My blog has moved!

You should be automatically redirected in 6 seconds. If not, visit
http://nadot.my
and update your bookmarks.

Wednesday, 8 December 2010

Kursus Induksi Umum & Khusus

Hi peeps!..

Just got back from induction course last Sunday. Went there (Kg gajah) for 2 weeks and i nearly die of boredom. The foods, even we were served 6 times daily, were tasteless (for me, at least) and i lost 800 grams! (ye, ye...800 grams je...at least kan, dr takde...hehe)... 

The worst part was, I went to kg gajah just one day after my dear Dude got back from China where he also went for 2 weeks. So technically, we didn't meet each other for almost a month (the one day before i went to induction didn't count ok, sehari je..ade family day lak tu..couldn't really spent time together-gether pun..huhu)..

So, my staty in Kg Gajah adalah agak sedey2 juge la coz tiade Dude di sisi to tepuk and hug me to sleep. Luckily we were quite busy with all the talks, assignments and tests that i didn't really have time to dwell on my pathetic life without Dude by my side..hehe.. Though it was still hard tengok Kak Mas tidur dulu and I still couldn't closed my eyes wishing Dude was there (Though Dude might not care a bit that i wasn't there with him...haiishh!). Wishing mak was there too. Called mak and Dude everyday (trase spt budak kecik lg..huhu)

Anyway, the questions for the tests were quite tough especially for induksi khusus as most of us didn't really have the mood to study for khusus after 10 days struggling for umum. The 3 days left for khusus dilalui dengan otak yg melayang-layang thinking of all the good stuffs (food, family etc) that were within our reach after 3 more days..hehe...

Dude picked me up from Kg Gajah on the 5th December. I was so thrilled to be able to leave Kg Gajah and go back ke pangkuan keluarga terchenta!..hehe... Got an MC on the Monday for not feeling well. Went out dating with Dude in the afternoon then stop dekat rumah jap ambik alang n afiq and brought them to OU to watch ngangkung. Afiq loved it so much, so worth it i guess (though I closed my eyes everytime hantu2 muncul - even crite lawak, mekap hantu2 tersebut tetap mengerikan ok..)..

And today (Wednesday), i'm back at work, trying hard to fill in the Penilaian Prestasi Form. Naseb baik ade Mizah yg dah siap, so senang tiru2 mane yg same...huhu... 

Ok, tak tahan dah...dari tadi tahan utk ke toilet..so later!! ;p

Thursday, 7 October 2010

When happy and sad collide..huhuhu

Firstly, congratz to my bebi, Amal krn berjaye melahirkan baby Yasmina on the 1st of October 2010. I am still very happy for you, siyesly. 

On the same day, after Isya', my cousin was officially menjadi seorg isteri. tahniah juga. 
The next day, which was on the 2nd October 2010 (Saturday), hari yg sama my cousin held her reception in Beranang, one of my beloved aunt passed away due to dengue fever.

She passed away in the morning in temerloh hospital but was burried in her village at Kuala Pilah after Asar. We (dude, emak n I) stopped by kak ita's reception, having our lunch there, then went straight away to Kuala Pilah. Luckily, sempat tengok makteh dikafankan and was able to kiss her for one last time. pakteh (adik mak) looked very sad and my heart fell for him and their children. hazwan, the eldest son, who is only in form 4, pitam masa sembahyang jenazah. Most of the women couldn't helped from shedding a tear or two watching him being carried ke tengah rumah. Later, pakteh told mak hazwan pun ada dengue tp sbb cepat, so he was just admitted for a couple of days in hospital seremban. As for Wani, the 2nd child, the youngest and the only daughter nampak sangat tabah though of course she cried occasionally but siyesly nampak sgt tabah.

Adik beradik mak dengan Wan Tampin ada 6 orang. Maklong and PakCu dah meninggal. & dengan adik2 lain sbb dah ade life masing2 tak berapa close except for pakteh & arwah makteh. Diorang sangat baik dan sgt tidak lokek & slalu bawak buah tgn yg sgt byk bila dtg rumah. They know how much i like udang galah, so slalu la mase musim udang, sgt byk pakteh bawak. Even sdare mara Beranang (belah ayah) pun dah baik n rapat dengan diorg. Kalau duit raya pulak, diorg la slalu bagi paling banyak i.e RM50-RM100 mcm tu..mase tak bekerja lg la...huhu

Alhamdulilliah, masa jumpa hari ketiga raya baru2 ni, sempat jugak bagi makteh duit raya walaupun x banyak mana, but at least i could show her how grateful i am to all the things she and pakteh dah bg to my family & I. 
Sangat berharap pakteh, hazwan & wani sgt tabah n kuat living without makteh though i really couldn't imagine how.
mak teh, i'll be missing you seriously. Dan angah doakan semoga makteh ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman. Al-Fatihah..

Wednesday, 29 September 2010

'Sorry' seems to be the hardest words? Ways to make it easier..

 Kita selalu didedahkan dengan cerita2 on the responsibilities of children toward their parents. & kalau anak2 tak menjalankan tanggungjawab ini, akan dikategorikan sebagai anak derhaka. Tapi, sangat jarang kita ditekankan dengan cerita tanggungjawab ibu bapa terhadap anak-anak dan bila tak dijalankan tanggungjawab2 ni, mungkin boleh menyumbang kepada 'kederhakaan' anak2.

Tapi apapun, pada pendapat aku yang masih belum ada anak (hohoho), satu benda yang penting untuk diajar (harap aku tak terlupa bila dh ada anak nnt..amiinn), adalah ajar anak untuk MINTA MAAF. Ajar tu pulak, dengan cara yang betul la..bukan suruh anak minta maaf tanpa tunjukkan contoh terlebey dulu.. Mane anak tau buat..huhuhu

 So, below is an article taken from Harian Metro tentang cara2 mendidik anak mintak maaf. TQ HM.

Ibu bapa perlu tunjuk contoh terlebih dahulu
"MAMA, kakak minta maaf kerana tertumpahkan susu."
  • PUJUK...pujukan dengan meminta anak melafazkan kata maaf adalah latihan paling berkesan
"Mama, adik minta maaf kerana bergaduh dengan abang."

Alangkah bahagianya hati seorang ibu apabila mendengar dua ungkapan maaf di atas. Tambah pula apabila dilafazkan kanak-kanak seawal usia tiga tahun.

Melafazkan maaf atas kesalahan dilakukan memanglah sukar apatah lagi bagi kanak-kanak. Ini kerana mereka tidak tahu apa yang dilakukan itu satu kesalahan.

Sebenarnya mengakui kesalahan dan meminta maaf adalah perbuatan mulia sama ada di sisi Allah mahupun manusia.

Sifat meminta maaf dapat diterap kepada kanak-kanak apabila ibu bapa melatih mereka mengakui kesalahan sejak kecil. Antara panduan yang boleh dilakukan ibu bapa ialah:

* Memberikan contoh secara langsung.

Ibu bapa harus memberikan contoh terbaik kepada anak-anak bagaimana perkataan maaf boleh digunakan.

Misalnya, ibu secara tidak sengaja menumpahkan susu anak. Katakan pada anak, "Maaf ya sayang, mama tidak sengaja menumpahkan susu."

Begitu juga dengan kesalahan lain yang dilakukan. Dengan demikian diharapkan anak terbiasa melihat ibu bapa atau orang paling hampir dengannya mengucapkan kata maaf selepas melakukan kesalahan.

* Tunjukkan penyesalan menerusi bahasa tubuh.

Lakukan bahasa tubuh menerusi mata ketika mengucapkan kata maaf. Ini bagi menunjukkan tanda penyesalan anda sehingga anda boleh merasakan penyesalan itu.

Menggenggam tangan anak, memeluk erat atau mencium juga boleh dijadikan contoh ketika memohon maaf.

Namun katakan padanya, pelukan dan ciuman penyesalan hanya boleh diberikan kepada ibu bapa, kakak atau adik saja bukan rakan berlainan jantina. Untuk meminta maaf daripada rakan, cukup sekadar bersalaman saja.

Bahasa tubuh juga sangat berkesan bagi bayi yang belum lancar bercakap.

* Dorongan supaya bertanggungjawab.

Selain mengucapkan maaf, minta anak anda bertanggungjawab atas kesalahan dilakukannya.

Umpamanya, jika dia menyenggol rakannya sehingga terjatuh, minta dia melafazkan maaf kepada rakannya itu.

Jika kawannya terluka, minta si kecil memberikan tisu atau ubat luka. Ini sebagai sebahagian pembelajaran mengenai tanggungjawab atas kesalahan dilakukan mereka.

* Berikan pujian.

Setelah anak mengucapkan kata maaf, berikan pujian seperti, "Wah bijaknya anak mama, hebatnya kakak kerana sudah pandai meminta maaf."

Ini sekali gus sebagai menguatkan agar apa yang dilakukan anak anda adalah perkara baik dan harus dilakukan berulang-ulang.

* Jangan marah.

Paling penting, jangan marah apabila kali pertama anak melakukan kesalahan. Sebaiknya terangkan dengan penuh berhemah supaya dia tahu apa yang dilakukan itu adalah salah.

Kemudian, barulah minta supaya anak meminta maaf atas kesalahan dilakukan.

* Mulakan sekarang.

Mulakan budaya meminta maaf di dalam keluarga walau apa jua kesalahan dilakukan sama ada besar atau kecil.

Misalnya, adik meminta maaf kepada kakak, abang meminta maaf kepada adik atau kakak meminta kepada ibu. Apabila maafanak-anak sudah terbiasa meminta maaf, mereka akan melakukannya kepada orang lain.

Muzikal Tun Mahathir.. short review (personal opinion)

Last Sunday, tetibe teringat nak tgk teater ni, so went online in ticket2u.biz to look for the tickets and sgtlah terkejut  almost sold out setiap hari.those left pun just untuk tempat duduk paling atas n paling murah but of course la taknak coz paling jauh. So, from the 8 days left, yesterday (Tuesday) adala 2 seats available dekat grand circle bahagian kiri tapi hujung sekali near the middle (bkn ke dinding), so, ok je la then aku pun belila on9..

Then keluar paper esoknye announcing that the musical will be extended for a week more until the 9th of Oct. dem gile!..kalau tak dpt duduk bawah, so boleh tilik jerawat plakon2 tu sorg2..haiishh..

Anyway, semalam after masak, makan n Maghrib, dude and i pecut to IB. Collected our ticket, bought some sweets at the cafe, entered the hall, waited for like 10 minutes before the show began.

Overall, the show was interesting especially the first half from the day he was born until he married Dr. Hasmah. After that agak berat sket la, tp ok la kan coz ini bukan comedy..So, kalau nak tengok n tau sejarah Tun Mahathir without having to read his biography, then ok, sila tengok..

However, agak kesal kerana terlampau banyak video yg dimainkan. Ye la, nak cerita dari Tun lahir sampai he retired dr PM, so of course la sgt banyak, and x cukup mase utk dilakonkan. So, letak je la video.
Then, bagi aku la, pengarah or sape2 la, confuse untuk ambik masa bila dlm hidup Tun untuk dilakonkan instead of divideokan. Sebab rasanya, banyak lagi cerita2 yg lebey interesting yg boleh dilakonkan. Kadang2 scene yg ada sangat la pendek dan memenatkan org2 yg tukang tolak prop ke atas n keluar pentas..hoho..

Dan disebabkan sangat byk video, nampak mcm terlalu rigid dan terlalu nampak seperti dokumentari instead of acting. Tapi kalau mmg niat dia adalah untuk buat spt dokumentari, ok la kot (sori, tatau niat sbnr..hehe)..

Papepun, the songs agak menarik and i love the 2nd last song kot masa Tun nak retire ke b4 tu..konpius sudah...tp agak best la lagu tu....

So again, it was worth watching about one of the greatest men in Malaysia. And as some said, it is better they do this while he's still alive to show our gratefulness for everything he did to our countries instead of buat sume bende ni when he's already gone spt byk2 tokoh sebelum ni.

Just my 4 cents. later! ;)

Tuesday, 28 September 2010

Nape saye bertukar blog?

Why did I moved my blog from wordpress to blogger?..

It started when i was still using friendster blog and thought of moving to a 'serious' blog which serves mainly as a blog (unlike friendster yg more to networking/carik kawan punye site).. 

So, the main criteria i was looking for, i should be able to export all my posts from the friendster blog into the new one, and unfortunately, blogger couldn't do it at the time, so i chose wordpress instead.
The thing is with the free wordpress, we couldn't install any plugins like shoutbox etc and we're stucked with the only 80-100 themes. Agak limited lah. But because of the limitation, it's kinda easy to use and looks more organize and structured.

Then, jalan2 in the net, googling, found out that blogspot dah boleh import posts from other blogs using an external apps. So, sebab bosan semlm, i decided to moved my blog there n then. So here it is, my new blog with all my old entries since i started blogging in 2005.

The reason why i wanted to keep all the posts since 2005 is because i'm a 'memories-clinger'.hohoho. I rarely let go of things. Some people, would just delete all the post that they find stupid or embarrassing, but i like to read them back and laugh and remind myself that at a certain point i can be an embarrassment to myself and do stupid things and try hard not to do it again. I also love to see how far i've go for e.g by comparing my first post in 2005 when i planned to do my master and 3 years later in 2008, i already have a master (like a 2005-dream came true! hehe) 

 Anyway, welcome to my new blog. Nothing will change except the address...and my mood..hehe.. nak wat keje..

Later peeps!! ;)

Monday, 27 September 2010

Raya 2010

Almost everyday I thought of updating this blog, but the power of laziness is not that easy to defeat. I am still not in the mood to write, but to not let this blog being idle for too long, i will try to write sepatah dua kata..hohoho
 
First time raya dengan status ‘berkahwin’ adalah not too bad at all. In fact, i almost like it too much..hehe. As usual, we fought a lot (dude caused the fight (of course), though  i was the one who did all the screaming, and dude just sit in front of me like a mannequin), so sesi bermaafan pun started dari bulan pose lagi (x dan tggu raye..hoho).. he helped me baked the three types of cookies i made myself, we shopped at jln TAR until 2 am with my brother and sisters few days before raya, we bought a set of sofa and a bed because the sofa and the bed were broken (sile jgn salahkan saya…sofa & katil b4 tu tak berkualiti, tu cpt patah..haiishh..hoho).. he treated me at cititel mid valley for buka puasa during my birthday, then, we fought again and again and again.. haiishh.. love u AWK!.. =)

Nway, a little sad though for not being able to celebrate the first raya with my family. but being with dude and my in law family made my 1st raya in Johor interesting and enjoyable, though i missed N9 rendang very much (rendang johor tak pedas…hehehe, tp sedap gak..btul btul, bkn utk amik hati..hehe)…

2nd day raya around 9am dah bertolak ke bangi beraya dengan sdare mare lak kat umah wan alang dll..
ok..mood dah takde balik..sile wat keje plak ye Nadot…
Later! ;)

Friday, 20 August 2010

TESTING

First time using Microsoft Word to post an entry to my blog... TESTING!

Thursday, 5 August 2010

Pay backer.. ;)

feeling bad. i'm usually the carik-gaduh type (in a good way, though some might misinterpret..hoho ) , not the balas-balik kind of girl. but recently i've turned myself into a 'revenger' or 'pay-backer' .. hohoho


whenever the opportunities lie in front of me, without wasting time, saye menjawab/membalas balik setiap perkataan/perbuatan yg agak2 mengacau perasaan & hati saye. padan muke mereke. padan muke saye juge kerane akan rase bersalah selepas beberape ketike (bkn nak terus rase bersalah tu...Astaghfirullahalazim...) ;p

Ok.skrg sudah pukul 7.25pm.mahu berkemas untuk pulang.baru habis lab.hari dah agak gelap.depress sudah.dem! Later! ;)

Wednesday, 28 July 2010

Diving with Dude, Zeila & Fura!

ye...setelah dekat 2 bulan pegi & balik dr perhentian, time dah bukak semester ni la, baru nak update cerite pasal ni (sbb dah dimention dlm album di facebook, akan cerite..haiisshh)...

sebab dah lame berlalu, make sebenarnye, igt2 lupe gak ar byk bnde jadi...tp aku akan cube ingat n yg tak ingat tu, ku cube ar buat cerite tokok tambah sket ye..hohoho...

Anyway, agak byk gak dugaan before nak pegi tu, ye ar, sebulan nk pegi baru nak book, nak pegi cuti wesak jumaat, sah2 ar full, nasib baik, dgn pertolongan kawan ayah kat tganu, kitorg dpt gak bilik kat coral view (lagi..haiishh), dan gi 4 hr 3 mlm, dr 27/5 bertolak mlm naek bas, smpi la 31/5 smpi ke medan putra kul 4-5 pg mcm tu..

Sebelum kitorg pegi, kitorg bahagikn tugas..aku uruskan sume bnde kat perhentian tu, zeila uruskan tiket bas, fura mcm takde keje so kitorg suh dia jd photographer, tu pun bising..hohoho..and dude, tugas dia special, jage aku...n fura la kot..hohoho...

Kitorg gi naik 2 bus lain2 coz penuh..aku nak sani, zeila n fura naek CEPAT express, dorang bertolak dulu..kitorg smpi kul 5 lebey pagi kat kuala besut, bus bdk2 ni, merepek, wpun naek CEPAT express, tapi mcm sipuutt, pukul 8 lebey pg br smpi, sian dorg lame gile dlm tu..tobat tanak naik CEPAT dah, sanggup lagi nak SIPUT express kalo ade..hoho..

So, dlm kul 9 pg, naek bot ke prhentian, tak smpi sejam smpi kat pulau, check in, n kitorg dpt bilik yg atas skali, siyes mmg tercungap2 gile ah..lg rele dok atas tanak turun2 coz nnt kene naek balik....dah kemas2 berehat jap, kitorg trn bawah, gi kat Pro Diver shp..

Jumpe dgn Michael & Ann (owner). dude n Fura berkenalan dgn Harun (dr turki), diorg punye instructor. Aku n Zeila lak jmpe abg Za yg bawak kitorg  diving utk 5 kali kot. Abg Za mmg hebat & terbaek la..hehehe...

Siyes, sepanjang diving gile banyak marine life yg kitorg jumpe. tapi for the first 2 days visibility kureng gile especially dekat kapal gula yg karam tu, terpakse beromantik dgn abg za.hohoho..aku nak update name spesies2 yg ku jumpe sbnrnye.tp x bawak lak buku log..tpbnde2 yg kite tgk dalam tv spt 2-3 spesies ikan pari, shark, hammerhead, moray eel dgn cleaner fish yg tgh bersihkan mulut dia (mcm dlm cite shark tu), sekumpulan squid, trigger fish memang ade lah. comel2 sume...hehe..

rase rindu nak dive lagi walaupun agak gelabah sbb buoyancy hampeh gile..hohho... sian abg za nak kejar kitorg..dia tarik turun bawah, zeila lak ternaik atas..gilir2 kitorg susahkan dia..suke!..hoho..

fura n dude pun slamat dapat lesen diving diorang.tahniah!..walaupun fura ala2 cukup makan je sbb asyik blur dpn harun.mungkin kerane harun hensem kot..hoho


yang best lagi (biase je sbnrnye), jumpe dengan fahrin & adi putra (dgn isteri dia), tapi fura dan tukarkan name adi putra kpd raja petra..hohoh.. fahrin kitorg dah amik gmbr awal2 dgn dia..so ku tringin sgt nak amik gmbr dgn adi putra sbb ku mmg minat sgt kat dia. tapi mase kitorg diving, fura lak dpt, so dia jeleskan la kitorg slame kitorg kat perhentian yg dia dh amik gmbr dgn raja petra.. tp siyes, rezeki gile, dlm bot perjalanan balik ke kuala besut, bot singgah kat teluk adlam amik penumpang lagi, naiklah dia n bini dia n bbrp kawan dia..gile ah... siap berborak tu, n mcm biase, aku la yg byk cakapnye dgn dia psl diving la, area best dll (x sempat nk tanye psl karier lakonan, mahupun gosip psl artis lain). fura lak tanye pasal fahrin dkt dia..haiishh...heheh...

so smpi kuala besut, kitorg pun amik gmbr dgn dia n bini dia. then kitorg tunggu kat surau smpi bas smpi...make tamatlah riwayat kami di perhentian...hohoho... yg belum penah gi pulau, sila la pegi..cantik2 pulau kat malaysia ni, redang ke, tioman ke, sume ade keistimewaan masing2...tp hati aku terpaut kat perhentian maybe sbb dia agak laid-back sket...tp best je yg lain pun..jemput ye...hohoho

Later!

Friday, 23 July 2010

Tazkirah Jumaat.. hoho

Setelah lama tak update, hari ni, rase macam agak insaf sekejap sebab pagi tadi ada tazkirah. Here, once in a fortnight, akan ada tazkirah jumaat pagi. Agak bersyukur gak la adanye tazkirah ni. Sebab kalau diikutkan, daripada lepas ku kuar sekolah, memang takda la aku gi mane2 majlis ilmu yang aku sndri volunteer utk pegi atau sekerap ni. Kira boleh dikira la dgn jari pada 1 tangan berapa kali ku gi dengar bnde2 mcm ni sebelum ku masuk keje uitm ni. Kalau dengar radio or tgk yg pagi2 b4 gi keje tu,kdg2 ade la gak..tp skali skale sgt la...huhuhu... so bila dah start gi tazkirah ni, trigt balik zaman skolah dulu yg 5 thn smbhyg jemaah x tinggal (kecuali bile balik bermlm or period), tazkirah lps mgrb sume...rindu juge skali skale...


So, hari ni, PM Dr. Salleh Deni yang bagi tazkirah lagi. Dalam banyak2 lecturer or ustaz2 yang bagi, memang dia ni lah favourite aku. Apa yang dia sampaikan setiap kali pun, memang makan dalam la utk sume org (yg x terase tu, ku tatau la).

Tadi pagi, macam biase dia cakap pasal bende yg berlaku dalam kehidupan seharian. Bila dia sentuh bab hadith Nabi S.A.W. berkenaan dengan antara dua golongan yang akan terima azab kubur, kitorg mcm biase la, tunjuk sesama sendiri. Aku tunjuk Mizah, Kak Anum tunjuk aku, pastu gelak2 sopan..hoho..tapi sebebanrnye, dalam hati masing2, makan dalaaamm ooo sbb tu antare fav pastime kitorg dlm keadaan luar sedar..hehe

‘ Bahawa Nabi(s.a.w) melalui dua buah kubur, ketika itu baginda berkata: " kedua-dua orang ini( yang ada dalam kubur itu) diseksa oleh Allah. Yang seorang diseksa kerana mengumpat-gumpat orang dan yang seorang lagi diseksa kerana tidak beristinjak selepas buang air kecil.

(Hadis riwayat : Bukhari dan Muslim).’

Harus x terase ke bace sabda Nabi S.A.W di atas?..hohoho..tapi bab yang 'mengumpat2' tu la....bab beristinjak tu, insyaAllah, ok je..bersih je ku basuh sabun sume... hehehe..


Then, Dr. Salleh cakap lagi, sebelum tidur, nak pergi kerja, niat, maafkan semua orang yang buat dosa dengan kita sama ada kita sedar atau tidak.. Aku ingat aku dah buat macam tu slame ni, tp bila pikir balik, aku sebenarnya masih simpan. Sebab tu aku rasa baru2 ni aku meletup cara halus. Tu sebab dah beberapa kali kene, then simpan dlm hati, then keluarlah dia bila sampai masa dia.

Macam ada satu cerita aku dapat dari email loop EMSA Family. Aku melayukan n ringkaskan eh.  Sorang sami Budha otai ni berjalan dgn sami budha muda yang masih blajar lg n skema badut sket. Time diorg jln2, jmpe sorg pompuan yg x leh seberang sungai coz jambatan rosak. So, sami tua offer utk angkat pompuan ni kat belakang dia seberang sungai, biar prmpuan tu x basah la.pompuan tu ok je. Sami muda terkejut gak la. Sami mane leh rapat2 dgn pompuan. Tp dia diamkan je. Smpi seberang sungai, sami tua letak pompuan tu n diorg berpisah la ikut jln masing2. Sami muda masih x puas hati. Sepanjang perjalanan diorg tu, sami muda tu dok pikir negatif je psl sami tua, tuduh sami tu bukan2 dll. So apa yg bermain dlm otak dia tu membuatkan dia lg marah pd sami tua ni.tp dia still diamkan. then lepas berjam-jam diorg berjalan, diorg benti rehat, baru sami muda tu x dpt tahan. Dia marahkan sami tua tu, kate hipokrit la,saje gatal nak pegang pompuan tu la dll. So sami tua tu cakap, (aku englishkan balik la eh), The old monk looked surprised and said, 'I had put down the pretty lady at the river bank many hours ago, why are you still carrying her along?'.

Sp, pengajaran dia (aku copy & paste):

[This very old Chinese Zen story reflects the thinking of many people today. We encounter many unpleasant things in our life, they irritate us and they make us angry. Sometimes, they cause us a lot of hurt, sometimes they cause us to be bitter or jealous. But like the young monk, we are not willing to let them go. We keep carrying the baggage  with us. We let them hurt us, make us angry, make us bitter and cause us agony. Why not let go?]

Harusla aku trase lagi bile bace criter ni & pengajara dia. Huhuhu.. memangla bende yg ku marah tu x menjejaskan hidup aku secare keseluruhan, tp rosak gak la mood bile kene. So sepatutnye ku boleh je let go n x simpan.  Biar je la orang nak wat ape pun kan utk uji kite.  Tp siyes ku try simpan je. Tapi, tu la kan, banyak lak setan & iblis yg bisik2, kene bbrp kali, make aku tumpas dan menjadi marah..hohohoho... takde bende buruk jadi pun (kot), tp agak kesal la di situ sebab tak tau nak kawal marah. Doakan aku kuat hati eh len kali.. huhu..

Banyak la lagi Dr. Salleh cakap pagi tadi walaupun hanye 30 minit je tazkirah nye. Sume ku dgr tanpe rase bosan & mengantuk. Terima kasih Dr. Kerana menginsafkan sy sekejap. Hehe. Kesan tazkirah dah ptg2 ni, masih ade. Tp tinggal sket je la..malam habis kot...huhuhu..haiisshh...bile la nk insaf betul2 ni..hoho..

Nak ‘try’ sambung wat keje balik. Later! =)

Thursday, 20 May 2010

Insecure?

"Insecurity prevents young artists from 'flying' and older artists from being 'down to earth.' Young artists should work on their confidence and the older ones on their humility" - Igor Babailov

__________________________________________________________

Word of the week is INSECURE... 2-3 kali muncul dlm perbualan kitorg di opis......

Seriously, I've met a lot of people who are insecure of themselves. I myself used to be insecure and still do in some aspects of my life..

People deal with this insecurity differently,  some just shut up about it and try to ignore it, some withdraw from others and prefer to be alone, and some (which is the type i hate most),  put other people down and think negatively about others as if they are the  greatest just because they want to feel better about themselves...

These type (the putting-others-down-type) of people (on my observation - I didn't take 'animal behaviour' course for nothing..hihi), are usually those who are actually have the package i.e good looking (far from being ugly), good job, nice family etc, but they just don't feel enough and easily intimidated by others & have high level of unsatisfactory towards everything even on the simplest and not really important things.

Insecure is totally different from simply being proud, vain or arrogant (naturally), but the feeling of insecurity can lead them to become proud/vain/arrogant/ etc..etc..etc.. They won't realize that some might get hurt by the things they do or say..Ini pun agak berbeza dari mengumpat yang biasa2 tu... ini, bende yg tak sepatutnye diumpatkan akan jadi isu utk org2 mcm ni..


Anyway, as I've mentioned before, I have my own insecurity and i believe most of us do feel insecure in certain things...but, try to control and choose the 1st way to deal with it which is 'shut up and ignore the feeling' rather than 'putting others down'...

And another way, is try not to be too close with those who are extremely insecure. When you are surrounded by negative people, you'll become even more negative than they are...and it will usually lead to two things

  1. You'll start to put others down, talk bad about other people (uncontrollably) etc etc...OR

  2. You will lose your self-confidence, always think bad about yourself, and this will eventually 'memakan diri sendiri' until you feel you're not worth a penny....


So, surround yourself with positive-minded people, those who are always happy and could laugh WITH u (not laugh AT u..), those who appreciate themselves and people around them and understand that nobody's perfect..

Later! :)

Wednesday, 12 May 2010

2 weeks sudah x main2 air...huhuhu

"I went on a diet, swore off drinking and heavy eating, and in fourteen days I had lost exactly two weeks." ~ Joe E. Lewis

_________________________________________________________

Sedey btul dah 2 weeks x gi swimming pool uitm dah bermain2 air di tepian bersame k anum... 2 kali dah tipah tertipu pergi ke swimming pool tp tutup...huhuhu

the first week yg x gi tu, x dpt pegi rabu sbb jage exam petang..so x smpat...so pegi hari jumaat...tp kuciwe gile sbb tutup sbb ape, lupe lak....

last week isnin n rabu x dpt gi jugak sbb jg exam petg juge...so gi jumaat, alangkah sedeynye, tutup sbb xde life guard pompuan, sume student cuti sudah n yg laki gi smbhyg jumaat....so diorg kate isnin rabu je ade...

this week pule adalah period n hari ni (rabu) adelah hari ketige....make masih agak x selese utk masuk ke pool...next week je la nmpk gayenye...huhuhu

Suke gi swimming pool itu, tp yg x sukenye adelah ape yg dibuat selepas swimming...tah ngape kami mesti akan menambah semula kalori yg telah hilang + extra dengan menapau makanan yg agak murah di seksyen 2 dan juge tapau ABC fradoo... tp kami menyedapkan hati kami, at least kami dh buang kalori awal2 (ye..alasan...tp logik pe..hohoho)...

so dibawah adelah gmbr ABC Fradoo yg telah didescribed in my previous post..


[caption id="attachment_317" align="aligncenter" width="225" caption="ABC Fradoo...yg ku suke bangat..."][/caption]

Sile jg geli tgk image di bawah.... nasik campur yg bg aku agak murah la di shah alam ni compare to restoran2 dpt Azira, Hartini, Cili Merah & Soto sek 8 (tp soto ok..suke juge!)


[caption id="attachment_318" align="aligncenter" width="300" caption="Ayam bakar + terung sambal + sotong goreng kunyit + tempoyak + belacan + air asam = rm5.50..yeaahhh"][/caption]




Okay, sudah terliur dan berase lapar... cepat mizah habiskn evaluate presentation ittuuu..kami nak makaaannn...huhuhu

Later!

Tuesday, 20 April 2010

Keterliuran....

Last Sunday, Dude & I went to Jusco Prima solely for the purpose of satisfying my craving for caramel cream based + choc chip frappy since last two weeks.

Anyway, no! I'm not pregnant..saje teringin gile sbb lame tak minum..hoho..



After buying my frappy, we lepak2 at The Creperie sebab Dude mengidam crepe (no, he's not pregnant either..huhu)..


Muke mengidam & tak sabar Dude waiting for his chicken crepe.





[caption id="attachment_306" align="aligncenter" width="300" caption="Sampai pun!..hehe"][/caption]

[caption id="attachment_307" align="aligncenter" width="225" caption="Muke tamak Dude dapat his crepe..hoho"][/caption]

[caption id="attachment_308" align="aligncenter" width="225" caption="Ingat awak je leh makan sorang?!"][/caption]

[caption id="attachment_309" align="aligncenter" width="300" caption="I can be stingy too...hehe"][/caption]

Lepas habis minum n makan, masuk supermarket bli brg2 utk umah sket n we headed back home.

Owh, forgot to mention. dengan jakunnye (x yah nak kutuk kejakunan aku, bkn habis minyak motor korg pun), kitorg gi jusco prima dgn motor dude!. Not that far i know, but the farthest  i've travelled by motor since 5 years ago mase zaman blajar2...huhu...Biasenye, naik utk ke rumah mak je..huhu..

[caption id="attachment_305" align="aligncenter" width="225" caption="vroommm."][/caption]

[caption id="attachment_310" align="aligncenter" width="225" caption="harus sempat amik gmbr sndri wpun x clear..huhu"][/caption]

make, Later! :)

Thursday, 18 March 2010

The best ABC ever!... hehe

Semester ni, sangat lah lama tak tapau ABC dekat Fradoo Seksyen 2, Shah Alam. So hari ni, kak anum sound ajak gi sane. siyes excited and x sabar tunggu kelas habis at around 1.30 untuk tapau abc and lauk pauk yg banyak kat food court seksyen 7 & agak murah dari uitm punye cafe...huhu

Disebabkan nak ke sane, kami bertiga (aku, mizah n k anum) dengan berat hatinye, hanya membeli 'light breakfast' iaitu nasik lemak penyek (Nasi lemak cafe jual ada banyak size dari supplier yg lain2...so kitorg ambik yg paling kecik pnye bungkusan...light ar tu kan...hoho)...

Tapi siyes, ABC dekat Fradoo sangat la special..The taste is quite exquisite; different from the classic ABC yang biase2 tu... sebabnye, dia letak sangat la macam2 i.e buah2 - anggur & laici, chocolate cream cair ala2 strawberry choc tu dll...eskrem harus la ade...

Tapi, aku punye order adalah abc tanak cincau, tanak kacang2, tanak barli, eskrem vanila...hehe...ye..sy cerewet..tp sy x pdulik...especially bile tukang buat abc tu abg yg kecik senyum malu2 bile kene kaco....cumil..hohohoho...

okai, nak prepare utk ke kelas kul 12.30 & 4pm.... Fradoo!..tungggguuu!!!...

Later! ;)

Wednesday, 17 March 2010

Tergigit lagi....haishh..

Kan cita-cita aku nak control makan kan, tapi rasenye esok luse la start... semalam breakfast makan mi kari, tengah hari nasi lauk ayam goreng dgn ice blended vanilla, so ingat dinner nak makan light je la (at least ade cita-cita murni ok..)...

Tetapi, sambil2 menonton Na O Mei dan menunggu En. Dude balik kerja, nafsu makan terus tetibe mencanak naik (maybe sbb ade scene adi putra makan kat tepi pantai and elly mazlein & nabila makan kat restoran)... En. Dude balik, terus mengajak makan luar...dan we decided, makan dekat WILLIAM...

Haiisshh...harusla duit habis and makanan tak licin sebab kebesaran pinggan and portion yang melampau...tapi mmg cuba masukkan ape yg boleh dlm mulut... Memang semalam tu tak mengaplikasikan la ayat 'berhenti sebelum kenyang' (penah ke ikut ayat tu pun?..hohoho)...

so hari ni, perlu ke cuba lagi control makan?... Jangan la harap... hehe

okai, nak bace notes...later! :)

P/s: Tension!.. Lidah tergigit lagi!...addooiii...huhuhu..

;)

Tuesday, 16 March 2010

Ice blended....tungguuuu!!

I always love ice blended...seriously in love with it...

My fav is starbux caramel frappe cream based + choc chip with whipped cream of course.... (ok ... i'm salivating..)..huhuhu.. yah introduced me to it few years ago without the additional choc chip... bile tambah choc chip.... wow!!!


anyway, any ice blended will do especially choc flavour; including those sold in pasar malam; which usually cost rm3.00 - rm3.50..

I'm not really into coffee based ice blended as i don't really like coffee that much....

Anyhoo, since the cafe in our faculty sells ice-blended ( just knew like 2 weeks ago), I guess now i'm their regular customer; bought a total of 5 ice blended already out of 9 working days since i knew about it. tried their choc and vanilla flavour, but love the vanilla more with whipped cream and extra choc rice...wooohooo!!!.. it's a bit overpriced though - rm4.90 compare to pasar malam punye...


reason for posting this entry is actually because - I'm going to buy one like,  NOW!!!... Mizah dah tunggu utk ke cafe... so Later!!.. ;)

My Monday..

I was kinda dragging my two feet this morning to go to work after 3 days on leave (jumaat kerana membuat 'kad perakuan nikah' di JAWI depan masjid negara tuu..

Mase dah sampai dekat JAWI tu, boleh taknak kuar kereta sbb gaduh n tanak buat kad tu....tp bile dah waras sikit, keluar la jugak buat kad tu, tapi muke masih masam..menyebabkan MUKA AKU PADA KAD SANGAT BURUK...dem!...

mestila bukan salah aku, tp dude....hehehehe....(nnt sy buatkan air utk awak ye...hohoho)...

then on the same day, adalah hari aku 1st time pindah jiwa raga ke rumah sewa yang sekangkang kera dari rumah mak..haruslah bile sampai rumah tu, dengan perasaan melankolik nye menangis nak balik ke rumah mak..jenuh la dude pujuk....hohoho...padahal breakfast dinner lunch sume mmg kat umah mak lg...huhuhu...

then on saturday Afiq nak tidur kat rumah skali nak main Xbox..suke, at least tak sunyi sgt....so breakfast on Sunday, makan pizza segera & masakkan 'cheese mushroom omelette' untuk dude... 1st time masak kat umah tu..yeay!..hehe...

On this day, dapat berita sedey, husband one of my besties (takut nak disclose .. nnt bile sume org dah tau, baru bg tau...) meninggal dunia.... Doakan ye kawan2 untuk arwah semoga ditempatkan ke dalam golongan yang beriman dan baik-baik dan semoga kawan aku tough je....Amiiinnn....

So hari ni, sangat la malasnye, tapi berjaye juge mengharungi 2 kelas walaupun agak susah nak angkat punggung dari kerusi...masib baik kelas agak dekat sem ni dengan bilik baru ni...Alhamdulillah...harap kelas2 semester2 seterusnya pun dekat jugak... (tanak exercise!..huhuhu)...

sekarang jam menunjukkan pukul 4.15...nak bersiap2 utk pulang 4.20 ke, 4.30 ke, then gi gym dgn yah....huhuhuhu... (sgt malas!..huhu)...

Later! ;)

Friday, 12 March 2010

Sedangkan lidah lagi tergigit...

Just teringat ape yg aku cakap dekat Kak Anum n Mizah kat bilik tadi...

"Kalau lah peribahase 'sedangkan lidah lagi tergigit'' betul2 berlaku utk menggambarkan suami isteri bergaduh, sah2 lidah nadot dah terputus sekarang atau penuh dgn ulcer sbb asyik tergigit je, slalu sgt gaduh.."...

Kemudian kami menyanyi lagu p. ramlee itu beramai-ramai dgn penuh perasaan...

'sedangkan lidah, lagi tergigit, apa pula suami isteri....lalalalla'..

Ok..later!..

Owh lupe...Dude, saya sayang awak...hehehe.. ;)

Thursday, 11 March 2010

Selamat pagi..... ;-)

"I'm on a seafood diet.  I see food and I eat it." ~Author Unknown

____________________________________________________


Salam wbt and Good morning kwn2!!.. ;p

tengah berfikir ni..... 'How to Lose a Guy in 10 Days'..hohoho.... tak la... tgh berpikir, how to lose weight....hehehehe...

ini kerane, dari sebelum kawin, sampai la selepas kawin di rumah lelaki...saye telah naik 6 kg...hanye dlm mase sebulan kot...hohoho... ye, bile stress, sy tak sedar yg sy sedang makan...rase mcm mimpi2 je bile mengunyah tu... tengok scale, baru sedar "aku x bermimpi rupenye..."...haishhh...

anyway, dgn malunye, aku ingin memberitahu, aku telah join gym selepas dipakse oleh Yah dan juge Amal....owh..dan direkomen oleh Along yg juge join Fitness First....

untuk yg mengenali aku, diorg tahu aku B.E.N.C.I exercise...tetapi kerane keadaan sudah semakin kritikal mencapai tahap bahaye obese...aku ikutkan je la, walaupun semangat tu masih tiade....huhuhu...

jadi buat mase sekarang, aku hanye ke gym bile yah ke gym..jike yah tak pergi...aku rase spt malas yg teramat....minggu ni baru pegi skali...sgt merugikan betul..doakan aku bersemangat ye kawan2...doakan juge yah slalu pegi waktu aku boleh pegi supaye aku rajin pegi...hehehe...

Petang semlm ke gym, kami masuk kelas bodystep...sume org ikut dgn hebatnye ape yg instructor buat, dan aku hanye berdiri di tempat aku sendiri dan tersengih spt kerang busuk... nasib baik berpeluh juge wpun ku byk berdiri setempat daripade melakukan bodystep...hohoho...

Tapi aku risau la jike turun sangat berat, nnt jd sgt cantik dan aku lupe diri...so, kalau kekal comel gini, ok gak la kan (ayat malas nak turunkan weight)..hohohoho....

okai...nak prepare notes/kuiz/whtever nak bg dkt students pas ni...tak merancang lg nak wat ape....adoiii.....

so Later!..

Wednesday, 10 March 2010

Aku seorang pensyarah 2

Welcome to the 2nd episode of  "Aku Seorang Pensyarah"....hehe..

This entry adalah bertujuan untuk menjawab persoalan seorang pengomen yg bertanyekan soalan di entry saya yang lepas bertajuk  "Aku Seorang Pensyarah..huhuhu" (sila click untuk merujuk kepada entry tersebut)...

Lagi pun, dalam previous entry tu, aku x sempat nak cerita dengan overnye tentang kerjaya seorang pensyarah....aku terbanyak membebel mengenai my journey sebelum menjadi pensyarah....huhuhu...make ini adalah 2nd installation la ye utk previous post tersebut...

Bismillahirrahmanirrahim..... ;p

I never thought that I cud be a lecturer. When my results didn't permit me to choose doctor as my career, mak slalu cakap, suh jadi lecturer, gi blajar master obersee sume....dan haruslah aku mengangkat kening ala2 the rock (tp dua kening skaligus sbb x reti angkat 1) kpd mak bermaksud "mak ni mrepek ke ape?!"...hohoho

Kire aku mmg sgt tidak berape menyetujui kata2 mak....bukan sbb tak suke ke ape, tp rase tak layak je nak gi blajar obersee, dan juga tak layak untuk mengajar sbb tak reti etc....kang rosak anak orang' aku gak yg rase bersalah...huhu..

Yang bagusnye aku compare to adik badik aku yg terus dpt blajar obersee lps spm, adalah aku dapat kerje part time yg sgt byk....tapi yg bagusnye mak ayah aku plak, diorg tak bg aku keje part time kedai2 mkn ke, jage kedai ke ape, so kerje2 part time aku agak ber'class' jugak la mcm cikgu skolah rendah, cikgu tuisyen, demo kat pusat sains negara etc......

start dgn mase lps asasi (matrik), mak suruh aku jadi cikgu skolah rendah aku dulu...mak jmpe ustazah zahirah tanye2, ade kosong...dgn takut n x sukenye, aku pun jd la cikgu situ...kene pegang satu kelas sbb cikgu dia kursus ke ape tah, ajak bm, math n seni utk darjah 5..itu la pengalaman pertame aku mengajar...dan pengalaman itu sangat mengerikan....

bayangkan la...students anak2 org KL yg agak2 berkemampuan, walaupun comel, tp ramai juge yg gedik over (aku dulu x gedik...hohoho)....kurang ajar pun ade....sehingga la pd satu tahap yg aku terover tensen (Darah muda..), boleh aku ter cakap 'b*bi' dekat satu kelas tu...time tu aku dah gelabah dah, risau je ade yg repot mak bapak dia, mati aku....menyesal gile mase tu x reti kontrol mulut sume....huhuhu..tp Alhamdulillah takde pape jadi, n in the end bile aku nak masuk UM n kene quit, diorg wat party utk aku n bg hadiah mcm2....sgt sweeeettt....huhuhu...

Dari situ, even though rase x layak sbb tak dpt menahan sabar ajar bdk2, tp minat mengajar tu mule timbul....mane tak hepi bile dpt tau budak tu probelmatic, bile kite ajar, dia ok....contoh mcm mase aku ajar tuisyen, ajar science form 3...pmr dia dpt 1 A je n A dia adalah Science...hepppyy wooo, pastu dia cakap trime kasih kat kite, rase besar lak jase kat dia... (wpun mungkin cikgu skolah dia bg soklan bocor ke, aku nak prasan gak aku yg berjase..hohoh)....

Anyway, menjawab soklan pengomen yg kate risau nak masuk mengajar lps master sbb tak penah mengajar.....aku hanye mampu menjawab, JANGAN RISAU..... boleh la risau jap, tp tak yah over2.....slagi namenye muda n baru ni, mmg byk la gelabah n salah silap yg kite akan buat and with time, we will conquer the fear...kite sure akan berubah jadi better....mcm sekarang, dah masuk 3 semester aku mengajar kat uitm ni, mmg sgt nampak perubahan diri sndiri 1st sem aku mengajar sampai la skrg.....

Awal2 dulu sgt gelabah..nak masuk kelas setiap hari rase mcm nak tercirit je, tp tgk muke students yg agak best gak,gelak je la dlm kelas tu....2nd semester mengajar, masih gelabah lagi...tp perasaan tu dah ganti dgn seronok mengajar (kecuali bile nota tak siap, gelabah lebey tggi la...huhu)...masuk this sem, mental kite pun dah lebey bersedia..masih gelabah sket especially bab nak ajar tajuk yg kite tatau, tp sume tu boleh utk x dipikirkan sgt....and i believe lagi lame aku keje, the better i will be....

Ape pun, utk mengajar, even though kite mmg kene letak batas antare kite dgn students, tp kalau kite masih muda, x yah la berlagak mcm org tua... jadi la diri sndiri...gelak la dgn diorg..... serious cakap, even aku boleh dikira agak sporting, aku agak strict n and respected by the students yang mungkin hanya5-6 tahun beza umur.....

sambil mengajar, sambil selang seli dgn nasihat sket, motivate sket, so diorg suke subjek tu n masuk kelas..tp ade jugak yg tak boleh di tolong i.e maybe dah x suke blajar,x suke subjek tu etc...tp jgn sedey2, try tolong dia tanpe menganak tirikan students yg ske belajar tu...kalo budak tu hampeh gak, lantok le..dah besor....


Make kawan2, doakan aku leh jadi lecturer yang baik dan hebat ye yg leh tolong budak2 grad dgn bestnye....hohoho...doakan juge aku ade semangat nak gi wat phd n cari tajuk research yg best2 sbb ku dah tak semangat ni....huhuhu

nadot boleh!!..amiinnn.... ;)

Thursday, 11 February 2010

testing + i'm married!huhu

tgh test tulis gune fon ... Hence the title...huhu..
And anyway, i'm married... Pheewitt...huhuhu..
Later!

Monday, 25 January 2010

I'm freaking out!...

Okay...I'm having a massive panic attack... Today's is Monday, and I'm gonna be a wife in about 4 days time. I'm dead!..huhu..not really worried about the wifey thingy..but more to the event where I might have to NOT being myself for a while although I believe I can't control myself and will show my true colour which will cause a major embarrassment to myself (Nauzubillah though...huhu)...

However, I'm most worried the guests might find any inadequatency towards anything (be it food, ambience, timing, etc) on the day of the event. Again, I pray to Allah, this will not happen ( but seriously, this is what I'm worried most!..huhu)

Saye hanye akan cuti for two days (thursday & friday..sian saye...huhu)..I'll be working again on Monday with inai merah di jari jemari yang sudah pastinye akan menimbulkan bunyi seperti 'phheewiitt', 'waaaahh', 'tahniaaahhh..tahniaaah..', 'nape baju tu kawin ko mcm x seswai je dgn badan ko', or 'macam mane first night?..', dan lain2 bunyi lagik dari colleagues & students (ah..malunye...di harap mereke akan sgt cool on that monday dan spt amnesia atau hanye diam tidak bertanye ape2....)..huhuhu

It's 1.45 am in the morning, so gotta sleep .. (but after I could find my pen drive (mane la aku campak bnde alah itttuuu!) and print some stuffs, and play 'ulat gedik' for 2-3 rounds....)....

Kawan2....sila la doakan saye eh...dan sila la dtg ke knduri sy itu...sekian...huhuhu

Thursday, 7 January 2010

Saya nak kawin..jemput la datang... ;)

Camat tahun baru sume...

Khas kpd kawan2/junior2/adik2/akak2/abg2 di blog yg takde friendster or facebook aku...

di kesempatan ini (chewah!), nak la jemput korang2 sume datang majlis saya

Tarikh: 30 januari 2010
Tempat: Pusat Komuniti Bandar Menjalara, Kepong 52200, KL

make, sudilah kirenye bagi alamat untuk penghantaran kad...huhuhu...

siyes, jemput ar dtg..jgn malu2..meh alamat ye...