My blog has moved!

You should be automatically redirected in 6 seconds. If not, visit
http://nadot.my
and update your bookmarks.

Thursday, 8 March 2012

Mana nak belajar cara beli rumah?

Salam wbt dan Halloooo...

Lepas entry aku semalam tu, si East komen suh aku ajar cara beli rumah. B4 ni ade aku up status psl umah sewa aku, ada gak yg tanye mcm mane aku beli rumah. Honestly, aku lupe mcm mane aku bli..hahahah..beli satu, trus lupe..beli lg satu, lupe lg.. camnekah?..hehe

Nway, sebelum aku berkecimpung dalam membeli rumah (cakap mcm ade 10 rumaah je..padahal baru dua ketul... hohoho), dan nasihat (erk?) aku utk yg nak start jual beli rumah, Iqra'! (chewah!..hohoho)..tp siyes..keje aku dok berjalan on9 je carik blog2 menarik n berguna psl care beli rumah lelong...

Rasenye, first aku leh terdetik nak beli 1st rumah lelong aku mase akhir 2008, lepas terserempak (siyes x igt camne) dgn blog Pie2020. Mmg sgt kagum dengan cara dia cite beli rumah banyak semua mase lelong..gile semangat mase tu sampai habiskan sume entry dia pasal rumah...n sbb excited, aku pun try la beli satu awal 2009...dengan pertolongan Abg Pie ni la..dia tolong pergi bidkan, tolong inspect rumah, tolong nego dgn tenant mase tu, tolong cuci rumah (semua pertolongan ini berbayar ye...harap maklum..hehe) dll... Kalau aku berani n rajin buat sume sendiri, mmg save la duit...tp again, sape yg pengade n pemalas mcm aku, prepare le lebey duit kalau nk mintak org tlg buat servis2 tu..hehe

2 tahun lepas tu, awal tahun 2011, aku trase nak beli lg satu rumah... kali ni niat sebenarnye nak duduk, mmg takde niat nak sewe pun...tu carik rumah landed..riki punye riki, dapatla carik kat tmn putra perdana. Walaupun dia projek talam, tp sbb area dia strategik dgn tmpat keje aku n dude, nak jugak!..hehe. So masuk lelong lagi... Kali ni, aku mengupah servis TuanBri. Sbb lelong hari bekerje, tu aku trpkse gak amek servis dia. Tn Bri tolong tgkkan rumah tu, ada plak Negro duduk. seb baik x gi sndri..aku dah la penakut.. hoho

Aku bertuah sebab dibantu oleh taiko2 dlm bidang rumah lelong ni. So sekarang ni, sbb dah ade 2 rumah, kalo nak pinjam loan leh lps 70% je MOF, so nak bli lelong ssh sket la except yg murah gile, make aku tringin nak beli subsale so bley la mark up harge kalo dpt below market price. So sekarang ni aku sebuk dok menambahkan ilmu di dada melalui blog AbangEnsem. Cara crite yg santai, smpi aku terpengaruh beli ebook dia sume..tp siyes sgt berguna kalau btul2 nak blajar le..

So kawan2 yg nak cube bli rumah, cube bace2 dulu k..siyes byk gile info dlm tenet yg smpi x yah bli buku pun x pe...(tp aku ske buku so bli gak la buku..hehe)... Smoge sume urusan kite dipermudahkan Allah swt.

4 comments:

mat utie said...

Sekarang Pie.com tu tgh iklan training utk jd pelabur hartanah.. ko gi la, nt ajar aku! hehehe

Nadot said...

Tu la pasal..
Tp nnt la yg tu..
Aku tringin gile nak gi yg abangensem punye..
Eleh... Suh ajar dia.. Pdhal dah otai jugak.. Aku lain la.. Bdk br blajar.. Sile beri tunjuk ajar ye senior.. Hehe

aslam said...

Best tak dapat jumpa abgensem? Ekekeke..

Nadot said...

@aslam

ingatkan best sangat, biase je rupenye..hahahah...
takde la..best gile leh blajar byk bende yg tatau... hohoho