My blog has moved!

You should be automatically redirected in 6 seconds. If not, visit
http://nadot.my
and update your bookmarks.

Sunday, 28 August 2011

FPP Hospital Selayang vs FPP Hospital Putrajaya

Went to Putrajaya Hospital yesterday to visit my cousin yang baru bersalin her first baby boy. She took the FPP scheme in Putrajaya so i was able to know more about how the scheme works there, and i was very glad i delivered in Selayang instead - I was in dilemma before sama ada nak deliver in Putrajaya or Selayang Hospital (HS) (I live in Putrajaya, tp berpantang at my parents' kat kepong)

Ok, so let me highlight the PROS of choosing FPP scheme in Hospital Putrajaya (HP) utk bersalin before i puji HS..hehe:
  1. Boleh pilih doktor perempuan sbb ade 2-3 org, unlike in HS yang hanya ada 3 doktor lelaki (though i heard somewhere there will be a female doctor yg amek FPP - not sure though)
  2. FPP room kat HP dekat tingkat yang berbeza dgn wad2 biasa -  kalau dekat Hospital Selayang, utk selain O&G (i.e ortho etc), bilik2 FPP mmg kat tingkat 10, tapi untuk O&G, bilik FPP campur skali dalam satu wad dgn yg x amek FPP -  2nd and 3rd class. Dlm wad2 utk O&G ni, ada 2 bilik yang untuk sorang, so these rooms yg digunakan utk patient FPP. Ade terdgr, yg O&G punya x diletakkan kat tingkat 10 sbb labour room sume tgkat 5, so kalau letak skali kat tgkat 10 nnt x sempat nk ke bwh kalo baby nak kuar, hehe...kalau org yg bg tau info ni membohong, aku membohong gak la maksudnye..hoho
  3. Dekat utk those yg duduk area putrajaya.. =)
Ok, so CONS utk Hospital Selayang adalah apa2 yg bertentangan dgn fakta2 di atas.. =)

So now let see the PROS of HS and of course the CONS of HP (Oh..perlu diingatkan ini adalah pandangan peribadi..n takde la cons sgt pun...tp sbb tau dua2 kan, so nampakla beze yg membuatkan aku rase bernasib baik pilih HS):
  1. Waktu melawat FPP HP adalah sama je dengan wad2 biasa iaitu mcm waktu melawat spital gomen yg lain 12-2pm dan ptg 4-6pm kot lebey krg. Siap mak guard datang utk cek pelawat n suh diorang kuar kalau exceed masa. Dekat HS, bila2 kot boleh datang melawat, hatta malam pun (ayah boleh visit malam je dulu sbb balik lmbat kan) - just cakap kat guard yg jage dpn wad, nak pegi 'bilik sorg' (yg mmg FPP la kan), n dia akan lepas je.
  2. Dekat FPP HP, sorang pelawat je boleh jaga dalam satu masa, tp di HS, been told that boleh je bbrp org..tp in my case, dude sorang la yg jage. Emak time dah malam, balik la rumah.
  3. Tak silapnye, di HP, selain bilik sorang yg biase, ade bilik mahal yg rm300 ala2 mewah sket la. My cousin rasenye amek bilik sorang yg biase je. So, bilik tu adalah agak kecik gile compare to HS punya FPP O&G yg berharga RM130 per nite. Not sure yg kecik kat HP to berape..
  4. Dekat dgn rumah mak ayah..hehehe...
Macam ade lg satu point..tp lupe lak tgh2 malam ni...so kalau trigt, akan di edit..tp basically those CONS for HP mentioned above membuatkan aku bersyukur pilih HS

Again diingatkan, ni adalah pandangan pribadi yg pernah consider nak pegi HP... kalau dah umah korg kat putrajaya, x kan la korg nak bangang2 gi Selayang kan?..so, x yah nak emo2 cakap aku salah ke ape...tp kalau nak tolong tambah fact yg korang tau psl both hospitals, jemput la ye..hehe

Ok, dah habis pam..Later! =)

4 comments:

Mar said...

Terima kasih atas info yang saya cari2 selama ni. Betul memang susah nak baca review tentang FPP selayang. Yang byknya tentang FPP putrajaya. Sangat berterima kasih sebab u tulis tentang pengalaman u dgn FPP selayang sbb Mar bercadang nak bersalin guna skim FPP selayang.

Ada beberapa soalan. Nadot call FPP selayang utk 1st appointment masa kandungan berapa minggu ya? Masa 1st check up dgn FPP selayang, kandungan dah berapa minggu? Ada syarat tertentu ke kita mesti start check up dgn fpp selayang mula dari minggu berapa? atau paling lewat kena start minggu berapa?

Maybe akan ada byk soalan lagi saya akan tanya tentang FPP selayang pada u. Harap u tak kisah.

Terima kasih :)

Nadot said...

Hi mar..no prob...

sy sbb ade bleeding minggu ke 7, sy dah pegi selayang..tp bkn fpp, klinik biase dia je dgn doc biase.. kdg2 sy gi pusrwi gak..then nak dlm 7 bln setgh baru sy daftar fpp..kene gi kaunter dia trus.. rasenye tak kesah bile nak start, tp penah dgr diorang kate lelambat pun x pe..ade yg sempat jmpe doc fpp skali 2 je, mksdnye dorg gi mase 8 bln dah le kot... sy sempat jmpe 3-4 kali b4 deliver...

tp kalau mar mmg skrg cek-up dgn private n harge pun dekat rm60 or lebey, bley je gi fpp slyg trus.. mcm sy dulu free sbb cek klinik dlm spital slyg tu, tu psl nurse kate lelambat pun xpe...diorang nk tolong jimatkn duit kite le tu..

takpe2..jemput la tnye lg..ok je...
mar minggu ke brpe dah? =)

Mar said...

Mar sebenarnya lambat conceive. 3 tahun kahwin baru ni 1st time lekat. Itupun lepas buat treatment dgn specialist, dr hamid arshat. Sekrg masih check up dgn dr hamid arshat. Ingat nak terus dgn dia sampai kandungan dah betul2 stabil sbb dia dah tau semua sejak belum mengandung sampai dah mengandung ni. Tapi sbb nnt nak bersalin kat selayang tu yg berkira2 nak start check up kat selayang bila. Mar sekarang dah 14 minggu. Jd skrg dah dpt sikit gambaran la. Thanks sgt sbb sudi melayan soalan2 mar :-)

Nadot said...

Alhamdulillah...rezeki even lambat..congratz ye.. =)
takpe je gi lelambat..tp rasenye 7 bulan lebey boleh gi dah..at least dpt la jumpe doc tu n 'bermesre-mesre' dgn dia 3-4 times b4 deliver..hehe..

ape2 tnye la ye, n kalo dah daftar kat spital slyg, bg tau la camne...Good luck ye!n take care =)