My blog has moved!

You should be automatically redirected in 6 seconds. If not, visit
http://nadot.my
and update your bookmarks.

Thursday, 13 December 2007

Exam??!!??

"Examinations are formidable even to the best prepared, for the greatest fool may ask more than the wisest man can answer" - Charles Caleb Colton

____________________________________________________________


 

It is about 7.50 pm here in Scotland. About 18 more hours to my last exam paper for this semester and yet, i'm still stuck in front of the laptop surfing and doing nothing in particular. huhu.

I did badly on my first paper 4 the exam. I'm worried like hell that i
might fail that paper. Seriously, I'm worried. I was planning to email
my program director yesterday to ask her if there's anything i can do
if i fail the paper. Punye la sampai mcm tu skali aku takut...serius
risau... But i did not email her sbb mcm extreme gile je baru habis
paper tu 3 hari dah nk ngade2 emel lecturer.huhu.. Tolong ek kawan2,
doakan aku lulus...

Tomorrow open book exam - STATISTIC!! Yang maksudnye kalau open book
ke, tak open book ke, same je tak leh jawab gak...hahaha.. I'm dead!!

Snow has started to fall - first time in this winter for a few hours last saturday (8th December 2007). So, u can imagine how cold it is and believe me, 10 layers of fats (like i have) won't help you in this time of year. U still need to wear extra clothes and with this extra fats I naturally (serius natural..hihi) have, I look like bola yang sangat besar. Nasib baik comel je la..huhu

Next week, Farid ( beliau adalah seorg perempuan - kawan SMAKL) n her friend akan dtg edinburgh. My along's fiance pun akan dtg sekali with her 2 friends. Pandai2 la tido berhimpit2 kat rumah aku yg sempit ni..huhu..

3 weeks Christmas break is not really a break for me. Have 2 assignments 2 submit naik cuti early of Jan nnt. yeay!! padan muke...huhu..

But still, lepas exam ni, dah plan nak gi main bowling, ice skating n tgk movie (tah bile tah). Then maybe on Monday nak ke Livingston Designer Outlet Store utk shopping (setelah sekian lame tak shopping)...Then habiskan 4 buah buku criter yg dah diorder dari Amazon.

Not really sure where to squeeze in my 2 assignments in my hectic schedule that I have planned above..hihihi...

Okay..Cahaye keinsafan dah sampai. Nak kene usha2 my stat notes. Doakan aku! Later!!

Wednesday, 7 November 2007

Hidup di bumi Scotland~..hihihi

"For everything you have missed, you hae gained something else, and for everything you gain, you lose something else" ~  Ralph Waldo Emersen (American poet,lecturer)

_______________________________________________________________________


Yay!..gile lame tak update..gile malas nak update pun sbnrnye...hihi

My last entry was on the dilemma in choosing the best university nak wat master. And sekarang dah pilih n selamat sampai dah n selamat hidup for 2 months dah kat Edinburgh nih. huhuhu...

It's quite unbelievable for me to have survive this 2 months in Edinburgh without being chronically homesick.huhu.. I always thought before I came here that i will feel depress all the time as I have never been away from KL and family for more than a week (yes, saye sangat mengade-ngade). And seriously, i was so scared that i won't be able to concentrate on my studies and cant enjoy life as much as I used to back in Malaysia.

However now, I'm grateful I was wrong. Not because I'm able to concentrate on my studies which is so-not-true and also not because I'm enjoying my life as much as i enjoyed my life back in KL...but because I'm not as homesick as i thought i would be!
I just can't concentrate on my studies because i
have trouble concentrating on anything since i was born (hehehehe) and I can't
enjoy my life as i used to because of financial constraint..huhuhu
..

But still, i miss home so much. I miss my family and friends. I miss Only Mee, Yoshinoya, Sushi King & Genki Sushi, TGV OU and GSC, One Utama, Jaya Jusco, Arena OU, WNG 9709 etc.. I miss hanging out at mamak till 2 in the morning with Yah, Emmy etc. I miss talking on the phone for hours without having to think of the bill (tunggu kene marah je dgn ayah), I miss my mom's cook ( sebenarnye sbb aku x yah masak kat umah), I miss the weather (kadang2 je...huhu), I miss shopping, I miss my book collection, I miss Conan, Pakar Judo & Penyiasat Remaja comics, I miss playing n wrestling with Afiq, pendek kate, I miss Malaysia la...

Tapi nasib baik, life in Edinburgh is much better than I've expected. I have great flatmates (Kak Linda and Baity - thank you so much 4 being able to put up with me..yep, i know it's hard..but u guys managed...so,thanks again..huhuhu), halal groceries stores are just around the corner..huhu, Kedai Ah Seng dpn rumah je, Malaysians ramai and they are all very nice and helpful (serius bukan ayat bodek...hiihihi), along is just 4 hours away (at least I have family here compare to others yg takde sape), I got to learn how to cook and it turned out, I'm not bad at all and i'm naturally a good cook...hehehe..(masuk lif tekan sndiri), I learned to wash my own clothes (maksudnye belajar care menggunakan washing machine), I am now able to control my expenses (basically becoz I have no money to spend..huhu), I finally got the chance naik public bus yg dah berkurun lame tak naik since I got my license right after spm (becoz I have no car..sedey) and byk lg la benefits tinggal kat bumi Edinburgh nih..hihihi...

10 more months to go, and I know...I'll survive...Amiinnn.

Lots of love from Edinburgh,

P1011025









Friday, 20 April 2007

Dilemma...huhu

Alhamdulillah...dah dapat offer from all three uni yg aku apply. One in Northern Ireland, one in Scotland and one in England. So, currently waiting for the Head of Biology Programme in UiTM to decide which uni is better.

But, kalau according to the ranking, the uni in Scotland is one of the best uni in the world and the modules pun teratur sket. Tapi program dekat Exeter (England) mcm seronok gak even maybe akan ade kelam-kabut sket...huhu...

Neway, doakan aku yer kwn2....I'll post again later...tata

Thursday, 5 April 2007

Dah dpt surat TPM!!!

Alhamdulillah....
dah dapat pun surat scholar TPM last friday....
dapat further study oversea, ausie or UK...
tp aku mintak uk le kot coz dkt ausie xde pun course yg aku nak...
kene amik coursework, so uk je la ade...



sekarang nih aku dah apply 3 uni...exeter n belfast dah bg email offer, tp belum official lagi la...later br diorg anta kat umah...
edinburgh lak diorg suruh anta letter of motivation...dah seminggu lebey dah...nx week kene anta..tp aku x buat2 lagi...xde idea...huhuhu...
kalo jadi, insyaAllah bln 9 aku gi la mane2 tempt aku dpt...



tp tuh la...byk lagi bende kene settle...borang penerimaan pun tak terisi lagi...huhuhu..rabu dpn kene anta..suke tul tangguh...



ape pun..korang doakan aku ek...
nk baring jap b4 gi tusiyen...flu la...
papai...

Tuesday, 27 March 2007

IELTS, Scholarship dll...huhu

" The elevator of success is out of order. You'll have to use the stairs...one step at a time" - Joe Girard


_____________________________________________________________________





Uish..lame gile aku x menulis dlm blog ni...even though byk je bende yg aku perlukn pendpt korg 2-3 bln kebelakangan nih...tp rase mcm x patut tulis...huhu



mane nak start ek...dlm bln pose last yr, aku ade gi interview utk scholarship NSF (national science fellowship) under mosti  , dgn shakirin skali...then early of november lak, aku ade apply scholar from uitm under TPM (tenaga pengajar muda)...dpt masuk 2nd interview....dgn fazli plak..



kalo ikut hati mase nih, of course le nak uitm tuh punye, coz balik terus jd lecturer...yg nsf tak sure lg psl keje n lagipun aku x brape minat course yg aku mintak tuh...



so start time nih hati au dah berbelah bg giler...takut kalo dpt nsf dulu, aku x kan dpt amik uitm dah coz kalo langgar contract kene byr rm80 ribu je..hahaha..mane nk cekau duit...



so, disember, aku dpt surat dr NSF, kate aku dpt scholar tuh..nasib baik time tuh juz suruh sign surat penerimaan..blum sign agreement lg....bln januari lak, kol uitm diorg kate dpt scholar tuh, dpt gi oversea...punye la tunggu surat dr uitm, x sampai2....so dlm bln 2 kol balik uitm..diorg kate ade bende kene rombak balik coz maybe ramai giler diorg amik, ...in the same time, surat perjanjian NSF dah smpi utk aku sign...time nih mmg gelabah gak la...kalo aku x sin NSF, lum tentu dpt uitm, melepas la aku scholar...tp kalo sign, x leh amik uitm dh kalo dpt...so aku tggu last2 minute, tnye pndpt famili n kwn2 rapat....



last2, anpe sembahyang istikharah (haha)..aku pun melepaskn NSF tuh even uitm x confirm...sebabnye, aku mmg x leh fokus kat tajuk tuh dah..mmg x leh nak minat dah....so tawakal je la skrg nih...alo x de scholar, buat le gune dana FAMA mcm yg di plan awal2 dulu...



Last week lak, gi interview SLAB UM lak...tuh pun x tau le dpt ke x...so, skrg nih, ape2 pun tggu uitm..sambil tggu prof norma balik, nak bincang dgn dia tukar tajuk research..huhu



10 hb feb, aku ade amik IELTS dgn shakirin, adli dgn fazli...diorg dpt SLAB UM first round punye...aku saje je amik..suke2 nak amik xm...huhu...time tuh kitorg pening gak la kepale nak amik IDP ke bristish council...lsat2 aku pujuk diorg amik bristish council sbb after SPM dolu2, aku pnh amik short course kat sane..so selese sket...



kitorg x amik kelas or workshp die (budget terer la konon)...tp dlm mase 2 weeks b4 xm, lebey kurang everyday, kitorg ber-4 jmpe utk study la sket2 especially part reading n listening....



Alhamdulillah..kitorg lulus dgn kepujian la gak..hihi...aku dpt band 7.5, kwn2 lain dpt 7.0...tuh pun diorg marah aku, kate kalo amik kat IDP mesti diorg leh dpt 8.0..hahaha...kecik ati aku....hihi...gile ar grateful kat korg bertiga..kalo xde korg, msti aku x study n dpt teruk..thanks ek...



so skrg nih, aku masih maintain dgn tusiyen n part time tutor um...ikut hati nk benti je sume keje nak lepak..tp duit xde..huhu...



korang2 doakan yg terbaik utk aku ek...dpt or tak dpt scholar pun, aku still akan sambung master aku...Nadot boleh!!..hahahaha...



okai le..nk main MCF Ravenhearst...later!!