My blog has moved!

You should be automatically redirected in 6 seconds. If not, visit
http://nadot.my
and update your bookmarks.

Friday, 29 June 2012

Dapat BE bila tak update

Pelik je rase. Aku baru dapat BE ke tujuh untuk tahun 2012 selepas sebulan lebih tanpa BE. Pelik sebab bila aku poyo2 tengah aktif post entry dari tengah bulan Mei sampai Jun, takde yg sudi nak bg BE kat aku. Tapi bila aku mula skip lama sikit tak menulis macam yang baru ni, skip 5 hari tanpa entry, time tu la dia bagi BE kat aku. 

Konfius. Memang tak nak aku tulis byk2 kot supaye dorang tak payah bg aku banyak. hehehe


Macam bulan Februari tahun ni, langsung aku tak tulis entry, tapi dapat 2. Mac tulis 3 entry je, x dpt balik. April tanpa entry, dapat balik satu.

So, kesimpulan yang aku dapat di sini, jangan update blog, InsyaAllah dapat BE.

Eh?!? tak leh trime eh? hehehe. Jgn ikut eh advice mengong ni.. ;p

Later!

Thursday, 28 June 2012

Dapat saguhati? Yeay!

Sekian lama aku berblogging-blogging ayam, aku pun memberanikan diri mengjoin contest buat kali pertama, iaitu contest 'Abang Ensem di Mata Ku' di mana aku kene buat esei tentang AE yang aku kenal-kenal ayam je. 2 Hadiah utama (untuk 2 kategori) mendapat lebey kurang RM160++, 50% hasil dari jualan ebook nya selama 10 hari. 5 hadiah saguhati pulak dapat RM20 sorang.

Terbahagi kepada 2 kategori, iaitu dorang yg pernah jumpa dengan AE. Atau yg belum pernah jumpa dengan AE (yg kenal thru blog je etc). Aku termasuk dalam kategori yg DAH jumpa AE la sbb dah join seminar dia. Lagi la kurang probability nak dapat ape2..

Tapi tanpe disangke2, aku termasuk dalam 5 orang yang bertuah untuk mendapat RM20! Yeay!!..

Ehem..ehem.. (bangge mcm dpt nombor 1..hoho)

Untuk kategori yg pernah berjumpa dengan AE, dimenangi oleh Eyriqazz, antara blogger femes di Malaysia (Alexa ranking worldwide: bawah 103k; Malaysia: bawah 600) . Memang sah la tak terlawan dengan blogger picis-picisan mcm aku (Alexa ranking worldwide: 6 juta lebey; Malaysia: x layak diranking pun)  hohoho...

Semenjak dah menang saguhati RM20 ni, rajin plak aku nak mengjoin contest simple2 anjuran blogger2 lain. Antara yang sedang berlangsung sekarang, dari blog matjoe.com, Contest Santai: teka harga luch untuk 3. Senang je, korang teke je brape total harga untuk 3 orang makan. Kot dapat yang paling hampir, free2 je dapat RM10. Sapa nak bagi? heheheh.. Terjah la blog dia bantai je teke kat ruangan komen dia. :)

Later!

Wednesday, 27 June 2012

Dejavu di Kinabalu

Dah lama aku tak ikut drama-drama melayu ni. Bukan sombong atau lupa diri, tapi aku memang bukan hantu tv. Kalau bukak tv pun, suke tgk CSI, NCIS LA, Hawaii Five O, Castle, Top Chef. Tu kalau cite omputih. 

Kalau siaran bahasa melayu lak, yang aku suke tengok hanyalah yg berikut sahaje: Betul ke Bohong, Karoot Komedia X, Achaner tu Johan, ulangan super spontan / spontan, ulangan maharaja lawak dan yg sewaktu dengannye la. hohoho.. Crite2 ni la yg bley buat aku gelak dan menceriakan hidup aku yg agak mandom tanpa Dude dgn kerje bertimbun sekarang. hehe.

Then start last week, aku tertengok cerita Dejavu di Kinabalu, terus terhook dan tak boleh berhenti tengok. Walaupun jalan cerita ala2 sama dengan cerita Summer Scent siri Korea tu, tp versi melayu ni, best jugak untuk ditonton. Drama ni disiarkan pukul 7-8pm TV3. Sambil tengok smabil main2 dgn Nawfal. Cerita yg disiarkan waktu ni sebelum2 ni mcm seindah sakura etc, takde la plak menarik aku mcm cerita ni. Terlewat solat aku cerita ni punye pasal. Astaghfirullah.....

Pic credit to Roti Kaya

Briefly, crite ni pasal Nadira (Tiz) yg sakit jantung, tp dapat jantung baru dari Inara (gf si Ammar (Aqasha)) yg meninggal dunia. Then Nadira & Ammar ditakdirkan untuk buat kerja sama2. Terjumpa selalu etc. Dan setiap kali dorang berjumpa, jantung Nadira mesti berdegup kencang (chewah!). Walaupun belum nampak Ammar lagi, jantung Nadira akan berdegup laju dulu, then muncul la Ammar. Kire kalau Ammar ade dekat je, degup laju la jantung dia.

Lebey kurang mcm tu gak la jantung aku berdegup laju bila tengok cerita ni. Dah la ost nye gune lagu Butterfly (Melly Goeslaw & Andhika Pratama), antara lagu fav aku mase Master dulu. Rase macam nak bercinta lagi je. Dude! cepat balik kita berchenta jom! try ngorat sy balik k. hohohoho...

Tatau la ending dia macam mane. Tp harapnye happy ending la. Tak mcm cerita melayu fav aku juge, Sindarela yg ending dia husin tak end up dengan Zoela. Emo sangat aku sbb gigih tengok youtube hari2 tunggu crite tu. Seb baik dorang tebus dengan cerita Rona-roni makaroni. 

Eh..dah termasuk crite lain dah... Dah dah... nak semak thesis students. Later! =)

Friday, 22 June 2012

Sakit tangan sign dokumen dengan lawyer

Dalam entry bulan lepas aku di sini, ada aku mention dua loan aku untuk 2 apt dah diluluskan (ke 3 & ke 4). SnP for both apts aku dah sign last month juge.

Untuk apt di PP, minggu lepas lawyer muda yg bekerje untuk lawyer loan aku datang ofis aku untuk sign dokumen yg berlambak gile. dah la aku ade mase dlm 30 minit je before appointment aku dgn student, memang sakit gile ah tangan menanda tangan setiap page. Dah la aku ni x reti wat initial, sign panjang2 gak aku buat. Vangang kan aku?..hohoh.. Kata loyer, kalau loan Islamik mmg dokumen lebey sket dari loan conventional. Aku yg mmg jenis tatau pape, beli main redah je, mengiyekan la ape yg lawyer kate..hohoho... Seb baik dia boleh drop by UiTM...kalau tak mesti lagi lambat aku gi sign tu..siyes aku malas gile nak keluar once dah duduk atas kerusi buruk aku kat opis tu... Nak gi toilet pun tunggu dah hujung2 baru lari..Dah la toilet jauh.. Eh..terubah topik lak... ;p

So, utk apt di PP tu, tgh tunggu consent developer, kate lawyer SnP aku. InsyaAllah yg ni dapat settle tak brape lame sgt sbb vendor xde hutang kat bank. Tapi rumah tu pun banyak nak kene baiki... Harap handyman yg mmg aku percaye yg jarang menghampakan aku dpt bg harga murah2 sket nak betul2 sume.. huhuhu

Perasan tak aku guna 2 lawyer instead of 1 utk urusan snp & loan? Mmg preferable gune 1 bg memudahkan keje dan mencepatkan urusan dan mungkin dpt diskaun lebey sket. Tp sbb dah biase dgn lawyer snp yg buat keje cepat ni, tp firm dia x jd panel utk apa2 islamic banking, so aku gune la 2 diff loyer. Alhamdulillah sumenye masih ok dlm 3 urusan pembelian yg aku buat. Loyer loan yg bank suggest sume cepat2 je.

Tp aku tengah risau untuk apt kat SS (yg ke-4) ni. Lg best, 3 loyer terlibat. Loyer SnP, loyer loan & loyer vendor. Ni tengah masalah dengan loyer vendor yg bukan main lembab bagi dokumen2. Tp loyer ku kate takpe, rilek je. Aku ni gelabah mane leh rilek..hohoho.. Ape pun harap semua urusan untuk kedua-dua apt ni dipermudahkan Allah swt... Korang tolong doakan sekali ye... Mekaseh... =)

Later!

Happy Birthday Nawfal sayang!

22 Jun 2012. Nawfal - my baby turns 1 year old today. Ok..kenapa rase sayu nak menaip ni.. (sedut hingus)..

I'm extremely happy dan bersyukur sangat-sangat Nawfal dapat mencapai umur 1 tahun. But at the same time, aku sangat sedey sbb rasa cepat sangat Nawfal membesar and in no time, he will start kindergarten, primary & secondary school, degree, master, phd, double degree, double master...eh? lecturer ke anak aku? hoho...

Nawfal at 5 months (left) and lepas mandi on his 1 year birthday (right)

Semoga Nawfal menjadi anak yang soleh, yg mukmin, yang muttaqin, yang baik, yang bijak pandai, yg mendengar kata, yg hormat orang, yg tak kedekut, yang dermawan, yg tak berkira, yg ceria, yang sihat walafiat, yang tahfiz, yg sentiasa dilindungi dan dirahmati Allah swt, yg dapat bimbing adik2 (??? ;p), yg dapat doakan mommy & daddy tiap2 hari  bile kami dah takde nanti dan semualah yg positif2 mommy doakan untuk Nawfal.

Aksi Nawfal di pagi hari lahir

Semoga Nawfal tak terikut dengan perangai buruk mommy & daddy walaupun terdedah tiap2 hari..hohoho..

Mommy & daddy sayang Nawfal sangat-sangat.

(sroooott.... - teke bunyi ape? hoho) Later!!

Nawfal dengan bear yg lebeh tua dari dia (hampir 5 tahun)

p/s: Harap x kan jadi  ape2 pd entry2 dlm blog ni sampai Nawfal tua so dia tau walaupun mommy & daddy dah takde, kitorang memang sayangkan dia sgt2...

pss: apa? Nawfal nak adik? erm..nanti mommy diskas dgn daddy k... hohoho


Thursday, 21 June 2012

Aku join TM Fan Run 2012. Biar betul?!?

Ahad lepas, 17 Jun 2012, adalah hari yg agak bersejarah untuk aku. Aku yang memang dikenali dengan sifat pemalas, berat punggung, morbidly obese, tak suke berjalan langsung, telah menyertai TM Fan Run 2012 untuk acara 3 km berjalan kaki.

'Nadot' dan 'Lari' memang macam langit dengan bumi. Memang takkan boleh co-exist bersama. Tapi atas dorongan kawan2 terchenta yang kaki lari, aku jadi bersemangat sket. Tengok pulak yg semua orang yg habis akan dapat medal & jersi TM, harusla aku yg agak materialistik ni nak join, so aku pun daftar la. Lepas dah daftar, menyesal. Hahahah.

Sebelum berlari
 Ada 2 kategori untuk TM Fan Run ni, 7km & 3km. 7km start lari dalam pukul 8-8.05 am. yang untuk 3km pulak dilepaskan pada 8.15am. Tengah2 lari/jalan berhampiran Padang Merbuk, hujan turun lebat yang teramat. Aku yakin boleh sampai lg awal sebenarnye, tapi sebab luar dan dalam basah lenjun, menjadikan aku lebey obese dari berat yg mmg obese ni, so lambat sket la sampai. Lg pun, jalan licin, pelan-pelan je aku jalan. Hahahaha...
 
Dapat emas wooo... ;p
 Dah sampai, ambik Goody bag, melepak-lepak cam whoring sambil breakfast pisang & karipap yg dapat dlm bag. Walaupun rupa fizikal aku sangat buruk dan menyakitkan mata memandang dlm keadaan basah lenjun, aku x kesah, asalkan kamera tak rosak mase snap gambar aku ;p


Tengok la kawan2 aku yg kurus-kurus cantik2 ni. (konfiden dot..konfiden.. ;p)

Bawah ni gambar geng kain pelekat yg kebetulan lalu masa kitorang melepak. Ikut hati gatal aku nak je ambik gmbar dengan dorang, tp sebab dari azali aku mmg pemalu dan bersopan santun ala2 perempuan melayu terkahir, Mamu & Fiqri je la masuk bergambar & aku minta amal snapkan. heheh
Geng Kain Pelekat
Kalau tanye aku sekarang, nak masuk lagi tak larian ni? Jujur aku jawab, tanak!..hahahah.. Tapi aku berharap di bagikan la aku kekuatan lagi fizikal dan mental untuk join lagi Run2 pd masa akan datang. Sonok sbnrnye. Tp sbb stamina mmg out, jd malas la. huhuhu..

Later! =)

Tuesday, 19 June 2012

Tolongla saya pindah ke hosting baru =)

Almost 2 weeks since I bought my own domain and hosting. But, until now, I do not have the gut to move all the contents of my blog to the new domain despite reading hundreds number of blog (tipu lagi) regarding this topic. Sebab? From my reading, there are several ways to move your content to a new hosting/domain. So, sbg seorang yg ala2 buta IT, tak tau which method is the fastest and safest and less risky.

This is going to be my second time moving to another hosting. I used to use wordpress.com yang free tu a long time ago. Then moved to free blogspot like in 2008 kot. So sekarang, I would like to transfer (again) all my posts and comments and whatever can be transferred to my new wordpress.org but am not confident enough. Worry that I might loss everything in the process. sayang ooo..walaupun blogging setahun 5-6 kali je dulu2 (since 2005 rasenye zaman blajar dulu..hehe), tp nak gak tunjuk kat anak cucu the evolution and transition of my writing style - which is getting worse bile makin tua ni.hoho...

Kenapa sy beli domain baru? Sedap mmg teringin dari dulu ade domain sendiri without blogspot/wordpress kat belakang. Tapi .com dah x available. Agak baru tahu 'nadot' adalah sir name untuk org2 France (tu nampak mcm ade iras2 org Peranchis je aku ni ;p)... So terpaksa settled for .my.

Masih mengekalkan header yg same. I seriously do have a hard time letting go of, erm..everything? (setia ok) ;p

Tak kejar pun SEO ke ape ke, traffic ke ape sgt sbb dari dulu niat ade blog utk kepuasan diri sendiri. Walau apepun bile org bace n dpt info dari penulisan kita adelah lebey hepi. =)

Anyway, tolong la saya!! =)
nanti saya sedekahkan...senyuman?..ok kan? ;)

Monday, 18 June 2012

Accident di Batu Tiga

Jumaat lepas, seperti biasa, pukul 5 aku gerak dari ofis balik ke rumah di Putrajaya. Aku memang takkan keluar lagi lambat dari pukul 5 pada hari Jumaat sebab malas nak terperangkap dalam jam di traffic light atas flyover menuju ke kilang gula & tol Batu Tiga tu.

Much to my surprise, jalan naik flyover batu tiga dah jam. berapa kali traffic light merah pun, aku belum lepas lagi dari flyover. Confuse gak apehal cepat sangat orang keluar kerja sampai dah jam teruk. Tapi sebab aku fikir hari Jumaat dimana ramai suka ponteng kerja petang (orang lain, bukan aku... betul! ;p), aku layankan je la jam tu.

lepas 56 kali lampu merah (ok..tipu..), akhirnya aku dapat lepas juga dan dapatlah masuk ke Persiaran Jubli Perak. Situ jam lagi. So berenti la lagi. Dari jauh, nampak dah ada ambulans kat jalan sebelah yg menuju ke Shah Alam. Banyak motor n orang2 melepak tepi jalan. Tapi sebab masih jauh, aku tak nampak ape la..

Traffic light hijau, aku dapat jalan dan 4-5 buah kereta sebelum dapat lepas traffic light, tukar jadi merah balik. Dan alangkah terkejutnye aku tengok mayat terbaring di tengah jalan. Kenapa aku kata mayat? Sebab paramedic rilek je takde nampak buat cpr ke ape. Helmet kemek dan nampak isik2 bertaburan di mana aku rasa itu isi otak sbb pinggang ke bawah ok je. Aku x dpt clear view utk keseluruhan badan. hanya nampak dr pinggang ke bahagian kaki, dan helmet yang telah kemek itu.

Boleh click gambar untuk besarkan

Bergenang air mata aku all the way ke Putrajaya fikirkan family orang tu, fikir mak ayah or anak2 dan isteri dia. Kemudian terfikir anak n suami aku pulak. Dah la suami selalu bawak motor je pergi ofis. walaupun tak jauh dan tau ajal maut di tangan Allah, tp mestila risau jugak. Aku tak sure bangsa/agama apa orang yang meninggal tu, tapi aku berharap segala urusan si mati, keluarga si mati dipermudahkan segalanya.

Later! =(

Thursday, 14 June 2012

Kerja Saya

Pening kepala nak dekat habis semester ni. Time ni la students hantar assignment, draft proposal & thesis etc.. Yang paling pening semak draft proposal & thesis. Bahasa masing-masing sangat hebat! Sampai aku pun tatau nak betulkan macam mana. Semoga aku akan menjadi pensyarah yg lebeh baik dan hebat satu hari nanti. InsyaAllah...heheh...

Antara thesis & proposal & assignment students.
Later!

Wednesday, 13 June 2012

Wordless Wednesday #4

Si bucuk ashem mommy

Atas sampan mase tgh tengok kelip2. Nawfal bukan tidur ye. Flash terang sangat, terpaksa tutup mata =)
Biasenye rimas kalau kene pakai safety jacket ni. Tp sbb dah ngantuk, Nawfal pasrah je...
Sayang Nawfal!

(Dah kate, sy memang tak boleh wordless... haiishh)

Monday, 11 June 2012

Abang Ensem di Mata Aku

Aku sebenarnya berfikir 6-7 kali sama ada nak masuk ke tak contest yang dianjurkan abangensem ni. Bukan apa, aku takut, sebab aku ni tersangat jujurlah orangnye. Jadi ada kemungkinan apa yang bakal aku tulis mampu mengguris perasaan abangensem. Tapi, disebabkan tak ada idea sangat untuk update blog ni, maka dengan paksa rela, aku cuba la join contest yang AE anjurkan (^_^). Kalau dia terasa hati, ada aku kesah? Dah dia yang suruh berlaku jujur dan ikhlas... heheheh

Aku mula mengenali nama abangensem ni selepas dengan tidak sengaja ter'jumpa' blog abangensem.com ketika blog walking di blog-blog lain berkaitan property dalam tahun 2011. Masa tu baru nak start cari-cari cara nak beli rumah subsale selepas dah beli dua buah rumah melalui lelong.

Ter'masuk' je aku ke dalam blog abangensem, aku dapat rasa aura yang menarik-narik aku untuk baca blog tersebut. Walaupun akal aku melawan selepas ternampak banner yang ada muka abangensem tak padan dengan nama blog, tapi hati aku tetap memaksa aku untuk melepak dan membaca. Start baca satu entry, terus aku patah balik ke entry pertama beliau yang ditulis pada tahun 2009 dan habiskan sampai entry terbaru dalam masa 2-3 hari je. Tak silap aku, masa aku buat keje2 lagho ni adalah pada cuti semester (menidakkan hakikat yg aku mungkin makan gaji buta ketika ini..Astaghfirullahalazim...).

Rasa tak masuk kan nama blog dengan empunye blog? hohoho
Dengan bahasa yang agak santai menceritakan pengalaman beliau dapat beli 14 buah rumah, ilmu yang menarik dan berguna tentang urusan-urusan membeli rumah subsale, cara penyampaian yang lawak tahap antarabangsa, perasan yang amat dengan kehenseman (konon) diri sendiri, membuatkan aku terpaksa menjadi follower tegar AE walaupun akal aku selalu tidak membenarkan. Walaupun orang kata 'ikut hati, mati. Ikut rasa, binasa', aku tetap ikutkan hati dan rasa yang nak jugak baca blog AE 24/7 (haaa..tipu la tu kan.. ;p)

Walaupun aku dah khatam baca blog AE, dah beli 3 ebook pertama AE (yg ke-4 tunggu AE blanje..hoho), dah tahu banyak perkara tentang subsale dari blog beliau, dah mula menghantar permohonan loan untuk 2 buah rumah lagi, aku tetap macam tak puas kalau tak jumpa face to face dengan AE. So, pada 21 April 2012, aku bawak 'askar-askar' aku menerjah seminar hartanah AE di Shah Alam.

Alangkah terkejutnya aku bila berhadapan dengan AE buat pertama kali. Rasa tertipu gile. Selama ni dia war-warkan pada pembaca yang dia seorang yang hensem. Hak tuih! Tak langsung. Tapi dia KIUT wooo! (spt yg telah di mentioned kan pada entry sebelum2 ni) Hahaaha. Siyes, 'renek'/'rendang' je dia. Segan kalau nak pakai high heels & berdiri sebelah-sebelah. hohoho. Cara sampaikan seminar pun macam comel2 je... Tersengih je aku sepjg seminar. Saje tanye banyak2 soalan sebab nak dengan AE bercakap panjang-panjang sikit. Hohohoho..

Cilok dari Blog AE
Apa pun, kesimpulan yang boleh dibuat dan yang paling penting bagi aku, korang yang tengah muda-muda lagi, dan suka blog walking, masuk la blog abangensem. Kumpul la aset selagi boleh. Bukan mahal pun, tak payah ada modal dan silap2, akan dapat cash ribu riban lagi (aku yg MOF 70% pun boleh dapat, nikan pulak korang yang masih layak dapat 90% loan). Invest lah untuk mase depan korang. Dan cara2 nak invest dalam hartanah, semua AE dah ajar. Korang tinggal nak baca je blog dia. Nak lebey, beli ebook dia. Nak lagi lebey, join seminar dia. Murah sangat nak banding dgn harga seminar lain n ilmu n rumah yg korang bakal dapat.

Eh..terpanjang plak. Ni lah bahana bagi lecturer menulis atau cakap lama-lama. Susah nak stop. Hehe. Ni la contest pertama yg pernah aku join semenjak ada blog. Banyak btul first time aku sbb AE ni. heheh. Sebab ni adalah sebuah contest, kalau korang rajin, masuk facebook fanpage abangensem.com, klik like dekat post aku yg ada link blog ni pada wall fanpage tu. Tak rajin takpe, x marah. Ahkak redhooo jee! ;p

Korang kalau kenal AE, join la jugak contest ni. Klik je sini.

Later!





Sunday, 10 June 2012

Jogging-jogging Ayam di Pagi Ahad


Kelmarin, baru aku post pasal keadaan aku yg morbidly obese. Hari ni, terus aku insaf dengan pergi jogging di pagi hari. Hahaha…

Malam tadi, makan lagi di Haji Sharin’s Low dengan banyaknye. Sampai rumah terus tido. So, pagi ni bile bangun2 pagi, Dude ajak pegi jog. Aku mulanya agak berat hati jugak, siyes mmg nak tido je td. Tapi memikirkan yg Dude akan pegi kursus DPA yg 6 bulan tu bermula esok, yang bermaksud masa kami untuk berdua-duaan dah hampir kurang dari 24 jam, aku kuatkan semangat melawan hasutan syaitannirrojim untuk berjogging2 ayam bersama Dude terchenta! Tahniah untuk diri aku sendiri (pat myself at the back…. (^_^)
Berbekalkan pedometer Omron ku yang telah dibeli sejak 3/4 tahun lalu di UK ketika aku nak balik ke Malaysia (mmg beli konon nak rajin berjalan sebab naik 6kg masa belajar walaupun hanya 1 tahun kat sana..hoho), yang digunakan untuk kali pertama untuk tujuan mencatatkan steps & distance (Selama ni guna tp letak dlm handbag je sampai habis bateri.. ;p), aku dan Dude melangkah meninggalkan rumah dalam pukul 7.05-7.15 pagi mcm tu..

Dengan bangganya lagi kami berjalan/jog dari kuarters kami di Presint 8, melalui Jambatan Seri Wawasan, menuruni anak tangga di hujung jambatan ke taman bawah yg ada tempat mandi kana2 yg x sure berfungsi ke tidak, naik tangga menuju ke arah Ministry Kewangan, menyusuri kaki lima sehingga ke depan pejabat Kastam Diraja Malaysia, melintas roundabout di hadapan Seri Wilayah dan patah balik kea rah Jambatan Seri Wawasan untuk ke rumah. On the way balik sebab happy mampu berjalan tanpa pengsan, sempat ambik2 gambar di dpn MOF & Jambatan Seri Wawasan.


Dan lagi sekali aku sangat berbangga dengan diri sendiri sebab mampu berjalan (jog2 sket je) sejauh lebey kurang 3.2 km tanpa pengsan! Maksudnya, insyaAllah aku mampu habiskan TM Run 3km yang aku takutkan sangat tu tanpa pengsan juga. Gile ah Nadot! Kalau ikut pedometer, aku dah berjalan sebanyak 5000 steps, losing 235 kcal dan 14 g (gram ye, bukan kilogram)! Nadot hilang 14 g?! Siyes ajaib!..hohoho.. Aku takut gak pedometer ni tipu aku. So sampai rumah cek googlemap, betul la jarak yg aku jalan tu lebey kurang 3.2 km… fuiyoo!


So sampai rumah utk menggantikan tenaga yg hilang, makan nasi goreng bahagi dua dgn Dude yg dibeli dari Hj Sharin’s Low semalam. Eh?! Tengah hari kuar gi Tesco Kajang td, makan pulak Nasi ayam. Eh lagi?!.. hohohoho

Ok la tu kan.. kalau aku x jog pagi tadi pun, aku tetap akan makan ape yg aku makan, so dgn adenye sedikit jog pagi td, kurang ar sket rasa bersalah makan tah pape…(+ve kan aku…hohohoho).  Lagipun, aku cek lg pedometer yg aku letak dlm poket ketike shopping, aku dah tambah lagi 1.5km berjalan utk shopping punye pasal.. dah lenguh dah kaki ni.. hehe 

Pape pun, aku dah sedey ni nak menghantar Dude sok. Dah la aku mmg hopeless gile bile Dude ade. Mati la aku Dude takde nnt. Rindu gile wooo...Sedey..huhuhuhu...

Takpe la, nak pegi melayan kesedihan jap. Later! ;)

Friday, 8 June 2012

Aku - Morbidly Obese

Yep. Inilah keadaan aku sejak 2-3 tahun lepas. Turun naik dari setakat obese biase kpd morbidly obese. Tapi buat masa ni, morbid obese la.

Kepada yang kurang tahu, morbid obesity adalah keadaan dimana BMI melepasi 40. Kalau normal weight, bacaan BMI adalah dalam range 18.5-24.9. kalau overweight, kadar bacaan dari 25-29.9. kalau obese dari 30-39.9. Aku lebey dari itu. ngheeeeeee....

"Tak segan ke nak bagi tau orang ko morbid obese?"
Nak segan ape kebendenye, orang mmg terang2 nampak aku besar n dah boleh agak dah dgn ke'obese'an aku. Takde tiang yang mampu 'menyorokkan' aku andai kata aku nak main sorok-sorok sekarang ni.

"So, berat ko berapa?"
Ha..itu terpaksa la pulak dirahsiakan atas dasar-dasar keselamatan..hahahahhah

"Kau tak takut ke banyak penyakit ke, mati sakit jantung ke dll?"

Ha!!.. tu la masalah aku yg memerlukan bantuan motivasi dari korang ni.
Aku terlampau pemalas dan pandai mencipta alasan yg sangat logik untuk tidak menurunkan berat badan.

Ok, antara 'masalah' yang menyukarkan aku untuk menurunkan berat badan adalah seperti berikut:

  1. Aku masih sihat.

    Setiap tahun aku rajin buat pemeriksaan darah, dan Alhamdulillah, semuanya clear. Cuma tahun ni, level uric acid tinggi sikit yang memungkinkan aku mendapat gout. nauzubillah... kolestrol, kencing manis, sume bacaan masih cantek lg... Tekanan darah aku pun selalu rendah.
    Dude yg BMI normal, banyak ketidak betulan pada result blood test nye yg lebey teruk dari aku yg morbidly obese ni.

    "Kau sihat sekarang, masa akan datang nanti, kau dah tua2 sket mcm mana?"

    Masalahnya lg, aku x brpe nak fikir masa depan. Aku fikir sekarang je. kalau lah aku dapat fikir masa depan dgn lebey mendalam, mungkin la kot aku lebih bermotivasi utk turunkan berat badan. Kot la... huhu..

    Lagi satu faktor kesihatan yang memalaskan aku adalah body shape aku yang berbentuk 'pear shape' - tend to gain weight dekat area hip & buttocks (kalau kurus boleh dapat badan ala2 JLo tuuu). Di mana 'waist to hip ratio' aku adalah di bawah 0.8 yang bermaksud aku lebih berrisiko rendah untuk mendapat penyakit2 seperti diabetes, sakit jantung & darah tinggi. berbanding dengan mereka yang 'apple shape' - tend to gain weight di bahagian abdomen.

    Bukan nak kata takkan dapat penyakit2 ni. Kalau memang dah obese tu, tak kisah la bentuk badan apa, penyakit nak datang senang je. even abdomen aku pun banyak spare tyre. tapi ni antara alasan yang minda aku gunakan untuk tidak berusehe keras. Dan bukan aku nak riak aku tak sakit sekarang sbb Allah ada kuasa utk menyakitkan aku esok juga (nauzubillah), tp mcm di kata tadi, ni semua 'alasan pandai' yg otak aku fikirkan bagi org pemalas macam aku ni.
  2. Aku confident tak buruk! (hehehe)

    Masalah aku lagi, adalah aku confident aku tak berapa buruk atau jelik. nak cakap confident cantik kang, ramai lak yang akan tinggalkan komen berbentuk cacian dan makian. Hahaha. tapi siyes, Alhamdulillah, walaupun tak berapa nak cantik, aku siyes konfiden comel! ok ok. Muntahla sekarang. hahaha.

    Memang la aku agak low self esteem berada di kalangan org2 yang cantik badan, rupa etc. Tapi tak berapa cukup low esteem nya kalau nak compare low self esteem aku berada di kalangan orang yang pandai2 dan hebat2 atau pakar2 dalam apa-apa bidang pun. Mungkin kerjaya aku dalam bidang akademik yang memandang tinggi mereka yang bijak pandai compare to rupa paras.

    Jeles? Mestila ada. Dah la yang badan cantik senang nak beli baju semua, aku baju sikit tu je la yg aku pakai. Tapi ok pe, dapat berjimat (tengok<---aku tend to pk +ve je utk elakkan diri dari kurus..hoho).

    Pastu bila ambik gambar, aku akan duduk tengah2 di antara kawan2 atau pun jika duduk tepi, aku pandai menyembunyikan kebesaran punggung aku untuk nampak sedikit kurus. kalau nampak gemuk juge, aku takkan upload gambar tu. hahaha.


    Ni tahun 2011, masa mengandung 3-4 bulan. nampak tak cara aku bengkokkan badan untuk ambik gambar bagi melindungi bahagian-bahagian lemak yang over. (^_^)
  3. Aku pemalas gile!

    Ni memang dah diketahui umum kemalasan aku yg tahap maksima hatta untuk mengangkat punggung pun kalau dah mula duduk (pear shape kan..haruslah punggung berat..haha). Bolehla korang mengandaikan aku seperti Garfield yg gile malas tu. Even bantal aku dan aksesori dalam kereta aku adalah Garfield - yg bagi aku sangat mencerminkan aku. hohohoho.

    Aku rasa kerana sifat pemalas aku yg sangat over ni lah yang mendorong akal aku untuk memikirkan alasan-alasan logik untuk aku tidak work out. Dan inilah main culprit aku untuk tidak bergerak dan memasak makanan2 sihat.


Cukup lah alasan2 aku. lagi banyak kang, lagi orang menyampah. hehe. Bukan tak pernah cuba nak kurangkan, tapi kebanyakkannya separuh jalan. Orang kata, fikir utk diri sendiri bila nak turun. So aku try tak jalan. Then aku fikir untuk Dude sebab kesian dia dapat isteri gemuk. Tapi tak jalan. So aku tatau apa yang boleh buat aku highly motivated utk berusehe. Maybe tunggu dapat penyakit baru nak start which aku berdoa, Nauzubillah sangat sangat sangat.

So, apa yang aku nak sebenarnya, adalah sokongan dari korang untuk aku terus cuba untuk kurangkan berat badan. kalau ada yang nak offer aku RM10,000 untuk turunkan 5 kg sebulan, adalah sangat dialu-alukan. Hahahahah...
Ahad depan, first time akan join lari2 TM Run kawan2 ajak untuk beraktivit sehat. 3 km tuuu...3 meter pun aku malas nak jalan. Ni kan pulak 3km.. harap-harap aku survive. baru sekali 2-3 hari lepas aku jogging2 ayam dengan Dude kat area putrajaya. Bangga dgn diri sndri mampu jalan 1.5km..hehehe..
Tapi nak istiqamah tu yg susah. huhuhu

Aku harap boleh la kiranye aku menjadi balik seperti ketika aku Form 3 seperti gambar di bawah. Walaupun ketika itu muka ala2 selekeh dan x reti melawa serta gigi berbraces dan gaye seperti samseng kg dusun (asyik kene berdiri depan perhimpunan je zaman sekolah dulu...hoho), tapi BMI adalah normal.

Bolehkan before n after mcm ni? hahaha. Gambar kanan tidak senyum kerana gigi besi. ;p

Atau paling koman pun balik macam aku darjah 5 atau 6 seperti di bawah:
Sedang bersajak =)

Ok la, panjang sangat ni. mesti ramai bace separuh jalan je. takpe, ahkak redhooo... ;p
Later!!

Tuesday, 5 June 2012

Pantai Indah Seaview Resort

Dengan secara tibe-tibenye, hari Sabtu lepas, dlm pukul 2-3 pm mcm tu, aku terasa nak pergi bercuti. Plannye, pergi je tido mane2 hotel best area KL/Subang etc. Tetibe lagi, terlintas di otak fikiran yang aku belum pernah tengok kelip-kelip di Kuala Selangor, so terus la aku n Dude google2 hotel yg ada area tu.

Alangkah sedeynye sume hotel, yg budget ke, 3 stars ke dah fully booked. Time tu baru teringat yg tengah cuti sekolah. Tapi x kira, nak jugak tengok kelip2, so gugel punye gugel, the nearest tempat tinggal yg masih available adalah Pantai Indah Seaview Resort.

Resort ni adalah apartment style. Untuk 3 bilik apartment (master bedroom with air-cond & 2 lg bilik berkipas), harga adalah RM120 - agak murah dengarnye, tp berbaloi lah dengan kualiti perabot2 yg disediakan yang kebanyakannye agak lama dan hampir patah. Tapi untuk setakat 8 jam berada dalam bilik tu, ok la..boleh la tahan. hehe. Tv, Sofa yg dah patah kayu bawah dia, katil yg dah layut disediakan. Microwave, fridge, cerek pun ada. Senang nak panaskan makanan Nawfal.

Dari bilik, boleh nampak laut n padang driving range, so pemandangan agak cantik la jugak.



Dari Resort ni ke Kg Kuantan untuk tengok kelip-kelip ambik masa 20-30 minit. 30 minit tu kalau bawak slow sbb tatau jalan la basically - first time kan pegi.. =)
Tapi yg bestnye, resort ni sangat dekat dengan tempat makan seafood yg sedap & glemer & agak murah = Aroma Ikan Bakar di area Jeram.

Cerita tentang kelip-kelip di Kg Kuantan & makan2 di Aroma Ikan Bakar akan diceritakan kemudia, InsyaAllah... =)

Later!

Friday, 1 June 2012

Perlu ke aku makan?

Perlu ke aku makan SEKARANG?

Jam menunjukkan pukul 11.13 malam. Super Spontan, rancangan yang aku nanti-nantikan sedang bersiaran di kaca tv. Di atas coffee table depan sofa yang aku duduki, terhidang benda alah ni yg Dude beli extra untuk aku:

BIG APPLE DONUT!!
Perlu ke aku makan sekarang lepas aku dah makan benda alah bawah ni (walaupun x habis sbb x menepati cita rasa)?

Starbucks Red Velvet Cake
Otak kata, jangan makan! Dah hampir tengah malam. Simpan je untuk esok.

Hati kata, makan! Sedap woo sambil menonton Super Spontan makan donut sambil sandar, tambah kalori, dah kenyang senang tido lepas ni.

Aku konpius. Otak bergaduh dengan hati, donut penyek di dalam perut. Boleh x mcm tu? hohoho

Ok..masih berfikir nak makan ke tak.... Later! ;

Thursday, 31 May 2012

Benci Pasar Malam

As usual, on Tuesday & Friday, Putrajaya ada pasar malam. So, Selasa baru ni, kami anak beranak pergi la ke pasar malam setelah sekian lama x pergi.

Kesimpulan: 

Benci Pasar Malam!!

Sebab:

Beli gile vavi banyak mcm x makan sebulan n habiskan kebanyakannye dalam satu malam seperti 5 bulan tak nampak makanan.

Nak ambik gambar hasil shopping di pasar malam, tp sangat malu nak tangkap gambar (padahal x sempat sbb dah habis makan semua sampai kenyang baru teringat nak ambik gambar..hoho).

Ingat nak try diet sket2, tp ade pasar mlm je hancur semua plan. Esok ada lagi pasar malam. Kuatkah aku melawan godaannya?

Arghh!!.. Benci pasar malam!!!

Later! (^_^)

Friday, 25 May 2012

SMS yang penuh kedengkian

Last weekend, aku dapat SMS yg penuh dengan kedengkian dan kejelesan. SMSnya berbunyi,

"Nadot, smlm aku mimpi ko.... Ko dah kurus gile, turun dlm 20kg kot, jd muke ko sebijik mcm gambar ko masa Form 1 kat air terjun tu. Hehe. Pastu ko wat aku stress..."

Aku tak sure, siapa yg patut lebey stress. Pemimpi atau aku yg dimimpikan turun berat, tp realitinye bertambah berat dgn makin hebat? hahahah.

PengSMS adalah Dr Emmy Zuleikha (Juju), kawan aku yang menyambut baby aku (dia bertugas bhgn Paed mase aku bersalin tu) dari Dr Roslan (O&G aku).

Auntie Juju & Nawfal
Bila aku jawab yang mimpi dia hanya mainan tido, dan aku tak bertambah kurus walau seinchi, dia membalas SMS lg,

"Hahaha, fuih, nasib tak jadi betul2, tak pasal-pasal ko dengar ada orang pegi buat lipo nanti. haha"

Mmg seorang kawan yang tak supportive betul. haha.

p/s: Emmy, belanja aku bila balik KL nnt! ;p

Later peeps!

Wednesday, 23 May 2012

Nasi Pakapau

Nasi Pakapau. Antara nasi yang aku sangat rindu lepas tak makan lebeh dari 5 tahun. Selagi belum boring, menjadi antara nasi kegilaan students UM - dan UIA PJ kot. Masa jalan2 cari makan otw balik dr putrajaya Ahad lps, teringat plak tibe2 pd Nasi Pakapau yg dah lama x makan, terus ajak Dude singgah tapau bawak balik rumah.


Set wajib dalam untuk nasi pakapau adalah daging/ayam hancur, nasi putih, telur mata, sambal belacan dan ulam-ulaman. Yang specialnye adalah daging hancur tu yang dimasak letak ape tah yg menjadikan rasa dia unik & sedap. Sup dia pun aku sangat suka. Rasa lain dari biasa.

Close-up gambar daging cincang.
Terletak di lorong antara Rumah Antarabangsa UM Seksyen 17 (dulu kolek kediaman seksyen 17) dengan rumah flat. Dekat Pasar Malam Seksyen 17 tu je. So, untuk yang belum pernah merasa, boleh la try pegi sana. Harga utk satu set dgn mcm2 benda ni ialah RM5. rasanye 6 tahun lps, kurang drpd RM5. huhuhu..

Enjoy!

Tuesday, 22 May 2012

11 months!

22nd May 2012 - My baby is now 11 months old. Masa bergerak lebey laju dari kelajuan cahaya. Nawfal dah besar. Lagi 7 tahun dah boleh sunat (terfast foward plak..hehe).



Ingat nak walking down the memory lane mengungkit balik apa2 yg terjadi dari Nawfal dalam perut. But decided to save it for his 1st birthday special entry.

Anyway, just few updates on what he's capable of doing now:
Gigit daddy, neng sampai luka2 with his 6 teeth; mommy tak kena coz lemak n daging mommy pejal/padat. He did try, of course, tp jgn harap boleh dapat. haha. Naik tangga, turun tangga. Ambik barang dr mana2, bukak laci n simpan barang tu dlm laci. Berdiri tak pegang for few seconds. Gelak terbahak-bahak. Merajuk sampai sujud-sujud menangis kalau x puas hati/x dpt ape dia nak (semoge dia rajin solat & sujud syukur..hoho). Tepuk tangan. High 5. Letak telefon di telinga & bebel2 sorang. Suka ikut apa abang Adam buat dan sangat banyak lagi. tp ngantuk dah.

Hope he knows how much mommy & daddy love him from the day he was in mommy's tummy until our last breath. 

Later!

Monday, 21 May 2012

Minced beef Aglio Olio

Bila Nadot memasak (phewwwiittt)


Umum mengetahui, aku adalah orang paling malas dalam dunia. Tapi kadang2 bila terpaksa, perlu juga melawan rasa malas, untuk keterushidupan. heheh.

Sejak balik dr belajar thn 2008, rasanye tak sampai 50 kali aku memasak. Masa kat sana, sbb terpaksa masak, rasa hebat gile. Bile balik, pegang sudip pun mcm janggal (Hoveeerr sangaatt kaannn..!)..

Last Friday, kami anak beranak balik ke kuarters kami di Putrajaya - tidur untuk 2 malam selepas 11 bulan x penah tido situ - after gave birth (sbb x jumpa org nak jaga Nawfal). Pagi Sabtu, we had our breakfast at Mau's new house with the rest of 'sehengus' (Mau, Yah, Amal, Shidah & Pnut).

Ahad plak, xde sape ajak datang rumah (hahaha). Nak keluar pun malas. Maka aku masak la benda yg sgt simple tp aku suke, Spaghetti AGLIO OLIO.

Biasa orang masak Aglio Olio, letak seafood. Tapi aku kalau masak seafood mcm jarang menjadi, so aku ske letak daging. Nak tahu resepi malas aku, sila la tgk di bawah. =)


Bahan-bahannya ialah (^_^):

Olive oil (secukup rasa)
Bawang putih dicincang halus (kalau guna satu paket spaghetti yg 500g tu, aku letak satu labu terus)
Spaghetti of course
Mixed Herb (secukup rasa)
Black Pepper (secukup rasa)
1 Kiub Pati Ayam (ni ambik gmbr je sbb br prasan dah expiry date 2011 lagi - tp x letak pun no hal)
Cendawan (aku suka white button mushroom - yg fresh, bkn dlm tin; tp oyster mushroom pun sdp. saje tkr2)
Broccoli (sesikit yg mungkin - sbb aku x ske sayur. hahaha)
Daging cincang (biasa aku letak gak beef bacon ke, hotdog ke, or daging ketul yg aku hiris2 kecik2 ke.. ikut suke)
Cili padi dihiris-hiris (Secukup rasa)


Seperti yg puan2 (ehem) boleh baca, no exact measure/amount of the ingredients can be provided. Semua secukup rasa je..tak cukup tambah.. terlebey, masak balik semula. hohoho.

Cara memasak:

Panaskan kuali dengan olive oil (letak butter/marjerin dulu pun boleh utk tambah lemak di badan bau). Masukkan bawang putih, Jgn sampai kuning/hangus, x cantik nnt.. Sambil2 tu, aku letak gak mixed herb, black pepper n garam. Saje nak bg ade rase bile masukkan daging nnt. Lps tu, aku masuk daging, gaul2, agak2 masak, letak cendawan n broccoli. Aku campur lg garam, mixed herb dgn black pepper (ye, tau, redundant. Ada aku kesah? ;p). Nampak mcm kering, tambah la lg olive oil. Bila rasa sume dah ok, masukkan la spaghetti. Siap!! =)

Dah letak dlm pinggan, tabur la cili padi yg dah dihiris tu. Selalunye aku campur awal2 cili padi, tp sbb nak bg Nawfal mkn skali, so tambah kemudian.

Minced Beef Aglio Olio

Macam biasa la, apa2 yg aku masak, portion untuk aku 3/4, utk Dude 1/4 je. Tu aku benci masak, sebab aku yg makan banyak pastuh. Menciikk! (selalu tukang masak cpt kenyang lps asyik dok rase2 mase masak; aku sgt opposite.huhuh).

Later! =)

Wednesday, 16 May 2012

Accident. hehe.

Do not fret. This happened a couple of months ago. 27th March to be exact - on my mak's birthday.
It's been so long since the last time I involved in an accident which was totally my fault - like more than a decade ago (few days after I received my P license - konpiden punye pasal la mase ni..hehe). Even then, no insurance or tow truck involved.

So, setelah lama x eksiden dan bersalah, bila kene kali ni, rase takut gile. Bkn takut polis ke apa. Takut sbb dah lame x eksiden. Ni jadi kat LDP. N kali ni yg agak teruk sampai kene panggil tow truck. Dan yg paling teruk, melibatkan 3 kereta. Dan aku paling belakang sekali. hohoho. Dpt bygkan ape jd? heheh.

Maksudnye, I hit the car in front of me, then maybe due to shock so x sempat break, the car I hit, hit another car in front of it. THREE TIMES beb! (polis yg amek cerita aku bg tau aku - org paling dpn tu cerita kat dia.. hoho)

Seriously this time it was totally my fault. beg jatuh ke lantai, then aku tengok ke arah beg, then langgar. huhuhu. Luckily jalan tengah banyak kereta, so semua orang bawak agak perlahan. Aku terlampau dekat dgn org dpn agaknye, then mase dia break aku x pasan. huhuhu

Yg kesiannye kereta depan aku la sbb kene depan belakang. Naseb baik dia baik, then husband dia dtg later pun baik siap tlg tgk2 kan kereta aku takut radiator pecah ke ape.

Kereta Chinese baik yg aku langgar.

Kereta aku yang melanggar orang. huhuhu

Sangat bersalah aku time ni. Dan at the same time sangat takut. Call Honda, diorang menenangkan aku. Tp benci sbb tow truck aku plg lmbat smpi, stuck in jam katenye. Time tu lg takut, org lain dah blah, tow truck kete hijau dah sampai, aku dok sorg2 for another 20 minutes hampir maghrib tu. Dude yg smpi dulu, baru tow truck smpi.

Dude sampai2, tengok aku slamat, dah sengih2 dah. Dari dlm kete otw from ofis dia dah berangan, boleh la up kan sket nilai claim insuran untuk pasang body kit ke apa. Tp bila tanye mekanik, dia kate Honda strict, tak leh wat mcm tu. hahahaha. Mesti dari dia hepi aku eksiden, terus bengang aku eksiden..hohoho

Ok, nak kene gi toilet lagi, Later!! =)

Tuesday, 15 May 2012

Alang Dah Kawen

on the 11th of may, alang, adik bawah aku selamat diijabkabulkan dengan Midi, chenta hati dia sejak kenal kat Hospital Selayang. hohoho...

Alhamdulillah majlis berjalan dgn lancar nye. Semoga perkahwinan diorang kekal bahagia sampai ke syurga!


Our Small family

Selamat pengantin lama! =)

Lauk di resepsi belah kami - ni pinggan Yah!..

Majlis resepsi pihak lelaki
Gambar majlis resepsi belah kitorang x sempat ambik gmbr...penat..chewah!

Disebabkan aku terpaksa ke toilet, maka x dpt tulis banyak. Nnt eh.. Later! =)

Thursday, 10 May 2012

Students yang khusyuk; student yang gembira

Khusyuk tak dorang?

My 90++ students (spatutnye la; tp cam bese ar, mesti ade yg ponteng..adoi ai)
 Dorang ni tengah buat latihan berbentuk crossword puzzle. Esoknya dorang ada test, so aku bg lecture kejap habiskan topik, then santaikan diorang dgn crossword puzzle ni. Sapa paling cepat jawab dgn jawapan yang betul, akan dpt cenderahati (hoho) dari aku.

The winner - Izzah Nadhirah (malu bile nak kene tangkap gambar..hohoho)
Cenderahati kali ni, aku bg toblerone. So yang bertuah adalah minah di atas ni, Izzah. Dia orang ketiga yg hantar jawapan. Tp orang pertama n kedua ada salah spelling sket. So wpun Izzah yg ketiga hantar, tp jawapan perfect, dia la yg dpt toblerone ni.hehehe...

Later!


Wednesday, 9 May 2012

Wordless Wednesday #3

My baby, My Nawfal, My anak Cino/Jopun/Korea, My life, My soul, My everything!

Sayaaaaang Nawfal!

Tuesday, 8 May 2012

Book: Trump:The Best Real Estate Advice I Ever Received

To us newbies, besides reading books on techniques in purchasing properties for investment which bagi aku adalah teknikal n at times boleh peningkan kepala, boleh la rehat2 kan minda baca buku di bawah yg bertajuk spt yg tertera di dlm gambar. =)


As you can read from the cover, buku ni mengumpulkan nasihat2 dari 100 orang yg pakar dlm real estate. Even dah habis bace, once in a while, best je bukak balik buku ni utk maintainkan momentum kita. Semangat je baca advice dorg yg terer2 ni. Tapi, semangat je la lebey, execution nye takde (dah duit takde..hoho). Tp at least ade la semangat nye... better le kot dr takde pape... heheh..

Later!

Saturday, 5 May 2012

Yess! Dapat lagi dua. Alhamdulillah...

Alhamdulillah sangat, eksperimen aku untuk apply dua loan serentak untuk 2 apt berlainan, berjaye jugak. Ramai je yg ok buat mcm ni. Tp aku x brape nak yakin dgn diri sndri. Ye la, gaji gomen je kan, bukan banyak mane, pastu, harga rumah lain-lain, kire kalau nak bg tau bank yang loan tu untuk rumah yg sama, mmg tak dpt la. Tu yg x brpe yakin boleh dpt both skaligus. Tapi Alhamdulillah, Allah tolong jugak (Banyak sangaaaaattt Allah tolong aku walaupun aku bukan hambaNya yg baik. Semoge aku dapat berubah menjadi lebey baik & lebey bersyukur). Dan Alhamdulillah gak, sebab mof aku leh dpt 70% je dr bank, utk both apts, aku dapat beli dgn harge more than 30% below market value. Siap dpt extra cash lg. Tp kene topap sket utk lawyer fees plus sedikit repair utk salah satu apt yg dh takde tingkap. hehe.

Aku dah apply loan satu apt dgn bank A. Then, satu apt yg aku nak b4 ni (tp tak dpt sbb dah ada org nak sign), available balik, agen dia kol kata org tu x layak beli (dr segi kewangan). So hari tu aku pegi tgk rumah, terus stuju, minta copy snp, esok terus pegi bank B apply walaupun tanpe letter of purchase. Lusenye baru ku emelkan letter of purchase tu pada bank.

Lps 2 hari hantar application ke Bank B, Bank A call cakap dah approve loan (kejap je, 5-6 hari je kot). Aku dah risau dah sket sbb kalau boleh nak la dua-dua. bila dah approve dlm ccris tulis T - dah approve tp lum accept. Next weeknye, aku gi la bank A nak sign LO, terserempak dgn officer Bank B (ye ar, bank sebelah2 je..hehe). Dia kate, nampak application loan Bank A dlm ccris, accept ke? aku kate insyaAllah nak accept (pdhal mmg pegi situ utk sign), masih ok x komitmen aku kalau aku accept. Banker kata, takde masalah rasenye, DSR lepas lg. Tgh hari tu dia akan bg tau. Lega sket aku dengar. Kirenye takde la aku tipu bank ke ape sbb mintak dua loan skali gus. Mmg tak leh tipu pun sbb diorang boleh nampak dlm rekod CCRIS kite. Dah kalau income kite boleh tanggung, n diorang nampak cara aku boleh bayar (aku bg 2 tenancy agreement yg aku ada - n org hq Bank A pun kol tanye nak buat sewe lg ke rumah tu), insyaAllah takde masalah je loan nak lepas. CCRIS pun, jangan lupe jage. Aku punye untuk semua komitmen yg aku ade, Alhamdulillah cantik, 0 je sume. nmbor 1 pun xde. walaupun slalu je trlmbt sehari 2 byr credit card, maybe bank pun hapdate lmbat, terlepas la aku...huhuhu

So, tgh hari tu, aku sms banker Bank B tanye dah dpt result lum, dia kate belum lagi. Aku dah makin risau. Sampai dah balik rumah ptg tu pun, blum dpt berite lg. Aku yg x sabar, padahalnye baru 4-5 hari hantar. hehe.. Tapi dekat2 pukul 7 pm tu, banker kol cakap lepas... Alhamdulillah...so sebab interest BLR-1.6 je, dia akan resubmit untuk dptkan better interest, which aku x kesah lmbat sket as long as loan approved. So 2 days lepas tu, dia inform, interest dpt trn jd BLR-2.1% (untuk loan bawak 100k, aku dah bersyukur dah dpt interest ni).

So, sekarang ni, masih dalam proses lawyer utk both apt. Aku harap n berdoa n minta didoakan, supaya takde la masalah dlm proses2 lain yg loyer uruskan dan semoge dipermudahkan segale urusan. InsyaAllah.... Amiiinnn...

Friday, 4 May 2012

Seminar Hartanah Abang Ensem 21/4/12

21 April lepas, kami berenam (Aku, Dude, Yah, Abg Pica, Amal & Yoz) telah merajinkan diri join seminar AE. Mcm dah di mentioned in my previous post, aku teringin gile nak pegi seminar AE ni sbb nak dgr life experience dia wpun dah khatam sume post dlm blog AE since 2009 tu. Plus sebab ada sesi bersama loyer so bley la paham lebey sket psl proses loyer utk jual beli rumah ni.

So, kesimpulan yg dpt dibuat (terus kesimpulan tu..nampak sgt malas), AE yg life mmg lain dgn AE dlm blog. pemalu je nampak..ala2 kiut gitu..hohoho... Senyum pun mcm malu2 sgt... hehehe. Tp x sangke muke kiut2 ala2 pemalu tu dah ade byk rumah. So terpakse fokus dgn apa yg disampaikan instead of tenung muke AE lame2...hahaha..

Tapi yg sangat tak boleh blah, bile peserta2 lelaki nak tanye soalan, then panggil "Abang Ensem, saya nak tanye...". Rase mcm bile sebut or panggil 'abg ensem' dpn2 empunye badan, macam tak brpe nak sesuai je. siyes setiap kali org panggil gitu, aku nak tergelak... tatau nape..hahaha... so bila aku yg tanye soklan, aku panggil 'abang' je...lebey sesuai & manje gitu...hohohoho... 

Verdict: Bak kate sume orang, sebelum nak invest duit dlm ape2, baik invest dlm ilmu dulu. So, seminar ni sgt berbaloi untuk dipergikan.  Dah la fee sgt affordable (RM88), dapat breakfast lg. tp ade taugeh, so minus 5 marks. haha. file n pen pun dpt. name card AE pun ada. Penerangan both AE & lawyer sangat best untuk di dengar. Ade je bende baru yg kite ingat kite tau, tp tatau sbnrnye..hehe.. So, Sila daftarkan diri sendiri DI SINI. Dengarnye, 26 Mei ni, akan berlangsung seminar AE siri ke-9, so, cpt2 la daftar eh!

Nampak tak kegembiraan terpancar kat muke aku? Tu sbb join seminar AE ni la.. hahaha

Thursday, 8 March 2012

Mana nak belajar cara beli rumah?

Salam wbt dan Halloooo...

Lepas entry aku semalam tu, si East komen suh aku ajar cara beli rumah. B4 ni ade aku up status psl umah sewa aku, ada gak yg tanye mcm mane aku beli rumah. Honestly, aku lupe mcm mane aku bli..hahahah..beli satu, trus lupe..beli lg satu, lupe lg.. camnekah?..hehe

Nway, sebelum aku berkecimpung dalam membeli rumah (cakap mcm ade 10 rumaah je..padahal baru dua ketul... hohoho), dan nasihat (erk?) aku utk yg nak start jual beli rumah, Iqra'! (chewah!..hohoho)..tp siyes..keje aku dok berjalan on9 je carik blog2 menarik n berguna psl care beli rumah lelong...

Rasenye, first aku leh terdetik nak beli 1st rumah lelong aku mase akhir 2008, lepas terserempak (siyes x igt camne) dgn blog Pie2020. Mmg sgt kagum dengan cara dia cite beli rumah banyak semua mase lelong..gile semangat mase tu sampai habiskan sume entry dia pasal rumah...n sbb excited, aku pun try la beli satu awal 2009...dengan pertolongan Abg Pie ni la..dia tolong pergi bidkan, tolong inspect rumah, tolong nego dgn tenant mase tu, tolong cuci rumah (semua pertolongan ini berbayar ye...harap maklum..hehe) dll... Kalau aku berani n rajin buat sume sendiri, mmg save la duit...tp again, sape yg pengade n pemalas mcm aku, prepare le lebey duit kalau nk mintak org tlg buat servis2 tu..hehe

2 tahun lepas tu, awal tahun 2011, aku trase nak beli lg satu rumah... kali ni niat sebenarnye nak duduk, mmg takde niat nak sewe pun...tu carik rumah landed..riki punye riki, dapatla carik kat tmn putra perdana. Walaupun dia projek talam, tp sbb area dia strategik dgn tmpat keje aku n dude, nak jugak!..hehe. So masuk lelong lagi... Kali ni, aku mengupah servis TuanBri. Sbb lelong hari bekerje, tu aku trpkse gak amek servis dia. Tn Bri tolong tgkkan rumah tu, ada plak Negro duduk. seb baik x gi sndri..aku dah la penakut.. hoho

Aku bertuah sebab dibantu oleh taiko2 dlm bidang rumah lelong ni. So sekarang ni, sbb dah ade 2 rumah, kalo nak pinjam loan leh lps 70% je MOF, so nak bli lelong ssh sket la except yg murah gile, make aku tringin nak beli subsale so bley la mark up harge kalo dpt below market price. So sekarang ni aku sebuk dok menambahkan ilmu di dada melalui blog AbangEnsem. Cara crite yg santai, smpi aku terpengaruh beli ebook dia sume..tp siyes sgt berguna kalau btul2 nak blajar le..

So kawan2 yg nak cube bli rumah, cube bace2 dulu k..siyes byk gile info dlm tenet yg smpi x yah bli buku pun x pe...(tp aku ske buku so bli gak la buku..hehe)... Smoge sume urusan kite dipermudahkan Allah swt.

Wednesday, 7 March 2012

Rumah Sewa Shah Alam

Sayu je bila tenant untuk rumah Seksyen 18, Shah Alam aku nak pindah dah hujung bulan ni sebab isteri dapat kerje jauh. Mana tak nye, dah 3 tahun tepat (Diorang masuk April 2009) Own & kawan2 sewa rumah aku, dari diorang mula dapat kerja di Shah Alam. Then last 6 months (lebey kurang), yang lain keluar dan Own & isteri yang baru berkahwin teruskan untuk sewa kat situ..

Walaupun sayu, life goes on...hehe.. Walaupun diorang bagi tau tak sampai sebulan (suppose kene 1 month notice la kan), tapi disebabkan diorang baik, aku ok je..Diorang bg tau on Friday..so ptg tu dalam pukul 3 aku iklankan dalam mudah.my, pukul 4pm dah publish, pukul 4.05pm dah ada orang call tanye2... Gile hot spot la area ni walaupun rumah flat je..

By Sunday je, dah lebeh 20 orang kot call/msg bertanyakan rumah tu, dan Alhamdulillah rumah tu dah dapat penyewa, dan bakal penyewa adalah kawan aku sendiri, rumet mase 1st year kat UM. Risau gak sebenarnye bg kwn2 or family sewakan...ye la, takut ape2 hal jadi, kite tak tegas nak bertindak... aku suarakan gak kerisauan kat dia..tp dia mintak dipercayai & sepjg yg aku tahu, dia pun ok je..so hopefully takde la benda2 buruk jadi..Nauzubillah...

Rumah Putra Perdana pun Alhamdulillah dah dapat penyewa yang mula pertengahan Februari hari tu. Grill tingkap baru pun dah siap. Alhamdulillah. Tenant siap cakap, kalau nak jual, bagi tau la dia dulu, dia terasa macam nak beli. tatau la mase depan, but for the time being, tak ada perancangan nak jual. Dah la baru dapat last year. Biarla jadi sumber cash flow aku buat mase sekarang...

Harap kalau dapat beli rumah ketiga nnt, dapat la aku pilih rumah & area yg elok untuk menambahkan cash flow lagi... InsyaAllah...

p.s: jom same2 tambah aset jom.
p.p.s: Sekarang tolak gaji zakat untuk gaji UiTM je.. kene tambah la tolak gaji untuk rumah sewa pulak.

Wordless Wednesday #2


MY PRECIOUS! 
I LOVE YOU NAWFAL

Tuesday, 31 January 2012

Finally, Nawfal boleh tidur =)

My first post for 2012, and this happened like 15 mins ago around 4.15 am.

Nawfal woke up merengek2, i held him, still x tenang, so agaknye dia nak cherry berry (kami anak branak telah/sdg dijangkiti rotavirus or spupu spapat virus trsebut).

Tepat tekaan sy bile sy rase basah di tgn.. Cirbir sgt byk n tembus suar nawfal n kene my suar juge..

So, i washed him up, pakai pampers etc n letak dia kat tmpt tido berselimut bagai, n sepjg mase tu nawfal diam je n merengek sket je (ngantuk).

Then for about 5 mins, kemaskan pampers nawfal - balut srt khbr etc, tkr suar, basuh tgn, n sepjg mase tu nawfal tgk je mommy ke hulu ke hilir dr tmpt tido dia...

Dah settle semua, baring sebelah nawfal, nawfal pandang mommy, senyum, then tutup mata tido..

And that made my eyes filled with tears. I know it might only just a kebetulan, but i cant help thinking as if he was waiting for me to lie next to him then only he can sleep. As if he needed me close to assure him that everything's ok n he can finally go to sleep, peacefully..

Nawfal, mommy loves u.. Sangat!

❤❤❤