kesimpulan sesuatu perkara n tgk pro n cons etc, bg la komen aku yg x seberapa (tp ku x cakap la aku lecturer sains ke ape) (awal tahun 2010 bnde ni jadi). Aku cakap, semua benda ni boleh dielakkan... Sebab research obersi tu menunjukkan byk gile kes sbb jatuh tangga (80% in US kemalangan baby walker sbb jatuh tangga), mencapai benda2 bahaya mcm air panas etc.. So aku cakap la umah ada tangga x yah guna walker, kalau gune walker jgn letak bende2 bahaye yg leh budak capai, n x semestinye gune walker leh lambat jln.. n aku bg la contoh2 sket kan dr mcm mana mak aku jage kitorg etc... Lastnye, ku cakap la, ku x brpe bersetuju la sbb nak ikut artikel2 org putih tu smate sbb bnde2 ni boleh dielakkan...

Yang aku alergiknye, cara doktor tu membalas komen aku...

  1. Dia kata, negara stable mcm canada pun dah banned penggunaan baby walker
  2. banyak accident berlaku dpn mata mak bapak juge, tu sbb namanye accident
  3. last yg aku hanginnye... dia kata..ni ayat sebijik dia...
"artikel ini ditulis di atas kajian yg mereka lakukan ke atas sampel yg besar iaitu beratus2 subjek. Kalau saudari pernah buat kajian dan belajar statistics, saudari mesti tau istilah statistically significant.
subjek yg besar, metod kajian yg betul adalah sangat penting.
Now, is the era of evidence based medicine. ie semua fakta berdasarkan kajian. Tanpa kajian, ia hanyalah pendapat, cerita dan pengalaman.
"

Aku yg lecturer sains ni haruslah ala2 mengamuk dlm hati kan..mcm la ku tatau benda2 ni..statistically significant tu pun pasal ape sbbnye, negara mane, mcm mane orgnye..byk faktor nak kene tgk.. mane leh bulat2 trime je ape scientific paper cakap, n mane boleh kita anggap result drpd kajian kat negara lain sama je dgn apa yg kita akan dpt kat negara kita..tu sbb kadang2 kite bace journals, tajuknye same, tp tempat buat nye or keadaan ke ape ke lain....

Tapi, aku mcm biasa, masih berhemah..ye ar, nak lawan doktor yang pandai kan berbanding aku yg x layak jd doktor ni, kenala wat elok2 sket. So apa lg, ku carik la journal2 dari internet (kitorang dok dlm U kan, haruslah senang nak access kpd byk journal..(tp uitm x langgan byk benda aku..keciwe..))...

Aku bace byk journals (emo pnye psl), tp ku masukkan dua je dlm komen ku seterusnye (masuk byk kang takut org pening) siap dgn cara scientific journal ditulis (cth: Nadot, 2007)... 1st journal yg ku masukkan, ditulis oleh researcher US..and he reported 80% of accidents caused my baby walker adalah disebabkan jatuh tangga.. nampak tak?..kalau orang2 US ni x letak baby walker kat tempat yg ada bertangga, rasanye, ada tak journal tu ditulis? 80% tu boleh dieliminate sepenuhnye...tinggal 20% je accident psl walker...tu pun tak tolak lg dgn yg mencapai bende2 bahaya (air panas, kaca etc) lg..agaknye tinggal 5-10% je kot disebabkan oleh mmg purely accident mcm manufacturing defect ke (kusi koyak, patah ke etc) dll...

Journal kedua dari australia pun mcm tu..500 cases reported anually and half dari itu sbb jatuh tangga n capai benda bahaya.

pdhal dlm komen 1st aku, dah cakap dah kalau takut sgt, jgn letak kat kwsan bertangga etc...lg nak argue..hehe..pastuh dok comparekan dgn negara 'stable' konon mat saleh tu.. dah agaknye mmg umah kat sane jenis bertangga, pastu eksiden jd dpn mata tu, kot2 mak ayahnye mabuk ke, bace paper ke etc..ada kajian dibuat utk itu?...ishk... suke suki nak trime bulat2 ape negare kapir tu cakap tanpe pk logik n analyse betul2 sebab journal2 tu ditulis... dah la dlm bnde2 sains ni mcm ku kate td bnde jd kat tmpat lain x semestinye boleh diapplykan kat tmpt yg lain 100%

then ku cakap la jugak, ade je few studies psl kemalangan sbb stroller (x sebyk gune walker), ade ke org nak tetibe stop gune...pastu last skali, ku mintak maaf la kot ade yg trase..berhemah kan aku?..hohoho

Ye, aku emo ketike itu, n bile tulis ni pun jd emo balik..hehe..cume tu la...utk korg2..bile bace artikel tu even though saintifik, kite amek pengajaran je la...x yah caye 100%...kalau rajin, tgk artikel lain, tgk sape tulis, tgk keadaan mcm mane yg membuatkan artikel tu ditulis, take notes ape yg boleh diubah n diperbaiki, bukan 100% stuju, pastu org2 lain yg bace entry kite pun x reti nak menganalisis, amek je bulat2... kan dah x best tu kalau pendapat kite bukannye betul sgt melainkan dr awal dia tulis "ini adalah pendapat peribadi', x ke sian je kat org yg berpegang pd cakap kite bulat2...

lepas ku hantar seken komen tu yg dah dekat sethn lps, terus ku x bace dah blog dia...byk je entry bagus dia tulis, tp kerana caranye yg spt close minded sket utk terime pndapat yg bertentangan, malas nak bace dah..byk lg blog ku leh refer utk bnde2 yg dia tulis...tp hari ni dok carik info psl baby, kuar nama blog, dia, ku masuk la jap...takde pun dia bls komen aku..ade sorg reader je balas kata logik gak ape aku tulis... hehehe.. tp ye la..sape la aku nak lawan dgn medical doctor ni yg pandai lg hebat ni..hoho

Maka untuk menghilangkan emo aku n mengosongkan pundi kencing aku yg penuh dan sedang ditendang baby ini, make haruslah ku ambil wuduk (zuhur dah masuk) n membuang air lebihan dlm badan ni... kalau takde rase nak buang air ni, lagi la lambat ku mengzuhurkan diri..Astaghfirullahalazim..... huhuhuhu

renung-renungkanlah & selamat beramal...hehehe, later!!

Tuesday, 19 April 2011

Hj Sharin Low Seafood Restaurant...Yummylicious!

On the 13th of April (monday) recently, Dude took me out utk dinner kat area Bangi as there's a new big malay restaurant baru dekat area Sg Merab... First time la masa tu ikut jalan belakang putrajaya depan precint Diplomatik, lalu depan INSPENS yg baru siap, jln2 kampung sket, ikut dpn Kak Mah nasik Kerabu yg kate Dude agak famous tempat org2 suke mengulor x masuk keje (bukan dia kateye...hehe)

Anyway, we had to u-turn under a flyover utk sampai restaurant to, so right before the big malay resto, dekat blakang2 sket, blakang contruction lagi, a restaurant called Hj Sharin Low... nama restaurant itu adalah sgt2 familiar...then i remembered pernah baca byk blog pasal restaurant tu bila carik makanan Cina Muslim kat internet dulu2...

Dah nak parking dah dekat restoran melayu tu, tp sbb tibe2 rasa nak try Hj Sharin Low tu, kitorang pun patah balik... This is their 4th ke 5th branch slain dr yg kat ampang, gombak etc..tp tak pernah try pun..

First masuk2 restoran, terus la ku tanya mane toilet..ssh nak tahan dah skrg..hehe...toilet not bad, biase2 je, ade bilik kecik dijadikan surau juge...then kami pun mengorder...proses paling susah untuk aku bile masuk restoran yg 1st time nak cuba, n menyusahkan juge waiter yg terpakse terangkan satu per satu makanan yg ada...

Kitorang order air dulu.. I ordered Fresh orange - RM4.50 (not bad) and Dude ordered Kedondong asam boi.. harga x sure sama or slightly lebey 50 sen ke singgit ke..murah la gak kirenye utk restaurant mcm tu...

Sebab sgt lapar, kami order nasik... Saya order Kung Po Chicken Rice and Dude order Kam Heong beef rice..Both adalah yg ala2 tersedap la yg biasa di order and harga RM7.50 each..

Kung Po Chicken Rice

Kam Heong Beef Rice
 Then utk side dish yg ssh nak decide, kitorang amek la masakan crab kat bawah ni yg x igt the exact name, but it was cooked with chili sauce, cili padi, telur etc..n ia adalah pedas..suke!.. Harga RM5 for 100gm...so yang ni rasanya RM20 lebey kurang utk seketul ketam yg agak besar...
Lupa the exact name, tp ni ketam masak dgn sos and cili padi...pedas..best!
 Benda yg sangat plaing ssh nak decide adalah hidangan udang... tgk meja orang lain, dia amek the normal butter prawn with egg, so mcm teringin sbb dah lama x makan...tp tgk menu, ada butter prawn with butter milk...nama sangat menyelerekan dan menggemukkan, so tringin gile..but the the waiter suggested kitorang try salted egg prawn sepaerti di bawah...sbb dah pening n teringin to try something new, kitorg pun ikut je la.. n cashier tu cakap, we couldnt cook this dish at home sbb perlukan api yg besar bla bla bla...x tau la btul ke x, tp xde maknenye aku nak masak pun..hehehe

harga RM25 for small plate spt di bawah...ada 7 ketul udang yg juge agak besar n cukup dimakan oleh 2 orang..
Salted Egg Prawn (SUPERB, MARVELLOUS, DELICIOUS etc.. =))
VERDICT:

  1. Both rice dishes were supernice, tapi untuk Kung Po chicken, bahagian2 dia bg banyak bhgn dekat2 tulang di mane sy sgt tak reti makan mcm tu..tp rase sedap...
  2. Kam Heong beef yg dude order sy suke...rasenye akan order itu for my next visit...hehe
  3. Ketam yg dah terlupa nama masakan tu, saya suke juge...dengan pedasnye, cili padi nye sume...tapi utk next visit, akan try benda lain la pulak...
  4. The dish yang tidak akan tukar for the next 1,2,3 or 4 visit adalah the prawn dish, Salted Egg Prawn!!..Seriously sedap gila!!.. Dude yg slama ni takde perasaan sangat terhadap makanan terus turn on gile makan udang ni... Dia juga yang takpernah hisap kepala udang, kali ni, semua bahagian udang dia rembat xde bagi kat isteri dia yg mengharap ni..hehe...tp seriously sedap gileee...siap isap kulit2 dia sampai kering sume...kalau la kuah dia lg banyak, lg la heaven..so seriously cant wait for my next visit to Hj Sharin Low Seafood untuk order salted egg prawn ni...Siyes, mak mertua ke bapak mertua lalu pun, mmg takkan sedar..hehehe
 So, sila la pegi cube ye restaurant ni... i'll definitely go again lepas gaji bulan ni kot..pokai sudah...hehe.. Later!

Friday, 8 April 2011

Insaf.. =|

Gambar hiasan sahaje, tidak ada kena mengena dengan tajuk entry ni... =)
Salam wbt...

Seperti yang pernah di crite dlm post dolu2, selang 2 minggu, akan ada tazkirah diadakan Jumaat pagi lebey kurang sejam. Just been to two tazkirah tahun ni walaupun dah bulan 4 sebab tah nape tah asyik sampai lambat je keje...hehe...

Seperti juga yg telah dicritekan b4, initially kami ke tazkirah ni, bukan semata sebab nak dgr tazkirah, tapi sebab diorang sediakan breakfast (hehehe), nak kan jam latihan (we have to complete 42 hours of jam latihan -gi kursus, bengkel etc annually) walaupun x byk (0.5 - 1 hr), dan sbb nak jumpa kawan2 yg dok blok A (smenjak dok Blok B, jarang jumpa org2 atas, malas nak naik...hihi)...

Tapi dah lama2 pegi ni, Alhamdulillah, portion niat utk mendengar tazkirah lagi tinggi la drpd utk makan, jam latihan etc (wpun masih ada,tp sket je.....hohoho)..

So, pagi tadi (8.30-9.30), tazkirah disampaikan oleh Ustaz Takiyuddin Hj Ibrahim, dari CITU gak kot. He's not as funny as the Ustaz (lupa nama) that gave tazkirah on the 4th of March sebelum ni, tapi pengisian dia n the way he convey msg2 tu, tidak menyebabkan kemengantukan dan rase suke nak dgr - hence the insaf mode yg dialami sekarang (baru pukul 11 sekarang, so kesan masih ada la...tatau la kul berapa akan pudar..hehe)..

Anyway, Ustaz Takiyuddin tadi bercakap pasal banyak benda sebenarnya yg of course sume menyentuh pasal hidup kita, solat, ikhlas, rezeki, anak2 etc... One i couldn't forget pasal kedekut/berkira la coz sekarang tgh cuba bersabar dgn sifat kedekut sorg pompuan ni kpd org2 terdekat dia... (Astaghfirullah... insaf dot..insaf..)... dan juga sifat kedekut/berkira/x igt rezeki diri sendiri yg kadang2 terjadi jugak... especially lps semalam baru pos entry pasal risau duit nak beranak, rumah sume...

Whatever pun, kena ingat, apa2 yang kita bagi dengan ikhlas, x berkira, Allah akan gantikan dengan benda yang lebih baik, InsyaAllah... sangat simple, yet, susah nak ingat ayat ni bila tgh sayang sgt dgn harta... huhuhu... 

Harapan kepada diri sendiri, smoge dapat menjadi manusia yang lebeh baek, specially dah nak dapat anak ni...Amiiinn...

Sekian sesi tazkirah utk pagi ini... (hohohoho).. Later! =)


Thursday, 7 April 2011

Kerisauan melanda~


I was born as a worrier (bukan warrior)..Keje aku dok risau je utk sume bende... Tapi masalahnya, kalau risau keje jalan ok gak...ni kadang2, risau je lebey, keje/usaha takat tu je jugak...hehehe

So sekarang ni, antara kerisauan aku adalah:
  1. Kerisauan untuk deliver baby nanti.... Risau semua akan selamat ke tak, risau duit kalau kena ceaser sebab akan amek FPP kat Hospital Selayang (utk elak risau bnde ni, bley je amek kelas biasa kerajaan, tp risau lak kalau takde Dude teman etc...ye..saye mengade); Risau x cukup n x reti budget juge bile ada baby nnt (ye, tahu rezeki di tgn tuhan...tp dah risau, nak wat mcm mane..
  2. Risau dengan projek student yg menggunakan geran aku yg akan habis tempoh bulan 10 ni... dah la kena masuk hutan, tp ku deliver july/jun, pantang 2-3 bulan..masuk2 keje, trus dah habis tempoh..mmg boleh extend untuk 6 bulan...tp kalau boleh taknak la..kang lg lambat ku gi sambung PhD..haiishh...
  3. Risau sebab nak dekat habis sem (lagi seminggu je) & next 2 weeks dah start exam, so maksudnye kerja bertimbun la..padan muke sape suh tangguh marking test2 students...nnt kang nak mark exam paper diorang lak...adoi aiii....
  4. Risau pasal masa depan yang lagi 3-7 tahun ni, cukup ke duit utk tingkatkan taraf hidup E.g: beli rumah ok, beli kete better, hantar anak skolah,..mmg insyaAllah gaji naik, tp banyak mana sgt la keje gomen ni (bersyukur ni...hehe), ape jadi kat prangai anak2..kalo sebijik ikut prangai aku, akan mnghadapi masalah la aku nak jage...hohoho... (tp akan senang jage bile besar..hehehe)
  5. Risau ni berkaitan dengan nombor 4 di atas, dimane aku risau kalau aku x dapat meningkatkan taraf hidup, aku akan macam ni je ke sampai bile2?..Takde la teruk sgt pun sekarang ni, tp kalau lagi 3-7 tahun kekal mcm ni, ala2 teruk gak ah....huhuhu
  6. Last kerisauan untuk masa sekarang, aku risau sebab aku suke sangat risau..Seb baik Dude sangat tenang (SANGAT! <---boleh menimbulkan bibit2 kerisauan jugak ni....hehehe)...
Wishing hard that i could handle sume bende and stop worrying...but even aku sangat perisau, i still enjoy my life to the fullest k..hehe (erm..3/4 full..ok la tu kan?) (^_^) .. Later!!! =)

Thursday, 31 March 2011

Adam Saifullah


Gambar di atas adalah BUKAN anak saya. Beliau adalah anak lelaki kepada abang saya. Ye, anak LELAKI...

tetapi kerana Cik Ngah dia sangat suka membuli beliau dengan memakaikan tudung kepada beliau sepertimana yang pernah dialami PakUsu nya ketika kecik, maka terhasillah pose2 manja ini...hohoho



 

Anyway, he's now 1 year and 6 months old. He weight at least 15kg. He's the first grandson to my parents and our first nephew, so of course la sangat disayangkan.. hehe.. Mulut sekarang sudah sangat bising walaupun tidak faham langsung apemende tah yg dia cakap, perut sangat buncit, hobi adalah makan dan air liur sangat suka meleleh, macam along saya ketika kecik dulu...huhuhu...
Di bawah adalah ketika beliau berlakon membincangkan projek ratusan juta ringgit di talipon...hohoho.. Later!!

Thursday, 24 March 2011

Rate Personal Loan Bank Rakyat Sek 9 Shah Alam

Ha..ni lagi satu entry aku yang bukan pasal personal...tah nape tah sampai angin aku nak berubah angin utk 1-2 entry..hehehe...



Nway, ku hari tu teman kawan utk apply personal loan..so we went to few banks la gak nak tengok mana rate yg better... ada pegi BSN, CIMB and Bank Rakyat...and ended up, she took the loan with Bank Rakyat.

So rate bukan ahli (yang takde saham bank rakyat ye maksudnye...bkn takde saving acc), adalah 3.3% utk pembayaran balik dari 1 thn ke 3 thn, 4.3% for the 4th & 5th year, 4.8% for 6th & 7th yr, 4.9% from 8th-15th yr and 5.25% from 16th tp 20th yr. So maksudnye the max you could apply adalah untuk pembayaran balik 20 tahun.

However, sorry to say that the rates above only applied to kakitangan kerajaan and panel swasta.
Untuk rate BSN & CIMB (again, for k/tgn gov), kalau nak tau, i'll pm u. sbb tak manis nak dikongsikn di sini..hehehe

Student nak datang jumpa la plak...so, Later! ;)

Sunday, 20 March 2011

Potong je la credit card korang yang lebey2 tu..




Selalunye, post2 aku adalah tidak melibatkan keseriusan yg melampau, tp hari ni trase nak ala2 serius sket..hehe..  Tau, byk dari korang2 yg tak terjejas pun dgn berita di bawah sebab gaji korang besor2..Tp untuk korang yg baru mule nak keje, kene la take note eh..

18 Mac 2011 baru2 ni, Bank Negara Malaysia (BNM) ada umumkan syarat2 baru untuk apply credit card. Antaranya:

  •  Korang yang berpendapatan RM24,000 dan ke atas per annum je yang boleh apply CC instead of berpendapatan RM18,000 dalam syarat sebelum ni.
  •  Korang yang berpendapatan RM36,000 setahun dan ke bawah plak (lebey kurang gaji RM3000 sebulan dan kebawah), boleh ada 2 CC je, bkn 3,4,5 – 17 CC dah. SO yang suka mengumpul byk2 CC tu, by the end of 2011, korang kena pilih 2 je yg korang nak guna n batalkan yg lain. Lepas dah batal tu, kalau still ada tertunggak, korang ada masa 2 years je utk settlekan.
  • Limit CC lak hanya 2 kali ganda dari gaji korang; contoh gaji korang RM4,000, had limit CC just boleh RM8,000 je.
In my opinion, ini adalah langkah yg siyes bagus dari BNM utk bendung prob2 ramai org yg ske x bayar CC walaupun ada 8 keping, sume smpi limit dah. Gile ah.. Takut nnt sbb org lain, byk lg benda yg sebenarnya dibuat utk kemudahan, tp di cancelkan.Contoh, OD-ASB yg menguntungkan org melayu, tp skrg tak dpt buat dah. Emo aku tau yg baru nak mule simpan2 n rolling duit..naseb sempat la dapat buat sket..haiishh…

Sebelum aku emo lebey2, better ku gi tido..hehe..Later! =)