My blog has moved!

You should be automatically redirected in 6 seconds. If not, visit
http://nadot.my
and update your bookmarks.

Wednesday, 10 March 2010

Aku seorang pensyarah 2

Welcome to the 2nd episode of  "Aku Seorang Pensyarah"....hehe..

This entry adalah bertujuan untuk menjawab persoalan seorang pengomen yg bertanyekan soalan di entry saya yang lepas bertajuk  "Aku Seorang Pensyarah..huhuhu" (sila click untuk merujuk kepada entry tersebut)...

Lagi pun, dalam previous entry tu, aku x sempat nak cerita dengan overnye tentang kerjaya seorang pensyarah....aku terbanyak membebel mengenai my journey sebelum menjadi pensyarah....huhuhu...make ini adalah 2nd installation la ye utk previous post tersebut...

Bismillahirrahmanirrahim..... ;p

I never thought that I cud be a lecturer. When my results didn't permit me to choose doctor as my career, mak slalu cakap, suh jadi lecturer, gi blajar master obersee sume....dan haruslah aku mengangkat kening ala2 the rock (tp dua kening skaligus sbb x reti angkat 1) kpd mak bermaksud "mak ni mrepek ke ape?!"...hohoho

Kire aku mmg sgt tidak berape menyetujui kata2 mak....bukan sbb tak suke ke ape, tp rase tak layak je nak gi blajar obersee, dan juga tak layak untuk mengajar sbb tak reti etc....kang rosak anak orang' aku gak yg rase bersalah...huhu..

Yang bagusnye aku compare to adik badik aku yg terus dpt blajar obersee lps spm, adalah aku dapat kerje part time yg sgt byk....tapi yg bagusnye mak ayah aku plak, diorg tak bg aku keje part time kedai2 mkn ke, jage kedai ke ape, so kerje2 part time aku agak ber'class' jugak la mcm cikgu skolah rendah, cikgu tuisyen, demo kat pusat sains negara etc......

start dgn mase lps asasi (matrik), mak suruh aku jadi cikgu skolah rendah aku dulu...mak jmpe ustazah zahirah tanye2, ade kosong...dgn takut n x sukenye, aku pun jd la cikgu situ...kene pegang satu kelas sbb cikgu dia kursus ke ape tah, ajak bm, math n seni utk darjah 5..itu la pengalaman pertame aku mengajar...dan pengalaman itu sangat mengerikan....

bayangkan la...students anak2 org KL yg agak2 berkemampuan, walaupun comel, tp ramai juge yg gedik over (aku dulu x gedik...hohoho)....kurang ajar pun ade....sehingga la pd satu tahap yg aku terover tensen (Darah muda..), boleh aku ter cakap 'b*bi' dekat satu kelas tu...time tu aku dah gelabah dah, risau je ade yg repot mak bapak dia, mati aku....menyesal gile mase tu x reti kontrol mulut sume....huhuhu..tp Alhamdulillah takde pape jadi, n in the end bile aku nak masuk UM n kene quit, diorg wat party utk aku n bg hadiah mcm2....sgt sweeeettt....huhuhu...

Dari situ, even though rase x layak sbb tak dpt menahan sabar ajar bdk2, tp minat mengajar tu mule timbul....mane tak hepi bile dpt tau budak tu probelmatic, bile kite ajar, dia ok....contoh mcm mase aku ajar tuisyen, ajar science form 3...pmr dia dpt 1 A je n A dia adalah Science...hepppyy wooo, pastu dia cakap trime kasih kat kite, rase besar lak jase kat dia... (wpun mungkin cikgu skolah dia bg soklan bocor ke, aku nak prasan gak aku yg berjase..hohoh)....

Anyway, menjawab soklan pengomen yg kate risau nak masuk mengajar lps master sbb tak penah mengajar.....aku hanye mampu menjawab, JANGAN RISAU..... boleh la risau jap, tp tak yah over2.....slagi namenye muda n baru ni, mmg byk la gelabah n salah silap yg kite akan buat and with time, we will conquer the fear...kite sure akan berubah jadi better....mcm sekarang, dah masuk 3 semester aku mengajar kat uitm ni, mmg sgt nampak perubahan diri sndiri 1st sem aku mengajar sampai la skrg.....

Awal2 dulu sgt gelabah..nak masuk kelas setiap hari rase mcm nak tercirit je, tp tgk muke students yg agak best gak,gelak je la dlm kelas tu....2nd semester mengajar, masih gelabah lagi...tp perasaan tu dah ganti dgn seronok mengajar (kecuali bile nota tak siap, gelabah lebey tggi la...huhu)...masuk this sem, mental kite pun dah lebey bersedia..masih gelabah sket especially bab nak ajar tajuk yg kite tatau, tp sume tu boleh utk x dipikirkan sgt....and i believe lagi lame aku keje, the better i will be....

Ape pun, utk mengajar, even though kite mmg kene letak batas antare kite dgn students, tp kalau kite masih muda, x yah la berlagak mcm org tua... jadi la diri sndiri...gelak la dgn diorg..... serious cakap, even aku boleh dikira agak sporting, aku agak strict n and respected by the students yang mungkin hanya5-6 tahun beza umur.....

sambil mengajar, sambil selang seli dgn nasihat sket, motivate sket, so diorg suke subjek tu n masuk kelas..tp ade jugak yg tak boleh di tolong i.e maybe dah x suke blajar,x suke subjek tu etc...tp jgn sedey2, try tolong dia tanpe menganak tirikan students yg ske belajar tu...kalo budak tu hampeh gak, lantok le..dah besor....


Make kawan2, doakan aku leh jadi lecturer yang baik dan hebat ye yg leh tolong budak2 grad dgn bestnye....hohoho...doakan juge aku ade semangat nak gi wat phd n cari tajuk research yg best2 sbb ku dah tak semangat ni....huhuhu

nadot boleh!!..amiinnn.... ;)

4 comments:

chipmunk82 said...

best jadi lekcerer tau, leh punch kad lambat2, main fb bila takde kelas, keluar p bandar shopping atau bayar bil bila student tengah cuti hahaha (side negatif ;p)

tapi yang penting adalah minat tu sebenarnya, ramai ingat jadi lect sesuai utk pompuan sebab mengajar tapi lelaki un ok apa...pengalaman akan datang dan pergi dan yang penting kena berani mencuba kan cik dot haha

nadot83 said...

hahaha...betul2 en ikmal...yg side -ve tu mmg sgt2 sonok...hehehe...

yup...x kire laki ke pompuan, kalo ade minat n x takut mencuba, boleh je....sume depends kat diri masing2.... :)

harith said...

salam..

tq nadot, bg jawapan yg meleret..hehe.:-). Mengajar tu memang minat. Lagi2 kalo kite ajar n tengok org2 melayu kite ni supaya jd bijak2 n pandai2 lepas tu berjaya. Rase mcm 1 kepuasan la. Tapi dulu mase sy student, kadang2 tu berkata kata ngan kwn2 kt sebelah (bkn mengumpat pn), psl lect yg mengajar tuh, kadang2 lect ni tak tau ngajar la, bace slide je kt depan tuh, tak der experience la, knowledge pun takat teori je. Rase 'moral down' tau kalo sy yg jd lect tuh, tiba2 terdgr suara2 halus ataupun bisikan kecil student kite ckp kite cam tuh. In fact, bkn ke uitm skarang hired lect daripada org de pengalaman keje industri, bkn fresh graduate mcm dulu? sy perasan juga lelaki kurang dlm kerjaya pensyarah ni.

nadot83 said...

Betul betul...sampai sekarang even dah mengajar 3 sem, tetap rase mesti ade students ngate kat blkg...dan betul juge, utk satu subjek ni yg mmg x brpe reti certain chapter, sy still bace slide...hohoho...tp selang seli kan gak ar dgn explanation yg kdg2 sy sndri x paham..hohoho..

tapi tu la sy kate, awal2, normal la gitu. kite pun kene lalui gak proses pembelajaran utk mengajar..huhu..diorg bkn cakap dpn muke kite pun, so anggapla yg diorg tak cakap..hohoho..lg pun, tgk muke mude kite, diorg pun tau kite baru..hihi

tp bagus mane pun kite, kadang2 ade gak students yg x leh masuk dgn care kite..ade student yg jenis ske tgk visual,ade yg ok dgr, ade yg jenis x ske both...so, mmg ade la kot yg akan ngumpat kite wpun dlm hati...hihi..

tul, laki kurang...lelaki kan mostly ske keje2 yg ala2 mencabar, x ske kuar masuk kelas mengajar n research dlm lab diam2...x minat kot...huhu

terpjg lak bls komen..hihi