My blog has moved!

You should be automatically redirected in 6 seconds. If not, visit
http://nadot.my
and update your bookmarks.

Thursday, 18 March 2010

The best ABC ever!... hehe

Semester ni, sangat lah lama tak tapau ABC dekat Fradoo Seksyen 2, Shah Alam. So hari ni, kak anum sound ajak gi sane. siyes excited and x sabar tunggu kelas habis at around 1.30 untuk tapau abc and lauk pauk yg banyak kat food court seksyen 7 & agak murah dari uitm punye cafe...huhu

Disebabkan nak ke sane, kami bertiga (aku, mizah n k anum) dengan berat hatinye, hanya membeli 'light breakfast' iaitu nasik lemak penyek (Nasi lemak cafe jual ada banyak size dari supplier yg lain2...so kitorg ambik yg paling kecik pnye bungkusan...light ar tu kan...hoho)...

Tapi siyes, ABC dekat Fradoo sangat la special..The taste is quite exquisite; different from the classic ABC yang biase2 tu... sebabnye, dia letak sangat la macam2 i.e buah2 - anggur & laici, chocolate cream cair ala2 strawberry choc tu dll...eskrem harus la ade...

Tapi, aku punye order adalah abc tanak cincau, tanak kacang2, tanak barli, eskrem vanila...hehe...ye..sy cerewet..tp sy x pdulik...especially bile tukang buat abc tu abg yg kecik senyum malu2 bile kene kaco....cumil..hohohoho...

okai, nak prepare utk ke kelas kul 12.30 & 4pm.... Fradoo!..tungggguuu!!!...

Later! ;)

Wednesday, 17 March 2010

Tergigit lagi....haishh..

Kan cita-cita aku nak control makan kan, tapi rasenye esok luse la start... semalam breakfast makan mi kari, tengah hari nasi lauk ayam goreng dgn ice blended vanilla, so ingat dinner nak makan light je la (at least ade cita-cita murni ok..)...

Tetapi, sambil2 menonton Na O Mei dan menunggu En. Dude balik kerja, nafsu makan terus tetibe mencanak naik (maybe sbb ade scene adi putra makan kat tepi pantai and elly mazlein & nabila makan kat restoran)... En. Dude balik, terus mengajak makan luar...dan we decided, makan dekat WILLIAM...

Haiisshh...harusla duit habis and makanan tak licin sebab kebesaran pinggan and portion yang melampau...tapi mmg cuba masukkan ape yg boleh dlm mulut... Memang semalam tu tak mengaplikasikan la ayat 'berhenti sebelum kenyang' (penah ke ikut ayat tu pun?..hohoho)...

so hari ni, perlu ke cuba lagi control makan?... Jangan la harap... hehe

okai, nak bace notes...later! :)

P/s: Tension!.. Lidah tergigit lagi!...addooiii...huhuhu..

;)

Tuesday, 16 March 2010

Ice blended....tungguuuu!!

I always love ice blended...seriously in love with it...

My fav is starbux caramel frappe cream based + choc chip with whipped cream of course.... (ok ... i'm salivating..)..huhuhu.. yah introduced me to it few years ago without the additional choc chip... bile tambah choc chip.... wow!!!


anyway, any ice blended will do especially choc flavour; including those sold in pasar malam; which usually cost rm3.00 - rm3.50..

I'm not really into coffee based ice blended as i don't really like coffee that much....

Anyhoo, since the cafe in our faculty sells ice-blended ( just knew like 2 weeks ago), I guess now i'm their regular customer; bought a total of 5 ice blended already out of 9 working days since i knew about it. tried their choc and vanilla flavour, but love the vanilla more with whipped cream and extra choc rice...wooohooo!!!.. it's a bit overpriced though - rm4.90 compare to pasar malam punye...


reason for posting this entry is actually because - I'm going to buy one like,  NOW!!!... Mizah dah tunggu utk ke cafe... so Later!!.. ;)

My Monday..

I was kinda dragging my two feet this morning to go to work after 3 days on leave (jumaat kerana membuat 'kad perakuan nikah' di JAWI depan masjid negara tuu..

Mase dah sampai dekat JAWI tu, boleh taknak kuar kereta sbb gaduh n tanak buat kad tu....tp bile dah waras sikit, keluar la jugak buat kad tu, tapi muke masih masam..menyebabkan MUKA AKU PADA KAD SANGAT BURUK...dem!...

mestila bukan salah aku, tp dude....hehehehe....(nnt sy buatkan air utk awak ye...hohoho)...

then on the same day, adalah hari aku 1st time pindah jiwa raga ke rumah sewa yang sekangkang kera dari rumah mak..haruslah bile sampai rumah tu, dengan perasaan melankolik nye menangis nak balik ke rumah mak..jenuh la dude pujuk....hohoho...padahal breakfast dinner lunch sume mmg kat umah mak lg...huhuhu...

then on saturday Afiq nak tidur kat rumah skali nak main Xbox..suke, at least tak sunyi sgt....so breakfast on Sunday, makan pizza segera & masakkan 'cheese mushroom omelette' untuk dude... 1st time masak kat umah tu..yeay!..hehe...

On this day, dapat berita sedey, husband one of my besties (takut nak disclose .. nnt bile sume org dah tau, baru bg tau...) meninggal dunia.... Doakan ye kawan2 untuk arwah semoga ditempatkan ke dalam golongan yang beriman dan baik-baik dan semoga kawan aku tough je....Amiiinnn....

So hari ni, sangat la malasnye, tapi berjaye juge mengharungi 2 kelas walaupun agak susah nak angkat punggung dari kerusi...masib baik kelas agak dekat sem ni dengan bilik baru ni...Alhamdulillah...harap kelas2 semester2 seterusnya pun dekat jugak... (tanak exercise!..huhuhu)...

sekarang jam menunjukkan pukul 4.15...nak bersiap2 utk pulang 4.20 ke, 4.30 ke, then gi gym dgn yah....huhuhuhu... (sgt malas!..huhu)...

Later! ;)

Friday, 12 March 2010

Sedangkan lidah lagi tergigit...

Just teringat ape yg aku cakap dekat Kak Anum n Mizah kat bilik tadi...

"Kalau lah peribahase 'sedangkan lidah lagi tergigit'' betul2 berlaku utk menggambarkan suami isteri bergaduh, sah2 lidah nadot dah terputus sekarang atau penuh dgn ulcer sbb asyik tergigit je, slalu sgt gaduh.."...

Kemudian kami menyanyi lagu p. ramlee itu beramai-ramai dgn penuh perasaan...

'sedangkan lidah, lagi tergigit, apa pula suami isteri....lalalalla'..

Ok..later!..

Owh lupe...Dude, saya sayang awak...hehehe.. ;)

Thursday, 11 March 2010

Selamat pagi..... ;-)

"I'm on a seafood diet.  I see food and I eat it." ~Author Unknown

____________________________________________________


Salam wbt and Good morning kwn2!!.. ;p

tengah berfikir ni..... 'How to Lose a Guy in 10 Days'..hohoho.... tak la... tgh berpikir, how to lose weight....hehehehe...

ini kerane, dari sebelum kawin, sampai la selepas kawin di rumah lelaki...saye telah naik 6 kg...hanye dlm mase sebulan kot...hohoho... ye, bile stress, sy tak sedar yg sy sedang makan...rase mcm mimpi2 je bile mengunyah tu... tengok scale, baru sedar "aku x bermimpi rupenye..."...haishhh...

anyway, dgn malunye, aku ingin memberitahu, aku telah join gym selepas dipakse oleh Yah dan juge Amal....owh..dan direkomen oleh Along yg juge join Fitness First....

untuk yg mengenali aku, diorg tahu aku B.E.N.C.I exercise...tetapi kerane keadaan sudah semakin kritikal mencapai tahap bahaye obese...aku ikutkan je la, walaupun semangat tu masih tiade....huhuhu...

jadi buat mase sekarang, aku hanye ke gym bile yah ke gym..jike yah tak pergi...aku rase spt malas yg teramat....minggu ni baru pegi skali...sgt merugikan betul..doakan aku bersemangat ye kawan2...doakan juge yah slalu pegi waktu aku boleh pegi supaye aku rajin pegi...hehehe...

Petang semlm ke gym, kami masuk kelas bodystep...sume org ikut dgn hebatnye ape yg instructor buat, dan aku hanye berdiri di tempat aku sendiri dan tersengih spt kerang busuk... nasib baik berpeluh juge wpun ku byk berdiri setempat daripade melakukan bodystep...hohoho...

Tapi aku risau la jike turun sangat berat, nnt jd sgt cantik dan aku lupe diri...so, kalau kekal comel gini, ok gak la kan (ayat malas nak turunkan weight)..hohohoho....

okai...nak prepare notes/kuiz/whtever nak bg dkt students pas ni...tak merancang lg nak wat ape....adoiii.....

so Later!..

Wednesday, 10 March 2010

Aku seorang pensyarah 2

Welcome to the 2nd episode of  "Aku Seorang Pensyarah"....hehe..

This entry adalah bertujuan untuk menjawab persoalan seorang pengomen yg bertanyekan soalan di entry saya yang lepas bertajuk  "Aku Seorang Pensyarah..huhuhu" (sila click untuk merujuk kepada entry tersebut)...

Lagi pun, dalam previous entry tu, aku x sempat nak cerita dengan overnye tentang kerjaya seorang pensyarah....aku terbanyak membebel mengenai my journey sebelum menjadi pensyarah....huhuhu...make ini adalah 2nd installation la ye utk previous post tersebut...

Bismillahirrahmanirrahim..... ;p

I never thought that I cud be a lecturer. When my results didn't permit me to choose doctor as my career, mak slalu cakap, suh jadi lecturer, gi blajar master obersee sume....dan haruslah aku mengangkat kening ala2 the rock (tp dua kening skaligus sbb x reti angkat 1) kpd mak bermaksud "mak ni mrepek ke ape?!"...hohoho

Kire aku mmg sgt tidak berape menyetujui kata2 mak....bukan sbb tak suke ke ape, tp rase tak layak je nak gi blajar obersee, dan juga tak layak untuk mengajar sbb tak reti etc....kang rosak anak orang' aku gak yg rase bersalah...huhu..

Yang bagusnye aku compare to adik badik aku yg terus dpt blajar obersee lps spm, adalah aku dapat kerje part time yg sgt byk....tapi yg bagusnye mak ayah aku plak, diorg tak bg aku keje part time kedai2 mkn ke, jage kedai ke ape, so kerje2 part time aku agak ber'class' jugak la mcm cikgu skolah rendah, cikgu tuisyen, demo kat pusat sains negara etc......

start dgn mase lps asasi (matrik), mak suruh aku jadi cikgu skolah rendah aku dulu...mak jmpe ustazah zahirah tanye2, ade kosong...dgn takut n x sukenye, aku pun jd la cikgu situ...kene pegang satu kelas sbb cikgu dia kursus ke ape tah, ajak bm, math n seni utk darjah 5..itu la pengalaman pertame aku mengajar...dan pengalaman itu sangat mengerikan....

bayangkan la...students anak2 org KL yg agak2 berkemampuan, walaupun comel, tp ramai juge yg gedik over (aku dulu x gedik...hohoho)....kurang ajar pun ade....sehingga la pd satu tahap yg aku terover tensen (Darah muda..), boleh aku ter cakap 'b*bi' dekat satu kelas tu...time tu aku dah gelabah dah, risau je ade yg repot mak bapak dia, mati aku....menyesal gile mase tu x reti kontrol mulut sume....huhuhu..tp Alhamdulillah takde pape jadi, n in the end bile aku nak masuk UM n kene quit, diorg wat party utk aku n bg hadiah mcm2....sgt sweeeettt....huhuhu...

Dari situ, even though rase x layak sbb tak dpt menahan sabar ajar bdk2, tp minat mengajar tu mule timbul....mane tak hepi bile dpt tau budak tu probelmatic, bile kite ajar, dia ok....contoh mcm mase aku ajar tuisyen, ajar science form 3...pmr dia dpt 1 A je n A dia adalah Science...hepppyy wooo, pastu dia cakap trime kasih kat kite, rase besar lak jase kat dia... (wpun mungkin cikgu skolah dia bg soklan bocor ke, aku nak prasan gak aku yg berjase..hohoh)....

Anyway, menjawab soklan pengomen yg kate risau nak masuk mengajar lps master sbb tak penah mengajar.....aku hanye mampu menjawab, JANGAN RISAU..... boleh la risau jap, tp tak yah over2.....slagi namenye muda n baru ni, mmg byk la gelabah n salah silap yg kite akan buat and with time, we will conquer the fear...kite sure akan berubah jadi better....mcm sekarang, dah masuk 3 semester aku mengajar kat uitm ni, mmg sgt nampak perubahan diri sndiri 1st sem aku mengajar sampai la skrg.....

Awal2 dulu sgt gelabah..nak masuk kelas setiap hari rase mcm nak tercirit je, tp tgk muke students yg agak best gak,gelak je la dlm kelas tu....2nd semester mengajar, masih gelabah lagi...tp perasaan tu dah ganti dgn seronok mengajar (kecuali bile nota tak siap, gelabah lebey tggi la...huhu)...masuk this sem, mental kite pun dah lebey bersedia..masih gelabah sket especially bab nak ajar tajuk yg kite tatau, tp sume tu boleh utk x dipikirkan sgt....and i believe lagi lame aku keje, the better i will be....

Ape pun, utk mengajar, even though kite mmg kene letak batas antare kite dgn students, tp kalau kite masih muda, x yah la berlagak mcm org tua... jadi la diri sndiri...gelak la dgn diorg..... serious cakap, even aku boleh dikira agak sporting, aku agak strict n and respected by the students yang mungkin hanya5-6 tahun beza umur.....

sambil mengajar, sambil selang seli dgn nasihat sket, motivate sket, so diorg suke subjek tu n masuk kelas..tp ade jugak yg tak boleh di tolong i.e maybe dah x suke blajar,x suke subjek tu etc...tp jgn sedey2, try tolong dia tanpe menganak tirikan students yg ske belajar tu...kalo budak tu hampeh gak, lantok le..dah besor....


Make kawan2, doakan aku leh jadi lecturer yang baik dan hebat ye yg leh tolong budak2 grad dgn bestnye....hohoho...doakan juge aku ade semangat nak gi wat phd n cari tajuk research yg best2 sbb ku dah tak semangat ni....huhuhu

nadot boleh!!..amiinnn.... ;)