My blog has moved!

You should be automatically redirected in 6 seconds. If not, visit
http://nadot.my
and update your bookmarks.

Saturday, 5 May 2012

Yess! Dapat lagi dua. Alhamdulillah...

Alhamdulillah sangat, eksperimen aku untuk apply dua loan serentak untuk 2 apt berlainan, berjaye jugak. Ramai je yg ok buat mcm ni. Tp aku x brape nak yakin dgn diri sndri. Ye la, gaji gomen je kan, bukan banyak mane, pastu, harga rumah lain-lain, kire kalau nak bg tau bank yang loan tu untuk rumah yg sama, mmg tak dpt la. Tu yg x brpe yakin boleh dpt both skaligus. Tapi Alhamdulillah, Allah tolong jugak (Banyak sangaaaaattt Allah tolong aku walaupun aku bukan hambaNya yg baik. Semoge aku dapat berubah menjadi lebey baik & lebey bersyukur). Dan Alhamdulillah gak, sebab mof aku leh dpt 70% je dr bank, utk both apts, aku dapat beli dgn harge more than 30% below market value. Siap dpt extra cash lg. Tp kene topap sket utk lawyer fees plus sedikit repair utk salah satu apt yg dh takde tingkap. hehe.

Aku dah apply loan satu apt dgn bank A. Then, satu apt yg aku nak b4 ni (tp tak dpt sbb dah ada org nak sign), available balik, agen dia kol kata org tu x layak beli (dr segi kewangan). So hari tu aku pegi tgk rumah, terus stuju, minta copy snp, esok terus pegi bank B apply walaupun tanpe letter of purchase. Lusenye baru ku emelkan letter of purchase tu pada bank.

Lps 2 hari hantar application ke Bank B, Bank A call cakap dah approve loan (kejap je, 5-6 hari je kot). Aku dah risau dah sket sbb kalau boleh nak la dua-dua. bila dah approve dlm ccris tulis T - dah approve tp lum accept. Next weeknye, aku gi la bank A nak sign LO, terserempak dgn officer Bank B (ye ar, bank sebelah2 je..hehe). Dia kate, nampak application loan Bank A dlm ccris, accept ke? aku kate insyaAllah nak accept (pdhal mmg pegi situ utk sign), masih ok x komitmen aku kalau aku accept. Banker kata, takde masalah rasenye, DSR lepas lg. Tgh hari tu dia akan bg tau. Lega sket aku dengar. Kirenye takde la aku tipu bank ke ape sbb mintak dua loan skali gus. Mmg tak leh tipu pun sbb diorang boleh nampak dlm rekod CCRIS kite. Dah kalau income kite boleh tanggung, n diorang nampak cara aku boleh bayar (aku bg 2 tenancy agreement yg aku ada - n org hq Bank A pun kol tanye nak buat sewe lg ke rumah tu), insyaAllah takde masalah je loan nak lepas. CCRIS pun, jangan lupe jage. Aku punye untuk semua komitmen yg aku ade, Alhamdulillah cantik, 0 je sume. nmbor 1 pun xde. walaupun slalu je trlmbt sehari 2 byr credit card, maybe bank pun hapdate lmbat, terlepas la aku...huhuhu

So, tgh hari tu, aku sms banker Bank B tanye dah dpt result lum, dia kate belum lagi. Aku dah makin risau. Sampai dah balik rumah ptg tu pun, blum dpt berite lg. Aku yg x sabar, padahalnye baru 4-5 hari hantar. hehe.. Tapi dekat2 pukul 7 pm tu, banker kol cakap lepas... Alhamdulillah...so sebab interest BLR-1.6 je, dia akan resubmit untuk dptkan better interest, which aku x kesah lmbat sket as long as loan approved. So 2 days lepas tu, dia inform, interest dpt trn jd BLR-2.1% (untuk loan bawak 100k, aku dah bersyukur dah dpt interest ni).

So, sekarang ni, masih dalam proses lawyer utk both apt. Aku harap n berdoa n minta didoakan, supaya takde la masalah dlm proses2 lain yg loyer uruskan dan semoge dipermudahkan segale urusan. InsyaAllah.... Amiiinnn...

4 comments:

abang ensem said...

Tahniah Babe..

east said...

Dot apt area mana nih? Bg sewa kt i boleh? Hihi

Nadot said...

@east

area putra perdana & satu lg dkt2 dgn subang bestari.

jauh2 rumahnye..hehe...

Nadot said...

Tq byk2 AE.. Antara faktor dpt - bace blog n ebook2 AE.. ;)