My blog has moved!

You should be automatically redirected in 6 seconds. If not, visit
http://nadot.my
and update your bookmarks.

Tuesday, 15 December 2009

Aku seorang pensyarah..huhuhu

Entah ngape tringat karangan2 jenis autobiografi yang kene tulis mase skolah rendah spt aku sebatang pensel atau aku sebuah basikal. Then tibe2, tringat keje aku byk gile bile balik keje esok. pastu terus otak aku mencipta tajuk 'aku seorang pensyarah'. dan utk tidak menghampekan otak aku yg penat berpikir, aku decide utk mengepost entry ini pada hari ini yang bertajuk 'aku seorang pensyarah'. (aku bkn sedang bosan ye..).

Seperti yang kawan2ku sedia maklum, cita-cita aku mase kecik adalah untuk menjadi doktor. itu sebenarnya cita-cita parentsku. kerana masih tidak pandai berpk, maka aku mempunyai cita-cita yang sama, iaitu doktor. sampailah ke darjah enam, bile cikgu suruh tulis maklumat peribadi yang ada 3 pilihan utk jadi apa, doktor mesti yg pertama. yg lain x igt. saintis ada gak rasanya.pensyarah kate emak ada, tp ku x igt, kerana aku kene jd doktor.

results belajar aku sume sgt elok hingga pmr. tetapi kerana sifat aku yg sgt rebellious, form 4 n form 5 ku adalah sgt tidak belajar. mcm mane nak belajar, time belajar je, kene jumpe warden, time belajar je jumpa PK HEM, alang2, x yah belajar la (alasan...hohoho)..tp betul la, sgt rebellious hingge tanak mndgr cakap mak bapak. Maka, results SPM aku hampeh...

Tapi Alhamdullillah, sgt hampeh pun masih melayakkan aku masuk matrik..maka ku dapat masuk asasi UM. cita-cita ku masih doktor (anak yg taat, ikut kate mak pak). tetapi kerana masih lagi terbawa sikap main2, result asasi ku juge hampeh. Tetapi ingat ye di sini saudara saudari, saya tidak penah menganggap sy bodoh wpun results hampeh. Saye tahu sy suke main dan pemalas.

Alhamdulillah lagi, sehampeh-hampeh result asasi, masih layak masuk fakulti sains, ambik bio. di sini, aku dah tau, yg aku x boleh jadi seorang doktor. Sume tau doktor keje bagaimana kan. aku tengok diri sndiri, mmg takde match langsung. tiada padanan. tidak sesuai. aku suke melepak smpi pagi (ketike itu..skrg ske tido), bkn oncall sampai pagi. aku suke tengok binatang, hutan2, sungai2 laut2, bkn tengok patient. aku suke bau hujan, bau segar pokok dlm hutan, bukan bau ubat. Make aku buat kesimpulan sndiri, aku tidak boleh jd doktor. ketike ini sorg kawanku ke indon loan jpa jd doktor wpun results biase2 saje ketika matrik. ayah pun tnye nak ke. dgn yakin aku jwb tanak! wpun ketike ini lum tau nk jd ape, tp yg pasti bkn doktor!

lalu aku pun melalui first year aku dgn perasaan yang gembira dimana pada akhir first year, resultku sungguh teruk..hihi.pd mulanya ingin memilih biotek. ttp dgn result yg teruk dan bile dipikirkan biotek kene duduk lab saje (tgk mikroskop seminit pun aku dah juling), aku memilih utk mengambil EKOLOGI DAN BIODIVERSITI. ayah dan emak tiade pengaruh langsung ke atas pilihan aku kerana diorg pun tatau ape aku blajar. diorg tau doktor je. kalau x layak doktor, diorg tatau bnde lain..hoho

wpun hati ku sedang mengalami kesakitan di zaman ini, results aku meningkat dari satu sem ke satu sem dan tidak pernah jatuh. ayah dan emak makin gembire. Aku juge gembire dapat mengikis duit ayah dengan membeli hadiah2 krne mndpt keputusan yg elok. subjek2nye pun mostly sgt menggembirekan. bayangkan dalam satu semester saje, mesti akan ke laut dan juge hutan2 utk field trip. sewonok wooo...

selepas aku habis belajar, aku ditawarkan 3 scholarships (penah diriakkan di post2 lama2). aku sgt bersyukur krn aku hanye dpt 2nd upper (dan tidak 1st class). tetapi aku rasa, kerana keikhlasan ku belajar (dpt ikhlas tu sbb gembire amik bidang tu), tu dpt offer mcm2. Tapi kerana ayah tidak sabar nak menghalau aku dari malaysia, kami memilih scholar skim tenaga pengajar muda uitm kerana dia menaja aku ke obersi.

Aku di obersi (UK) slame satu tahun. kemudia aku pulang utk berkhidmat di uitm. wpun ada juge penyesalan memilih uitm instead of um (ye la, um dekat je dgn umah, ni pegi uitm, rm700 ku habis sebulan utk minyak dan tol), tapi aku gembire mnjadi seorang pensyrah. mase bz haruslah ada, tp mase sedey dan depress sgt jarang (lagi). tiap2 hari kami bergelak ketawa, marah student, buat keje2 yg xde kene mengene dgn bidang tugas yg bongoks dll. dah la seronok kerane kerje tidak terikat pada masa (point penting aku utk memilih kerja..huhu). mungkin tidak selonggar UM, tetapi siyes tidak seketat kerja yang perlu datang kul 8 balik kul 5.

aku juge seronok kerana wat mase skrg most of my students best2 la juge. seronok tgk results mereke jike mereke ok. msti la kecewe juge jike ade yg sudah ambik subjek itu 3 kali tetapi  masih fail, tetapi  itu diluar bidang kawalan aku. aku just boleh nasihat n push dia utk ambik je lagi dan lagi dan lagi.hohoho...

masalah mmg lah ade, dan banyak sgt, siyess.. tapi aku tidak tertekan sgt (sket2 haruslah ade).. sudah sethn dua bln aku mnjadi seorang pensyarah, dan sehingge skrg masih belum trpk kerje lain yg boleh menggantikn keseronokan mnjadi pensyrah..

make, sehingge disini saja saya berhenti mengarang. walaupun tidak byk diceritekn mengenai kerjaya saya di sini dan tidak berape menepati tajuk post ini, tetapi sukehati-sayalah-nak-tulis-apa-pun.hoho..

utk adik2 sy dan mereke yg masih blajar, ikhlaskan la diri belajar wpun tidak suke subjek itu. insyaAllah, bley dapat A juge..hihihi..

akhir kate, renung2kan lah, dan selamat beramal!..hohoho

19 comments:

Aziah said...

hai nadot...aku sokong ko...yg penting ikhlas....bila pk blk klu kita blaja kerana terpaksa mmg x kan dpt result okey nye...anyway enjoy ur life n slamat berjaya...

nadot83 said...

btul btul btul..ikhlas tu pnting...wpun ssh gak ku nk ikhlas kdgq,,hihi...ko pun aziah..gudlak tau! ;)

aizuddin said...

yang aku dapat kesan karangan ko ni...
ikhlas satu hal...lagi satu hal jangan niat belajar sebab nak keje...itu yang aku nampak mulianya(mulia tu).
betul nadot, kalau ikhlas...rezeki kita dipermudahkan. Rezeki bukan sahaja bentuk duit dan harta (bahasa sekarang mentahkedarah), keluarga yang aman, hubungan dengan orang lain baik...dll.
Jadi karangan kau ni aku boleh bagi A-. Kalau ikut skima Puan Wan Rahimi.

Nadia said...

dot, comel la entry ni, tiba2 teringat plak zaman first year dulu.seronok kan?

nadot83 said...

Din: btul..ikutkan mmg ikhlas je dan tidak perlu pk keje..tapi jike pikir nak kerje tu, leh bg diorg motivation utk stadi elok2, boleh je gune. tp nk keje tu pun kene pk dgn ikhlas n enjoy, bkn dgn tertekan.

tapi din, aku cikgu siti rakiah yg ajar..kalau mc ni, dah dpt A++ dah ni...pn wan rahimi tinggi sgt la level dia...hoho

Kak Nadia: kan kan kan...sgt sonok la psl yg results sume kwn2 kite tak sampai 3.0 pun...main je byk..hoho..windu ah korg sume ketike ittew...hihi

Nadia said...

hehe dot, pas ni wat la entry, "apa yg saya ingat pasal first year saya di um". mest panjang berjela punya la :P

nadot83 said...

hoho...ok kot kalo tgh ade mood...tapi susah gak la kak...takut sambil menulis, gelak sorg2, or nangis jerit2, susah gak...hoho

jue a said...

kak dot..

comelnye entry..saya amek kos same gak aa ngan kak dot dlu..boleh tak saya daftar uitm balik amek kos yang kak dot ajar? boleh a..boleh aa..

nadot83 said...

le..ko ambik same dgn akak ke?..ambik kat mane?...skrg wat pe?...
amik ape yg akak ajar?...erm...biasenye, kalo org yg akak kenal, akak bg fail je...hohohoho

aizuddin said...

Apa kata ko buat karangan , "Siapa Aizuddin : Dari Kaca Mataku yang Ikhlas" Yay!hahaha

kakteh said...

hemoh2...result gempak leh kikis duet ayah ye...alang tu suppose da kaye skrg nih...ekeke~~

nadot83 said...

din..kalo aku wat karangan siapa aizuddin tu, aku takut ko yg nangis nnt bace...hohoho...

kakteh...ko igt, alang balik malaysia tiap2 thn brbelanje sakan di msia, kikis duit sape?..adoi ai...

danzaimar said...

wah..panjang benor tulisan ko..pening aku nak habiskan...bestnya jadi pensyarah...huhuhu

nadot83 said...

mmg saje tujuan aku tulis panjang2 bg ko bace sampai pening mazdan...hohoho...best tu, biase je la kot..tp ku suke keje mcm ni...hihihi... :)

liyana said...

Dot,

sungguh aku tak tersangka yang ko akan jadik pensyarah, (seriously, aku tak dapat nak bayangkan, ko bersyarah kat depan tu, harus aku kena pi sit in sekali) haha

Kita hanya merancang, Tuhan jugak menentukan.. kan kan..

Aku berjaya ja masuk medic fac dan grad.aku nak jadi saintis terhebat la yada yada yada..
tapi last2 hatiku di rumah, dan kini aku dirumah. hehehe

senang dan gembira.. mengadap 2 angel hari2..
kembali bekerja? emm emm emm, bila dorang dah lepas masuk Uni kots.

nadot83 said...

hohoho...tu le psl layen...dolu angan2 kite mmg langsung tak sama dgn ape yg kite wat skrg...
tp x kisah..wpun mmg lari jauh mimpi2 kite tu, at least skrg kite happy!...selain kerjasama, hepi itu yg penting...hohoho

p/s:tp jgn la harap sape2 boleh sit in class aku kan...

angelina said...

boleh tahanlalalalalalalalalalalalalalaaalala!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

harith said...

salam dot..

aku bkn ape, saje taip kt 'google' psl kerjaya seorang pensyarah. then, terbaca la blog ko ni. InsyaAllah, hujung tahun ni, abis la program 'sarjana' aku di uitm shah alam. skarang dok pk , psl kerjaya pensyarah ni. aku xde pengalaman mengajar langsung. Ape pendapat ko? fyi, skarang aku part time keje repair pc n laptop kt skolah.

Aku seorang pensyarah 2 « Nadot’s Words…. said...

[...] untuk menjawab persoalan seorang pengomen yg bertanyekan soalan di entry saya yang lepas bertajuk  “Aku Seorang Pensyarah..huhuhu” (sila click untuk merujuk kepada entry [...]