My blog has moved!

You should be automatically redirected in 6 seconds. If not, visit
http://nadot.my
and update your bookmarks.

Sunday, 19 April 2009

Rezeki...~

Tadi pagi, dekat SMAKL, ade hari anugerah cemerlang. Kakcik terima hadiah utk PMR last yr.Setiap kali ade hari anugerah cemerlang smakl ni, mesti aku akan teringat conversation aku dgn ustazah sofinaz.

This happened 10 years ago in 1999. Few days b4 hari anugerah cemerlang that yr (I was one of the receivers utk hadiah PMR - 8A je, Bhs Arab kantoi..huhu), my friends and I was helping in the preparation for the event. CIkgu cikgi pun ade skali doing their stuffs on the stage. I felt sedikit tidak puas hati because all the years before, students dapat hadiah piala yang ade tulis nama sndiri. But that year,we will be getting a thesaurus dictionary instead. Mase tu, tah nape, sangat soka la kalau dpt piala, ye la...ade name, leh tayang kat rumah or kat org or sape2 (tgk..niat pun dah tak betul).huhuhu

So, I walked up the stage where Ustazah Sofinaz and some other teachers buat keje diorg. Borak2 kosong 2-3 minit, then tanye dekat Ustzh Sofinaz nape this year tak dpt piala mcm senior2 dulu. Nape dapat buku je?Then aku bebel2 la kat dia, aku suke piala sbb bla bla bla bla....

Ustazah pun cakap, "Nadiah, rezeki orang lain2. Rezeki senior2 dulu, lain, awak lain. Kite kene redha dgn ape Tuhan bg dekat kite, bersyukur..."

ha..kan dah terkedu aku time tu... bukan tak tau konsep rezeki ni, tp kadang2 bile kite nk sgt satu2 bnde tu, terlupe jap..setan pun time tu sah2 la menghasut je kan, tu terkuar soalan tu kat ustazah...huhuhu..

Tapi mmg betul pun cakap Ustazah...sampai sekarang, I'm still using the thesaurus....dah 10 thn tuuu, cantik lg cover dia...bergune tul...adik2 kat umah pun leh pakai...kalau piala, msti aku x pdulik dah dgn bnde tu after 10 yrs...huhu..rindu tul kat Ustazah Sofinaz... (bkn ko eh pnut..hehe)

So sekarang, wpun still ssh nak menerima kenyataan n sentiase tak puas hati, tp dah kuat sket igt yg rezeki org lain2, x same, n mungkin lmbat or cpt dr org lain... Pape pun aku doa, rezeki aku n family sentiasa murah je slalu... Amiinnn...

p/s: Bile la nk jadi kaye ni??...haiisshh... ;)

11 comments:

daju said...

i keep arguing dulu kt my school SPM achievers dapat cash our at least book vouchers few hundred ringgit gak la..
tp my batch, sebab ade 40+ people kot achievers, dapat jam biasa..but your ustazah is right..
although we all tak dapat the few hundred ringgit, tapi alhamdulillah, most of us dapat belajar overseas...

thanx for sharing..

fatiyahh said...

Rindu ustazah sofinaz jugakkkk...

betul Dot, aku pun tengah terima hakikat rezeki orang lain2...

p/s: sedap tak masakan aku?? (niat nak nadot puji lagi sekali. haha)

nadot83 said...

tp ssh nk trime kn..huhuu...

ye yah...sedap sgt ko masak... (siyes sakit dadaku menipu...heheheh)...gurau.. :)

danzaimar said...

giler syahdu citer ni nadot...sedih aku dgr..teringat aku time doluu-doluu...huhuhu

Rodi said...

uih..rodi pn ingat ustazah sofinaz:

1. time die duty warden, mmg nk mampos klu tido lewat..kol11.30 semua dh ade kat bilik..
2. tak siap homework, buku kene cmpk kt luar..rs nk nangis.

~S~ said...

abis kak cik dpt hadiah ape? piala ke kamus? <--- sibuk je kan nak tau... huhu... =p

nadot83 said...

Tu la daju..sume bnde ade hikmah nye kan....wpun kite tau, tp mcm I wrote la, setan tu dekat je time kite rase x puas hati...huhuhu...

nadot83 said...

Aku pun terharu sbb dpt buat ko terharu mazdan...hehehe..dah dah...kesat air mate tu..bughuk beno ghupe kamu....ohohoho...

Betul Rodi..dia ajar akak mase form 4 n form 5, ramai org kene baling buku...nasib baik akak x penah kene...mungkin kerane time dia baling buku akak, akak tgh ponteng kls kot...hhohoho...

Fura, kakcik dpt hadiah pen dgn duit dgn sijil...lupe lak brpe duit dia dpt tu...jeles jugak dia dpt duit...tp ...bkn rezeki... hohoho

aizuddin said...

kalo mazdan terharu, aku pula tergaru!heheheh:)

memanglah Nadot...lebih2 lagi time-time dah membesar ni,kalo dulu tak nampak lagi...skang ni tgk member2 ada yang dah berjaya, gaji besar, keta besar, bini besar, suami besar...semuanya besar.

Tulah rejeki namanya...

Mungkin kalo kita dapat suma mcm tu,mungkin kita jadi sombong, membazir, riak ala2 firaun, betul tak?

Tulah rejeki namanya...

kalo sedikit cukup buat kita idup...jg hubungan ngan member2, famili, bleh lepak2 tanpa tekanan hidup yg lain...itu dah bonus, berkat!

Tulah rejeki namanya...

nadot83 said...

ko tergaru sbb x mandi din....heheheh..gurau weh..jgn emo...hehehe

betul din..stuju....ape2 yg kite dpt n yg kite x dpt sume rezeki...bkn dr segi harte je, tp mcm ko kate la, hubungan dgn family etc...sume rezeki....

mekaseh sedarkan aku yg rezeki bkn sekadar bnde material...hehehe... ;)

peenut said...

nadot..
aku je bodoth
taknah dpt anugerah ape² kat skolah
rotan dapat la
huhuhu
kau kne rotan pn dpt anugerah cemelang
malu abg

btw,name sy gleme..tak kire